Araba Motor Tazyikli Suyla Yıkanır Mı? Basınçlı su, su hasarına ve hassas bileşenlere zarar verebileceğinden, araba motorunun yıkanması için önerilmez. Bunun yerine motor bir hortum ve yağ giderici solüsyonla yıkanmalıdır.
Araba yıkarken yüksek basınçlı su zararları herkes tarafından bilinen bir konu değil. Ancak temizlikte kullanılan yüksek basınçlı su, aracın duyarlı bölgelerine zarar verebiliyor. Özellikle bu tür bir uygulama yapılacaksa kapı menteşeleri, cam yolları ve elektrik bileşenleri gibi alanlardan uzak durmak gerekiyor.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
Aracınızı ne sıcak ne de soğuk suyla yıkamalısınız. Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
Yıkama fırçaları, bazı bez türleri veya süngerler araç yüzeyleri için uygun değildir. Araç yüzeyine uygun olmayan yıkama malzemeleri aracınıza zarar verebileceği için sorun yaşamanıza neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
Lastiklerinizi temizlemek için büyük bir sünger ve sert bir fırça işinize yarayabilir. İkisi yıkama, biri durulama için toplamda üç kovaya sahip olmanızda yarar var. Su ve sabunla karıştıracağınız yıkama kovalarının birini lastikler, diğerini de araç gövdesi için kullanabilirsiniz.
Süngerin kendisi çizmez yada mikrofiber bezin kendisi ama fırça direk çizer.
Arabanızda oluşabilecek yağ lekelerine kadar yağları çözücü ve yüzeyi parlatıcı özelliği ile Asperox Sarı Güç her arabada bulunması gereken bir temizleyicidir.
Araba yıkarken önce köpük mü yoksa su mu sorusu cevabı :
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
Bir araç için ortalama 200 litre su tüketilir. Basınçlı sistemlerde de araç için ortalama 60 litre ila 80 litre miktarında su tüketilir. Çalışan, suyu aracın üzerine yöneltmekle sorumludur. Temizlik su ile yapılır.
Araç yıkama sıklığının; arabanızın kirlenmesine, mevsim koşullarına ve daha birçok nedene bağlı olmakla beraber ortalama olarak 2 haftada bir olması gerekmektedir. Kışın, havaların genelde yağışlı olmasından dolayı daha az yıkamanız gerekebilir.
Bulaşık ya da çamaşır deterjanı kullanmayın
Deterjan araçtaki kiri çıkarmak için etkili bir temizleyicidir. Fakat kirlerle beraber araç yüzeyindeki koruyucu kaplamayı akıtıp aracın boya ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle aracınızı deterjan yerine otomobil şampuanı ile yıkamayı tercih edin.
Araç yıkamak için en uygun saatler, sabah veya öğleden sonradır çünkü güneş altında araç yıkamanız, arabanız üzerinde lekeler meydana gelmesine neden olabilir. Arabanızı yıkarken suyun sıcaklığına da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Ortalama 150 bar basınca sahip su, kısa mesafede vücuda temas ettiğinde kemik kırılmasından ciltte yırtılmaya, damar parçalanmasına ve delik açılmasına kadar birçok ağır yaralanmaya yol açabilir.
Bu işin markayla ilişkisi yok tazyikli su 100 barın üstündeyse ve boya yüzeyine çok yakın tutulursa boyayı soyar.
Örneğin araba yıkama makinası 150 bar ve aşağısında ise düşük fakat yeterli tazyik seviyesine sahiptir. Araba yıkama makinası 200 bar civarı ise ortalama olarak değerlendirilir. Genellikle profesyonel işlerde ve kamyon gibi büyük araç yıkama makinası 250 bar ve üzeri olarak yüksek basınçlı tercih edilir.
Araba temizliği için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise kabartma tozu karışımıdır. Temizlik açısından önemli bir yere sahip olan kabartma tozunu yaklaşık 4-5 litre su içerisine ekleyerek iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışım ile arabanızı silerek temizleyin.
Araba yıkama işlemi sırasında öncelikle arabanızın en kirli kısmını yani genellikle tekerleklerini yıkayarak başlamalısınız. Kir ve kiri aracınızın boyasına bulaştırmamak için lastiklerinizi yeni bir kova su ile ayrı yıkayın.
Oto Şampuanı
Bu yüzden araba yıkama işlemi için özel olarak üretilmiş olan araba yıkama şampuanı kullanmanız gerekmektedir. Bu oto şampuanlar normal ve cilalı şampuan olarak fark göstermekte. Cilalı şampuanların köpük oranı normal şampuanlara oranla oldukça azdır.
Arabanızı yıkamak için asla bulaşık deterjanı kullanmayın. Aracı Yıkadığınızda temiz görünebilir, ancak sorun şu ki, bulaşık deterjanı aracı korumak için tasarlanmış cila veya wax Uygulmalarını Zamanla Aşındırcaktır.
Arabanızda oluşabilecek yağ lekelerinden motor kapağı tozuna kadar yağları çözücü ve yüzeyi parlatıcı özelliği ile Asperox Sarı Güç'e bagajınızda yer verin ve arabanızda oluşan lekeler için sürekli aracınızı yıkamaya götürmek zorunda kalmayın.
Bu küçük ipucunun sırrı saç kreminin lanonin içermesi. Ayrıca bu sayede yağmur suları aracınızda iz bırakmayacak, akıp gidecektir. Bir başka Araba Parlatmanın Püf Noktası durulama suyuna biraz sirke koymaktır. Böylece suyunuzun kireci arabada iz bırakmayacak, aracınız ilk günkü gibi parlayacak.
Mikrofiber bezler araç yıkama işinin bütün zorluğunu hafifletir ve en büyük yardımcı olur. Mikrofiber bez yapısında bulunan gözenekler ve emici yapısı ile araç üzerinde bulunan kiri ve suyu tamamen emer. Otomobil sahiplerinin en büyük sorunu normal bezlerin araba kurulamada emici olmamasıdır.
Aracın Boyasına Zarar Veren Deterjanlar
Aracı yıkanması sırasında kiri arındırmak için deterjan kullanılmaktadır. Ama kullanılan deterjanın yüzey temizleyici veya bulaşık deterjanı olmaması gerekir. Bu tarz deterjanlar kimyasal olarak güçlü yapıya sahiptir. Genellikle de yağ çözücü özellikleri vardır.
ARAÇ KOLTUKLARI TEMİZLİĞİ Sıcak su ve yumuşatıcı karışımını araç koltuklarına da rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bu yöntemle aracınızda gün içinde biriken kokulardan ve kirden kolayca arındırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri