Kabahatler Kanunu'nun 39'uncu maddesi'nde yer alan bilgilere göre hususi araçların sürücü koltuklarında olanların sigara içme yasağı olduğu belirtildi.
Bu yasaya göre artık özel araçlarda sigara içmek cezai yaptırıma tabidir. Kabahatler kanunu kapsamına alınan bu yasa sonucu sürücülere herhangi bir ceza puanı yansımayacaktır. Bu yasa aynı zamanda taksilerde sürücülerle birlikte yolcuları da kapsamaktadır.
Araç içerisinde sigara içen kişilere 153 TL para cezası kesilmeye başlandı. Bunun sebebi ise, dumansız hava sahası yaratmak. Emniyet, vatandaşları denetlemeye devam ediyor. 153 TL para cezası, şoför koltuğunda oturan kişilere verilmektedir.
1 Ekim 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle sadece sürücülerin değil, özel araçlarda sürücü koltuğu dışında seyahat eden yolcuların da sigara içmesini yasaklıyor. Polis, şimdilik sadece sigara kullanan sürücülere ceza veriyor, yolcuları ise 1 Ekim'e kadar uyarıyor.
Türkiye'de araçta sigara içmek, dumansız hava sahası politikaları gereğince 4207 sayılı yasa ile 2013 yılından itibaren yasaklanmıştır. İçen kişilere para cezası uygulanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Sürücüler bu kural ihlalini gerçekleştirdiğinde ceza puanı almaz ancak idari para cezası ödemek durumunda bırakılır. Özel araçta sigara içmenin cezası idari para cezasıdır. Sadece sürücüyü değil araçtaki diğer kişileri, yolcuları da kapsayan bir ceza olarak düzenlenmiştir.
Arabada sigara içme cezası kimi zaman, sadece sürücünün dikkatini dağıtması bakımından verilen bir ceza olarak düşünülmektedir. Bu nedenle de arabada sigara içme yasağının sadece sürücü için geçerli olduğu zannedilmektedir. Oysa bu yasak, arabada bulunan herkes için geçerlidir.
Evet, araçlarımızda sigara içilmesi yasak.
1- YASAK NERELERİ KAPSIYOR? İçişleri Bakanlığı'nın, 81 ilin valiliğine gönderdiği 'Koronavirüs Tedbirleri' konulu ek genelgeye göre, il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarınca belirlenecek cadde, sokak, meydan, park, bahçe, toplu ulaşım araç duraklarında sigara içilmeyecek.
İdari Para Cezası Adli Sicil Kaydına (Sabıka Kaydına) İşler mi? İdari para cezası, adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlemez.
Hayır. Çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında ya da iki binayı birbirine bağlayan koridorlarında sigara ve tütün ürünleri kullanılamaz.
edenleri Alo 184'ü arayarak bildirebilirsiniz. whatsapp ihbar hattı gibi bir şey olmalı!!
Toplu taşıma araçlarında(Taksi,Dolmuş,Halk Otobüsü) sigara içilmesi halinde; Kabahatler kanunun 39.maddesine göre ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. Eğer şikayet Zabıtaya yapılmış ise zabıta para cezası verir.
İşte 2023 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
İlgili madde çerçevesinde, özel ihlaller (tütün ürünlerinin reklamı, bedelsiz tütün ürünü satma ve benzerleri gibi) hariç olmak üzere işletmelere uygulanacak idarî para cezaları ile süreli kapatma yaptırımları ancak ve ancak mahalli mülki amir olan vali veya kaymakam tarafından tesis edilebilmektedir.
Benzinli bir araçta sigara içmek ne kadar güvenliyse, LPG'li araçta da o kadar güvenlidir.
Birçok yerde tütün ürünlerinin tüketilmesini yasaklayan kanuna göre; lokanta, kahve, kafe, kafeterya, bar, disko, kulüp, gazino vs. gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler de yasak kapsamında.
AVM'ler, tiyatro ve sinemalar, havaalanı ve otobüs terminali gibi yerlerin giriş kapıları önünde de artık sigara içilmesi engellenecek.
Yeni düzenleme: Kafelerde sigara açık alanda değil özel kapalı alanda içilebilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bundan sonra restoran ve kafelerin açık alanlarında değil özel izne tabi kapalı bölümlerinde sigara içilmesine izin verileceğini söyledi.
Buna göre, Varan ve Boss, yolculuk sırasında şoförlerin kesinlikle sigara içilmesine izin vermiyor. Ulusoy, sadece çift katlı otobüslerin ikinci katında sigara içilmesine izin veriyor. Tek katlı otobüslerde ise sigara içmeleri kesinlikle yasak.
Ancak buna da hemen yanıt verebiliriz. Kanunda yer alan “Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir.” ifadesi, arabada elektronik sigara kullanmanın da yasak olduğunu açık ve net bir şekilde belirtiyor.
Dr. Ersan Şen: Avrupa Birliği ülkelerinde, eğer arabada 18 yaş altı, yani çocuk var ise araçta sigara içmek yasak. Bu ülkeler İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Avusturya ve Kıbrıs. Örneğin Yunanistan'da 12 yaşından küçük bulunuyorsa veya İtalya örneğinde hamile varsa araçta sigara içmek yasak.
18 yaşını doldurmayan çocuklara alkollü içki veya sigara, tütün mamulleri satılması halinde de suç işlenmiş sayılıyor. Yasada, sağlık için madde temini suçunun cezasının 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olduğu belirtiliyor.
2013 yılında 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da yapılan değişiklikle hususi araçların sürücü koltuklarında da sigara içilmesine yasak getirilmişti.
1997 yılında necmettin erbakan'ın başbakanlığını yaptığı refahyol hükümeti'nce çıkarılan bir kanunla otobüslerde, uçaklarda ve bilumum toplu taşıma araçlarında sigara içimi yasaklandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri