Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Ana vatanı Kuzey Amerika olan yer elması, ülkemizde de yetiştirilmektedir. Kalp ve damar sağlığını düzenleyen yer elması, bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Yer elması bitkisi ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde üretilir. Yer elması çiçeği, görünümüyle sarı papatyalara benzer ve yaz mevsiminde açar.
Helianthus tuberosus yani yer elmasının anavatanı Kanada ve Kuzey ABD olarak bilinmektedir. Dünyaya Kanada´dan yayılan bu bitki için bazı kaynaklarda Kudüs elması da denilmektedir.
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengin olan yer elması hafıza ve beyin gelişimini de destekler.
İlgili 42 soru bulundu
Haziran ve Temmuz ayında çiçeklerini veren sebze, sonbaharda hasat edilir. İlk hasadın yumruları çok küçük olursa tekrar ekilerek Ekim ayında tekrar toplanır. Kısacası, bu yeraltında yetişen sebzeyi pazarlarda Ekim ayından Kasım ayının sonlarına kadar pazarlarda bulabilirsiniz.
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir. Ege Bölgesi'nde 500m, Akdeniz ve Güneydoğu'da 80m yukarısında yetişebilir.
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
Amasya denilince akla ilk gelenlerden biri olan Amasya Elması, ''misket elma'' olarak da bilinir.
YER ELMASI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yerelması şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer elması şeklinde olmalıdır.
Yaprak kenarları dişlidir. Yaprak rengi yeşil olup üzerleri tüylüdür. Yer elmasının çiçekleri gösterişli, büyük ve sarı renklidir. Her dalın ucunda tek bir çiçek tablasında çok sayıda çiçek oluşur.
Yer elması demir, kalsiyum, selenyum gibi birçok vitamin ve minerali içeren zengin bir lif kaynağıdır. Yer elması B ve C vitaminleri yönünden de oldukça zengindir. Ayrıca yer elmasının içinde beta-karoten adı verilen özel bir kimyasal bileşen bulunur.
Yerelması (Helianthus tuberosus), papatyagiller ailesinden, ayçiçeğigiller (Helianthus) cinsinden, yenilebilir köksapları yumru durumunda olan bir bitki. Köksaplarının yemeği ve salatası yapılabildiği gibi meyve olarak da tüketilebilir. Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır.
Anavatanı Amerika olan tatlı patatesin bir diğer adı da yer elması olarak bilinir.
Cullinan, 26 Ocak 1905'te Güney Afrika'nın Cullinan kentindeki Premier No. 2 madeninde keşfedilen, 3.106,75 karat (621,35 g) ağırlığıyla şimdiye kadar bulunan en büyük işlenmemiş elmastır.
Ilıman iklimli her bölgede yetişebilen bu meyve, -30 derece soğuğa kadar dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Isparta ilinde elma üretilmektedir.
Neredeyse bir golf topu büyüklüğünde armut biçimli, eşsiz ve ağırlığı tam 228 virgül 31 karat... Dünyanın bu en büyük elması, İsviçre'nin Cenevre kentinde müzayede evi Christie's tarafından düzenlenen müzayedede görücüye çıktı. The rock yani kaya ismi verilen elmas 18 milyon 800 bin ABD dolarına alıcı buldu.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Amasya Misket Elmasının meyveleri orta büyüklükte, karın tarafı genişçe, kabuğu ince, sert, mumlu, güneş gören kısımlar koyu-parlak, diğer kısımlar açık kırmızı ve yer yer parlak yeşil zemin rengi gözükmektedir. Meyve eti hafif yeşilimtrak-beyaz, tatlı, sulu, gevrek dokuludur.
Oxford Üniversitesi biyologları, son teknolojiyle elma DNA'sı üzerinde yaptıkları araştırmalara dayanarak, gezegende yenilebilir ilk tatlı elmanın Kazakistan'ın Çin sınırına yakın dağlarında iki bin metre yükseklikte yetiştiği görüşünü ortaya attı.
Yer elması gaz yapar mı? Aşırı tüketimine bağlı olarak, hassas bağırsak yapısına sahip olanlarda ya da bebeklerde gaz problemine sebep olabilir.
Özellikle Asya bölgesinde yetişen zencefiller zencefilgiller ailesinden gelme bir baharattır. Zencefilin dış görünüşü ise yer elması ile aynı olarak görülmektedir. Bundan dolayı ikisi de karıştırılmaktadır. Zencefil zencefilgiller familyasına bağlı olan bir bitkidir.
Hassasiyeti olan kişilerin özellikle çiğ yer elması tüketiminden kaçınması gerekebilir. Antibiyotik kullanımının sonucunda bağırsak florasında oluşan probiyotik kaybının yerine konması için yer elması tüketimi doğru bir seçim olacaktır. İshal ve kabızlık durumlarının iyileştirilmesine de yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri