Yatak aşınmalarına ayrıca düşük yağ basıncı, çok ince viskoziteli motor yağı, yağın bozulması, karterdeki kirli yağ ve pislikler, aşınmış oringler veya silindirler, hatalı motor tertibatı, gevşek rulmanlar, gevşek veya kırılmış biyel kolu civataları, veya kötü sürüş koşulları da neden olabilir.
Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Motorun hararet yapmasına, parçaların aşınmasına ve motordan gelen seslerin artmasına neden olur. Özellikle yağ seviyesi düşükse krank mili ile piston çubuğu arasında boşluk oluşur. Bunun sonucunda parçalar, sürtünmeye ve yüksek ses çıkartmaya başlar.
Dizel motorlarda buji bulunmaz.Sıkıştırılıp ısıtılan havaya enjektörlerin mazot püskürtmesiyle ateşleme-patlama sağlanır.Ses buradan ileri gelir....
Motor sesinin artmasına motor yağının etkisi de olur ama genelde yağ yeni değişince motor sesi azalır.
İlgili 28 soru bulundu
Yatak Vurma Sesi Nasıl Anlaşılır? Vuruntunun şiddetine göre, araç çalışırken ayağınızı gaz pedalına koyduğunuzda vuruntuyu az veya çok hissetme ihtimaliniz var. Bu durum, motor yatak vurmasına ait alâmetlerden sadece biri olarak karşınıza çıkabilir.
Ha bu sesi azaltmanin en kolay yolu kaliteli tam sentetik yag (mobil1 0-40 favorim) kullanmaktan gecer.
Motordan Tıkırtı Sesi Gelmesi
Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle tıkırtı benzeri sesler motordan geliyorsa acilen aracın teknik servise götürülmesi gerekir.
Araç motoruna uygun yağ kullanılmadığında, motor içinde yer alan segmanlar ve pistonlarda aşınmalar meydana gelecektir. Meydana gelen aşınmalar, parçalar arasına gaz girişinin olmasına ve motorun yağ yakmasına neden olur. Bunların sonucunda da motor üflemesi meydana gelir.
Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz. Egzoz dumanı da bilgi vericidir.
Genellikle ıslık ve uğultu şeklindeki seslerin araçtaki rulman sorunlarına işaret ettiği bilinir. Aks bilyesi ise en çok rastlanan sorunlardan biridir. Eskime, yağsız kalma, yıpranma ve gevşeme problemleri, bu tür seslerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzman desteği ile bu sorunlar kolaylıkla giderilir.
Hava Filtresi Sorunlarının Belirtileri
Hızlanmanın azalması, güç çıkışının azalması, yakıt tüketiminin artması ve olağandışı motor sesleri, hava filtresinin tıkalı veya kirli olduğunun potansiyel göstergeleridir.
Motor Yatak Sesi Tak Tak
Araçta ilk marşa basmayla birlikte motor yataklarına yağ ulaşmaz ve yataklar yağsız kalır, daha sonra zorlamaya devam edilmesiyle motor yatakları sarabilir! Karşınıza çıkacak şeyse motordan gelen tak tak sesi olacaktır.
Motor Kaynaklı Titreşim
Bunun dışında Dizel araçlarda mazot filtresi Benzinli araçlarda benzin filtre seti bir de araçlarda gaz filtresi kirli ise tıkalıysa işlevini kaybetmişse yani yakıt filtreleri işlevlerini kaybetmişse titreşim ve sesli çalışma gibi şikayetler bunların yüzünden de olabilmektedir.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Bu aracın motorunda yeterince yağ bulunmadığına işaret eder. Bu sorun çözülürse yatak sarması probleminin de önüne geçilebilir. Bunun dışında aracınızın motorundan metalik sesler gelmeye başladığını fark ederseniz bu motor parçaları arasındaki sürtünme ve dolayısıyla ısınmanın arttığını gösterir.
Sisteme bağlı pervaneler de siz, gaza yüklendikçe hızla döner. Burada duyduğunuz ses, bu pervanelerden geçen havanın sesi olabilir. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur.
Kendi aracınızda motorun bitmesi
Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir. O nedenle bunu tek başına bir belirti kabul etmek çok da sağlıklı olmayacaktır.
Öncelikle avometremizi ohm ölçme moduna alıyoruz. Motor klemensine gelen kablolardaki ayn renkler arası ohm ölçümü yaparak tüm değerleri alıyoruz ve bu değerlerin eşit veya birbirine yakın olması durumunda motor sağlam demektir. Ama değerler arsında fark varsa motorumuz yanık demektir.
Arızanın boyutuna ve tam olarak nerede yandığına bağlı olarak motor arızası çeşitli renklerde yanar. Motor arızası sarı veya kırmızı yanabilir. Aynı zamanda sürekli yanabilir veya yanıp sönebilir. Motor arıza lambanız yanıyorsa en yakın yetkili oto servise giderek sorun daha da büyümeden çözmelisiniz.
Motor Yağı Eksikliği
Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar.
Aynı şekilde dizel ve benzinli motorlar da farklı özellik taşıdığından yağ seçimi ona göre yapılmalıdır. Dizel için en iyi motor yağı çeşitleri CH-4, Cl-4, Cl-4 PLUS ve CJ-4 olarak sıralanır. Benzinli motorlar için en iyi yağ çeşitleri ise SJ, SL, SM ve SN'dir.
Motor yağı eksilmesi araç için önemli bir sorundur. Eğer motor yağındaki eksilme zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen durumun oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda motor yağının eksilmesi araç çekişinin düşmesine de neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri