Osmanlı yenileşme hareketleri çerçevesinde Tanzimat'la birlikte Batı'ya açılan Osmanlı Devleti'nde yaşanan batılılaşma sürecinin yanlış özelliklerinin vurgulandığı yapıtta, Bihruz Bey ve onun romantik aşkı konu edilmiştir. Romanda Bihruz Bey karakterinden hareketle batılılaşmayı anlamayan tip eleştirilir.
Araba Sevdası, bir gösteri aşk hikâyesi ekseninde dönemin üst sınıfının hayatını eleştiren önemli bir eserdir. Tanzimat ile birlikte Batı'ya açılan Osmanlı İmparatorluğu'ndaki batılılaşma sürecinin yanlış taraflarıyla alay edilen bu eser, Bihruz Bey ve onun platonik aşkı etrafında olaylar konu edinmiştir.
Roman, ilahi (hâkim) bakış açısıyla anlatılmıştır. Anlatıcı yaşanmış ve yaşanacak her şeyi bilir, görür ve duyar.
Araba Sevdası Kitabı Kimler için Uygundur? Araba Sevdası kitabı tüm edebiyatseverler için uygundur. Araba Sevdası kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir. 60-70 yaş arasıdır.
Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı bu roman, edebiyatımızdaki ilk realist romanlardan biridir. Romanda alafranga yaşama özenen, mirasyedi bir paşa çocuğunun içine düştüğü gülünç durumlar işlenir.
İlgili 16 soru bulundu
Osmanlı yenileşme hareketleri çerçevesinde Tanzimat'la birlikte Batı'ya açılan Osmanlı Devleti'nde yaşanan batılılaşma sürecinin yanlış özelliklerinin vurgulandığı yapıtta, Bihruz Bey ve onun romantik aşkı konu edilmiştir. Romanda Bihruz Bey karakterinden hareketle batılılaşmayı anlamayan tip eleştirilir.
Öte yandan Türk romanında araba sevdaları üzerine yaptığı çalışmasında Mehmet Narlı (2002: 22) arabanın Bihruz Bey için Batılı eserlerden yarım yamalak ödünçlediği aşkların da bir karşılığı olduğunu belirtmektedir.
1898 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
İşte Araba Sevdası bu akımın tahtını yıkmış, yerine realizm akımını getirmiştir. Yani Araba Sevdası aynı zamanda Türk edebiyatındaki ilk realist romandır. Sonuç olarak bu roman, Türk edebiyatında Servet-i Fünun ile II. Dönem arasındaki geçişi sağlayan önemli yapıtlardandır.
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir.
Daha sonra pek çok romanda benzer örnekleri yaratılacak, aşırı Batılılaşmış, özenti karakterlerin dramı, en yoğun olarak Araba Sevdası'nın kahramanı Bihruz Bey'in şahsında ete kemiğe bürünür ve bir klasik haline gelir.
Araba sevdası adlı romana gelecek olursak; romanda gerek olaylar gerekse karakterler gerçek ve yerlidir. Karakterlerin ve olayların anlatılmasında realizme sadık kalınmıştır. 1880 den sonra türk romanında yer almaya başlamış olan realist anlatımının en güzel örneklerinden biri bu romanda sergilenmiştir.
Edebiyat tarihimizin dönüm noktası olarak kabul edilen Araba Sevdası romanı, bin sekiz yüzlerde İstanbul'un sosyete ve sefahat yaşamını konu alan bir romandır.
Türk Edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilen Araba Sevdası, Recaizade Mahmut Ekrem'in en önemli eseridir.
İlk Realist Roman:Araba Sevdası/Recaizade Mahmut Ekrem.
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Eser bir yıl sonra kitap olarak basılmıştır. Bu roman ile birlikte Hakîkiyun dediğimiz realist akımı benimsemiştir. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman olarak yer alır. Recaizade Mahmut Ekrem yazdığı Araba Sevdası romanıyla bir bakıma kendi fikirlerini ve kendi batılılaşma evresini yansıtmış olur.
Bir sokak kadını uğruna bütün varlığını düşünmeden sorumsuzca harcayan ve nihayet düştüğünü farkettiğinde ise çok geç kaldığını gören Bihruz Beyin kişiliğinde dönemin traji komik durumu ele alınmaktadır.
Toplamda 272 sayfadan oluşan roman, Osmanlı'da yaşanan Batılılaşma sürecinin yanlış yönlerine, İstanbul'un entelektüel çevresine, döneme ve topluma dair izler taşıyor.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Realizm akımının kurucusu olarak Gustave Flaubert kabul edilmektedir. Gustave Flaubert'in, 1857 yılında yazmış olduğu Madame Bovary adlı eser de Realizm akımının ilk büyük romanı olarak görülmektedir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Enderunlu Vasıf'ın şiirinde geçen “Bir siyeh-çerde civandır” ifadesini Arap harfleriyle okurken kelimelerin sınırının nerede başladığını bilememekte, dolayısıyla ifadenin başını hiçbir anlam ifade etmeyen “Bersiye” şeklinde okuyabilmektedir.
“Realist roman, diegetik (anlatmacı) romandır. Anlatıcı, yani yazar, romanı var eden ve sahnede başrol oynayan kişidir. Realist roman, realitenin de kurgu olduğunu “bilmeyen” romandır.
Periveş : Bihruz beyin bir bahçede gördüğü ve aşık olduğu kadın. Kaşıkçı esnafından Sakin ağanın kızı ve merhum arzuhalci Mağmum efendinin genç dul karısıdır. Keşfi Bey : Bihruz beyin arkadaşı, zengin bir bey. Yalancı bir kişidir ve Bihruz bey tarafından sevilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri