Yapay ses kaynakları insanlar tarafından üretilmiş, araç ve gereçler kullanılarak çıkarılan seslerdir.
Hayvan sesleri, gök gürültüsü, dalga sesleri doğal ses kaynağına örnek verilebilir. Yapay Ses Kaynakları: İnsanların üretmiş olduğu sesler yapay ses kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Otomobil, müzik aletleri, elektronik cihazların çıkarmış olduğu sesler, televizyon sesi yapay seslere örnek olarak verilebilir.
Sesin yayılabilmesi için ses kaynaklarının olması gerekir. Doğal Ses Kaynakları: Kedi, kuş, rüzgar, insan, su sesi doğal ses kaynaklarına örnek verilebilir. Yapay Ses Kaynakları: Davul, piyano gibi müzik aletlerinden çıkan sesler, araba sesi, iş makinelerinin sesi yapay ses kaynaklarına örnek verilebilir.
Doğal ses kaynakları
Yağmur, rüzgâr, akarsular, gök gürültüsü, canlı sesleri ve doğa sesleri gibi kendiliğinden ses çıkaran ses kaynaklarıdır.
Uçak, kuş, araba motoru, radyo, flüt, gitar sesleri gibi. İşitilen bu seslerin her biri bir ses kaynağından çıkmıştır. Kaynaklardan çıkan bu sesler her yöne doğru dalgalar halinde yayılmaktadırlar.
İlgili 43 soru bulundu
Kulak zarı dış kulak yolunu orta kulaktan ayırır. Orta kulaktaki örs, çekiç ve üzengi kemikçikleri iç kulağa sesin iletilmesine yardımcı olurlar. İç kulakda işitme ve dengeye hassas hücrelerle, beyine giden işitme siniri vardır. Herhangi bir ses kaynağı kulağa titreşim veya ses dalgaları gönderir.
Aşırı basınç şimşek hattının sesten hızlı şekilde genişlemesine ve gök gürültüsü olarak adlandırılan sesi oluşturmasına neden olur.
Kendiliğinden ışık veren ve çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir.
Koro, en doğal, en kolay ve en çabuk oluĢan müzik topluluğudur. Bu nedenle tüm toplumlarda genel olarak en etkin ve en yaygın müzik topluluğu durumundadır.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Birçok sürücü bu sesin motordan geldiğini düşünür. Ancak motordan gelen sürtünme sesinin kaynağı silindirler ile alakalıdır. Motordan gelen sürtünme sesi, frenden gelene göre çok daha yüksek ve güçlü olduğu için sürücüler tarafından kolayca fark edilir.
İstenilen düzeyde yağlamanın yapılamadığı ya da komple yağsız kalan motorlarda, motor yatak sarması denilen mekanik arızalar oluşur. Bu arızalar nedeni ile motor normalden farklı bir ses çıkarmaya başlar. Normalüstü bu sesler motor yatak sesi olarak tanımlanabilir.
İnsanların oluşturduğu sesler yapay sesler olarak isimlendirilmektedir. Yapay ses kaynağından oluşan sesler yapay ses olarak isimlendirilir. Müzik aletlerinin çalınması ile ortaya çıkan ses yapay sestir. Bunun yanında araç sesler, zil sesi, telefon sesi gibi sesler de yapay ses olarak isimlendirilmektedir.
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Ses, en basit şekliyle işitme organının duyabildiği titreşimler olarak tanımlanmıştır ve canlıların iletişim kurabilmesi açısından en önemli unsur olarak düşünülebilir. İnsan sesleri ilk etapta kadın, erkek ve çocuk sesleri olmak üzere üçe ayrılırlar.
Ses kaynaklarını iki bölümde inceleriz; 1) DOĞAL SES KAYNAKLARI: Doğa olaylarının ve canlıların sebep olduğu, kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklardır. Örnek: İnsan sesleri, kuş sesleri, yıldırım sesi, kıyıdaki dalga sesi.
Koro Müziği
Yunanca “Khoros”, Latince “Chorus”, İtalyanca “Coro” sözcükleriyle ifade edilen ve günümüzde “Koro” olarak yerleşen bu terim, tek ve çoksesli müzik yapıtlarını seslendirmek üzere bir araya gelen seslendirici-yorumcu topluluğu anlamında kullanılmaktadır (Çevik, 1997:47).
Yayılma Yolu: Ses, madde veya ortamın titreşimleriyle yayılır. Ses dalgaları, havada, su içinde veya katı bir maddede meydana gelen sıkışma ve genişleme hareketleriyle taşınır. Işık ise elektromanyetik dalgalar halinde yayılır ve boşlukta veya bir ortamda hızla hareket eder.
IŞIK ve SES
Yapay Işık kaynakları: Kendiliğinden ışık üretmezler. insanlar tarafından belli koşullar sağlandığında ışık yayan kaynaklardır. Örneğin; elektrik ampulü, mum, el feneri gibi.
Okyanusta yaşayan bazı balık, ahtapot, karides, denizanası, denizyıldızı, alg, köpekbalığı türleri gibi birçok canlı biyolüminesans özelliğe sahiptir. Tatlı sularda yaşayan çok az sayıda canlı ışık yayabilir. Ateşböceği ve mantar ise biyolüminesans yapabilen kara canlılarındandır.
Megafon sesin şiddetini yükseltebilen ve ayrıca sesi belirli bir yöne doğru yönlendirebilen ses aygıtıdır. Megafon açık alanlarda sıklıkla kullanılmakta ve günümüzde ise çeşitli amaçlar doğrultusunda oldukça verimli bir şekilde değerlendirilmektedir.
Tıpkı müzik aletleri gibi insanlar da birer ses kaynağıdır. İnsan sesi, ses tellerinin akciğerlerden gelen havanın etkisiyle titreşmesi sonucu oluşur. Bir ses kaynağından çıkan ses, durgun suya düşen bir nesnenin su yüzeyinde oluşturduğu dalgalar gibi yayılır. Bu durum sesin her yönde yayılmasını sağlar.
Bir sesin her yönden bir başka sese benzemesine tam benzeşme denir. Örnek: şemsiye > şemşiye, soför > şöför / şofor, ecza > ezza, bunlar>bunnar vb. Bir sesin bazı özellikler bakımından bir başka sesle benzer duruma gelmesine yarı benzeşme denir.
Sessiz şimşek çakması, genellikle yıldırımın gözlemlenen ışık hızından daha hızlı hareket ettiği veya daha uzak bir noktadan gözlendiği durumlarda meydana gelir. Sessiz şimşek, şimşeğin çakmasının hemen ardından veya birkaç saniye sonra duyulan gürültü olmaksızın görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri