TDK'ya göre bir araya kelimesinin doğru yazılışı "bir araya"dIr.
Bir Arada Kelimesinin Doğru yazılışı
Bir arada kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bir arada" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise birarada şeklindedir.
Bir araya Nasıl Yazılır? Kelimelerin doğru yazılışlarını öğrenmek için başvurduğumuz Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru yazılışı "BİR ARAYA" şeklinde ayrı yazılması şeklindedir.
Yukarıda da belirtildiği üzere "Bir ara ayrı mı yazılır?" sorusunun yanıtı "evet" olmalıdır. Dolayısıyla bu birleşik sözcük yazılırken bir ve ara kelimelerinin arasında boşluk bırakılmalıdır.
Bireylerin herhangi bir yerde bir amaç içerisinde toplanması biçiminde de tanımlanmaktadır. Kelimenin anlamı dışında yazılışını da bilmek gerekir. Bir araya kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bu nedenle '' bir araya '' şeklinde yazılması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
[1] bir yerde toplanmak; buluşmak.
Türkçe dil bilgisi kuralları arasında tamlamaların ayrı yazılması kuralı da bulunur. Bir an önce kelimesinin yazılışında da tüm kelimelerin ayrı yazılması gerekir. Biran önce şeklinde bitişik olarak yazıldığında imla hatası olur. Bir an önce yazımı ayrı olduğu zaman doğru kullanılmış olur.
TDK'ya göre bir araya kelimesinin doğru yazılışı "bir araya"dIr. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Dil bilgisi kurallarına göre biraz kelimesi birleşik yazılır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yüzyıl kelimesinin doğru yazımı bitişik olmalı ve yüzyıl şeklinde kullanılmalıdır. Yüzyıllar içinde toprak katmanlara ayrıldı cümlesinde olduğu gibi bitişik yazılması daha uygun kabul edilmektedir. Yüzyıl kelimesi kısaltma şeklinde de yy şeklinde kısaltılarak kullanılabilen bir kelime olmaktadır.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
İşyeri kelimesinin bazen birleşik bazen de ayrı yazıldığı görülür fakat hangisinin doğru olduğunu bilmek bazen mümkün değildir. İş yeri kelimesinin doğru yazılması için iş yeri halinde ayrı yazılması gerekmektedir. İşyeri yazımı yanlıştır. İş yeri TDK'ye göre ayrı yazılan bir kelimedir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Yakını, hemen yanı, omuz başı anlamına gelir. Bu kelime genellikle yanıbaşı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yanı başı şeklinde olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
TDK sözlüklerine göre "bir an" ayrı yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "biran" gibi yazımlar ise imla hatasıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''bir an evvel'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Bir an evvel buradan uzaklaşmak istiyorum.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Hâlbuki TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
Kelimenin doğru yazımında birleşik yazımı doğru kullanımdır. Ki eki bu kelimeye birleşik olarak kullanıldığında doğru kullanılan yeni kelime elde edilir.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri