PENCERELERİ GEREKTİĞİ KADAR AÇIN Araç içerisinde uyuduğunuz sırada cam açmanıza erek yok fakat birkaç saatten fazla uyuyacaksanız ve araç içerisinde tekseniz, pencereyi gerektiği kadar açık tutmak işinize yarayabilir. Başka birinin dışarıdan aracınızın içerisine müdahale edemeyeceği kadar camı açık tutabilirsiniz.
PENCEREYİ GEREKTİĞİ KADAR AÇIN
Uyurken aracınızın camını açmanıza gerek yok. Sürekli hava sirkülasyonu olması gerekmez, zaten arabanın içinde genellikle birini uzun süre beslemek için yeterli hava vardır.
Pencereler kapalıyken arabada uyumak genellikle güvenlidir, ancak dış etkenler onu tehlikeli hale getirebilir. Araçlar hava geçirmez değildir ve orta boy bir araba 3.000-4.000 litre hava tutar, bu nedenle oksijen yoksunluğu endişe verici değildir. Güvenliğinizi etkileyecek olan motorun açık olması ve aracın konumudur.
Ortalama bir arabanın içi 10 metreküp hava alır. Bu havanın içinde %0.05 oranında karbondioksit bulunur. Nefes alıp verişinizle karbondioksit oranını %15'e çıkartmanız ise yaklaşık 6 saat kadar sürecektir. Bu noktadan sonra aldığınız nefes sizi adeta zehirler ve kısa süre içinde de hayatınızı kaybedersiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Uykulu araç kullanmak, emniyetli araç kullanmaya engel olacak boyuta varmışsa suç oluşur. Uykulu araç kullanmak TCK 179 maddesinde düzenlenen trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçuna sebebiyet verebilir.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Kesinlikle Mola Verin
Yolculuk öncesi çok yoğun ve stresli bir gün geçirip gözünüze uyku girmediyse yolculuk sırasında yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de uykunuzu açmaya yönelik bir hamle olan mola verme durumudur. Mola verip arabadan çıkmanız ve bir kahve içmeniz sizi ayık tutacaktır.
Araba'da uyumayın lütfen, çadır bulabiliyorsanız çadır bulun. Araba'da klima açık uyumak çok tehlikelidir. Ayrıca maximum 2.5-3.5 litre yakar.
Gerek soba zehirlenmeleri gerekse şofben zehirlenmeleri hatta egzoz gazı zehirlenmeleri kapalı bir otoparkta üşümemek için aracın içinde eğer aracı çalıştırırsanız bir süre sonra karbon monoksit gazı araç içerisine sızar ve sizi zehirleyebilir.
Sizinle birlikte, şoför ve arabadaki diğer herkese ceza kesiliyor. Uykusuz araba kullanmanın tehlikeleri ve araba kullanırken uyku bastırırsa mutlaka arabayı güvenli bir alana çekip birazcık uyumak gerektiği herkes tarafından biliniyor. Ancak bu, Amerika'nın Kaliforniya Eyaleti'nde geçerli bir durum değil.
Limonlu su, limonata gibi asitli içecekler tüketmek uykunun açılmasında etkili rol oynayacaktır. C vitaminli ve antioksidanlı içecekler tüketmek uykunuzun açılmasını sağlar. Kola, soda, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek de uykuyu açar. Ayrıca kola içerisinde kafein barındırmaktadır.
Atıl Birol, açık cam ile araba kullananlara uyarıda bulunarak, "Açık cam ile araba kullanılması, yüz felci ve sinüzite yol açar" dedi. Birol, yaz mevsimi ile artan hava sıcaklığına bağlı olarak, açık camla araba kullanımı sonucu kulak, burun ve boğaz hastalıklarında artış olduğunu söyledi.
Cam açmak genellikle yakıt tüketimini artırmaktadır. Çünkü araçlar, camları kapalı şekilde seyahat edilecek şekilde tasarlanır. Camlar açıldığı zaman dışarıdan içeriye doğru bir hava girişi yaşanır. Bunun yanında rüzgar sürtünmesi de fazlalaşır.
Hiç bir şey olmaz, kalorifer sıcaktaysa daha da bir şey olmaz. Motorun sıcak suyunu alıyor bildiğiniz gibi kalorifer sıcak konumdayken. Böylelikle harareti de önlemekte yardımcı olur. Gece yarısı sabaha karşı dahi sıcak yerlerde fan müşürü, termiği arızalı olan araçlar hararet yapabilir sadece o kadar.
Bu konuda tedbirlerin önceden alınması, uykusuz yola çıkılmaması, uzun yolculuklarda 2 saatte bir mutlaka mola verilmesi gerekir."
Açık havada yapacağınız 30 ila 45 dakikalık bir yürüyüş uykunuzu kaçırmaya yeter! Oksijen, temiz hava uykunuzu kaçıran unsurlardır. Önlem amaçlı olarak uykunuz henüz gelmeden yürüyüşe çıkarsanız uykunun sizi zorlayacak kadar geleceği süreyi de geciktirmiş olursunuz.
Gece yolculuğu gündüzün aksine biraz daha zordur. Görüş seviyemizin düştüğü ve alan derinliği konusunda sorun yaşamamız ve yorgunluk, kaza risklerini de beraberinde getiriyor.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
Araba Yıkamanın Püf Noktaları
Arabanızı gündüz, güneşin dik açıyla geldiği saatlerde yıkamak, aracın üzerinde izler kalmasına neden olabilir. Bu nedenle arabanızı temizlemek için sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih etmelisiniz. Kullanacağınız temizleme ürünlerinin araç temizliğine uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri