Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, tedavisiz düzelme göstermez. Tedavi edilmemesi durumunda testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde ilerleyici bozulma, testiste hormonal bozulmalara neden olup, ereksiyon yetersizliği gibi cinsel problemlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
Çok ileri düzey grade 3 düzeyinde varikoselin tedavi edilmemesi sonucu testiküler atrofi oluşabilir ve buna bağlı olarak testosteron üretimi etkilenmekte ve dolaylı olarak sertleşme sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Varikosel nedeniyle total erkeklik hormonuseviyesi düşmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki esnasında kişide iktidarsızlık oluşabilmektedir. Bununla birlikte cinsel isteksizlik gibi sorunlarda görülebilmektedir.
Bu bölgedeki damar genişlemesiyle beraber testisin sperm fonksiyonlarını bozar ancak hormonal seviyeye olan etkileri bilinmektedir. Hormonal değişikliklerle beraber bu tarz etkiler görülebileceği düşünülebilir ancak varikoselin cinselliği etkilediğini rutin olarak söyleyemeyiz.
İlgili 23 soru bulundu
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Varikosel tedavi edilmezse ne olur? Varikosel kronik bir durumdur ve kendi kendine düzelmesi söz konusu değildir. Tedavi edilmezse ilerleyerek testis boyutlarında küçülme, varikosel boyutunda genişleme, sperm parametrelerinde daha fazla azalma, ileri dönemlerde testiste hormonal bozulmalara neden olabilir.
Normalde kronik prostatit hastalığı da erken boşalmaya neden olur. Bu çalışmadan yola çıkarak eğer kronik prostatiti olan erkek hastalarda ayni zamanda varikosel de varsa erken boşalmanın daha fazla olabileceğini söyleyebiliriz.
İleri derecede varikosel testis boyutlarında küçülme ve testiküler fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Varikosel testosteron sentezini azaltarak cinsel isteksizliğe neden olabilir.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Yine varikosel ameliyatı sırasında toplar damarlar yerine atar damarların yani testise kan getiren damarların yanlışlıkla bağlanması sonucunda ilerleyen dönemlerde testiste küçülme görülebilir. Ameliyatın mikroskop altında yapılması bu ihtimali de oldukça azaltır. Varikosel ameliyatında varisli venler bağlanır.
Testis çevresinde varis oluşumu olarak tanımlanan varikosel, erkeklerin yaklaşık %15'inde ortaya çıkan; ağrı, kısırlık, testis küçülmesi gibi sorunlara yol açabilen önemli bir sağlık sorunudur. Tek tedavisi cerrahi olan hastalık, günümüzde embolizasyon yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.
İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
Varikoselde hasar oluşum mekanizmaları ile ilişkili olarak varikosel şiddetine göre testis hacminde azalma veya anormal derecede yapısının küçülmesi görülebilmektedir. İleri evre varikoselli hastalarda testis hacimlerinin azalması daha belirgindir.
Sertleşme Sorunu (SS) nedir? SS sık rastlanan bir erkek cinsel işlev bozukluğudur. Tatmin edici bir cinsel aktiviteyi sağlayabilecek sertleşmenin sağlanamaması ya da devam ettirilememesi durumudur. Belirli bir nedene bağlı veya bağımsız olarak, ara sıra veya sıklıkla gözlenebilir.
Erkek cinsel fonksiyon bozukluğu olan iktidarsızlık; libido kaybı olarak bilinen cinsel istek yokluğu, boşalma sorunları, orgazm yokluğu, penis kısalığı, peniste eğrilik gibi farklı sorunları kapsamaktadır.
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Mikrocerrahi yöntemi ile gerçekleştirilen varikosel ameliyatından sonra sol testisin normal boyutundan daha büyük hale gelerek şişmesi görülebilir.
Venöz yetmezliği olmayan kılcal-küçük varis hastalarında, tedaviden 1-2 hafta sonra aktif spora başlanabilir. Venöz yetmezliği ve buna bağlı büyük varisleri olan hastalar ise tedaviden sonra 1 ay kadar spordan kaçınmalıdır.
Vakalar genellikle sol testiste olmak üzere, testislerin üst kısmında görülür. Bireyler uzanırken varikoseli göremeyebilir, ancak ayağa kalkıldığında gözle görülecek kadar belirgin hale gelebilir. El ile dokunulduğunda torba içinde plastik borular ya da solucanlar varmış gibi bir his uyandırabilir.
Varikosel tanısı konulan kişilerde çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer testisteki şişlik ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Varikosel hastalarında testis torbasını destekleyecek darlıkta iç çamaşırı kullanılmalıdır.
Bunun en sık nedeni varikosel oluyor" dedi. Varokoselin bünyesel bir hastalık olduğunu ve genelde sol testiste gözlemlendiğini belirten Aşçı, şunları konuştu: "Aslında varikosel kalıcı bir hasar oluşturabilen bir hastalık gibi duruyor.
Tam iktidarsızlık durumlarında erkek infertilitesi durumu kaçınılmaz olarak gerçekleşir ve bu yüzden iktidarsızlık problemi yaşayan tüm erkeklerin çocuk sahibi olabilmek için tedavi görmesi gerekir. İktidarsızlık tedavisi, uzman doktorlar tarafından farklı yöntemlerle uygulanır ve yüksek oranlarda başarı gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri