Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Basit bir tam kan sayımı ile kanda kanser belirtileri saptanır. Kanda blast adı verilen kanser hücrelerinin artışına bağlı olarak lösemi tanısı konur. Kemik iliğinden alınan biyopsi ise kemik iliğinin kanser hücreleri ile tutulup tutulmadığını gösterir.
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor
Tümör belirteçleri, değişik kanserlerde farklı olabildiği gibi, bir kanserde birden fazla ve değişik miktarda görülebilmektedir. Bu belirteçler yapılacak olan kan, idrar ve tüm vücut sıvıları testi ile tespit edilebilmektedir.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
Vücutta oluşan bazı şişlikler de kanserin önemli belirtileri arasında yer alır. Kemiklerde veya yumuşak dokuda gelişen tümörler kendilerini şişlikle gösterir.
CEA Testi Normal Sonuçları
Normal aralık 0 ila 2,5 ng/mL'dir (0 ila 2,5 µg/L). Sigara içenlerde biraz daha yüksek değerler normal kabul edilebilir (0 ila 5 ng/mL veya 0 ila 5 µg/L). Kan örneğiniz bir laboratuvara gönderilecek. Özel makineler kanser için kontrol edecek.
CEA kaç olursa tehlikeli? CEA 3 ng/mL'den yüksek olursa tehlikeli kabul edilir. Kanser türlerinin birçoğunda bu değerin üzerindedir. Fakat enfeksiyon, siroz, sigara, inflamatuar bağırsak hastalığı da CEA seviyesini 3 ng/mL'den yükseltebilir.
Kanser hastalarında tüm kan testleri normal olabilir. Ancak yaygın ve başka organlara yayılmış kanserlerde kanserin tipine bağlı olarak bazı tümör göstergeçleri yükselebilir. Lösemi gibi hematolojik kanserlerde, kandaki yansımaları daha yüksek oranda görürüz. Sadece kana bakarak tanı konabilir.
Yorgunluk: Birçok şey size yorgunluk verebilir ve genellikle önemsizdir. Fakat yorgunluk lösemi gibi bazı kanserlerin erken belirtisidir. Bazı kolon ve mide kanserlerinde fark edilemeyen kan kaybı olabilir ve bu oldukça yorgun hissettirir. Dinlenmenize rağmen yorgunluğunuz geçmiyorsa doktora başvurmalısınız.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Testlerin uygulanması ve yorumlanması: Tarama testleri için ilinizde bulunan; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmalısınız.
Dr. Uğur Coşkun, akciğer kanserinden şüphelenilen bireylerden alınan kan testinde akciğer kanserine yönelik belirteçlerin kanda PCR metodu ile saptanabildiğini söyledi.
Hastada kafa karışıklığı, iletişim sorunları ve odaklanma sorunları ortaya çıkar. Vücutta kasılmalar meydana gelir. Hasta kendini huzursuz hisseder ve bazen ortama uygun olmayan şekilde konuşabilir. Hastanın kan dolaşımı yavaşladığı için vücudu soğuk olabilir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir. Diğer kanserler arasında; pankreas, mide, meme, akciğer, tiroid ve yumurtalık kanserinin medüller korsinomu yer alır.
CK kreatin testi ile enzimin kandaki seviyesi tespit edilerek kalp ya da kas hasarının şiddeti ortaya çıkarılır. Kas ağrısı ya da krampları, kas güçsüzlüğü, denge sorunları, koyu idrar ve uyuşma ile karıncalanma gibi problemler semptom olup, bu şikayetlere sahipseniz doktorunuz kreatin kinaz testi isteyebilir.
Pankreas kanseri belirtileri gözüken kişiler ca 19-9 testi yaptırılır. Bu test sonucunda kişilerde bulunan pankreas kanserinin hangi aşamada olduğu ortaya çıkar. Bunun sonucunda kişilerin hastalık tedavisi daha fazla geç kalınmaz.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Prekanseröz (veya premalign) ise kansere dönüşebilecek (veya gelişmesi muhtemel) anormal hücreleri içeren durumu tanımlar. Yaygın görülen ve ölümcül olabilen kanser türleri akciğer, lenf, lösemi prostat, meme ve kolon kanseridir.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri