Araçta güç ve tork artışı elde etmek için tuning işlemleri şarttır. Marka ve modele göre chip tuning yaptırılabilir. Araç beynindeki chip sökülür yerine programlanmış yeni bir chip takılır veya var olan chip yeniden programlanır. Beygir gücü ve tork artışı sağlanarak performans arttırılır.
Debriyaj balatası dışında ateşleme sorunu,bobin arızası ve ateşleme avans ayarındaki sorunlar da aracı güçten düşürebilir. Ayrıca, hava ve yakıt arasındaki ayar sorunu, vakum avans arızası, karbüratör bulunan araçlarda karbüratör kirlenmesi, meme tıkanması, hava girişindeki düzensizlik de akla getirilebilir.
Chip Tuning olarak da adlandırılan bu olay otomobillerin mevcut kontrol ünitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Chip tuning işlemi ile araçların sahip oldukları kontrol ünitesine erişilmekte ve bu ünitede yer alan yazılım istenilen biçimde rahatlıkla değiştirilmektedir.
Güncel nesil 600 beygir
İlk kez verimliliği artırmak üzere 48 Volt beslemeli elektrikli bir sistem devreye girdi. Biraz daha ağır olsa da yine de RS 6 Avant, 3,6 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlıyor. 200 km/s hıza ise sadece 12 saniyede ulaşıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Ünlü Amerikan modifiye şirketi Hennessey'in dokunuşlarıyla zaten güçlü olan otomobil daha da güçlendirilmiş ve tam 1000 beygir gücüne ulaştırılmış. Otomobilin 0'dan 100 km/s hıza ulaşması 2.7 saniye sürüyor! 6.2 litrelik V8 silindirli motor maksimum olarak 330 km/s hıza kadar ulaşabiliyor.
SP Automotive tarafından üretilecek ilk model olan Greek Chaos adlı hiper otomobil, hem fiyatıyla hem 3 bin beygirlik gücüyle dudak uçuklatıyor.
Autovei cihazıyla tork yükseltme işlemi kolaylıkla yapılır. Ecu ve adblue sistemli araçlarda elektronik kontrol üniteleri belli güç sınırını aşmayacak şekilde ayarlanır. Autovei cihazıyla aracın kontrol ünitesine ulaşılır ve buradaki değerler yeni yüklenecek yazılımla istenilen değerlerde değiştirilir.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir.
Performans Çipleri:
Üniteyi özel bir performans çipiyle değiştirerek, motorunuzun daha fazla hava ve yakıt kullanmasına izin vererek beygir gücünü, hızı ve yakıt kilometresini büyük ölçüde artıracaksınız. Bu çipler, özel aracınız için performansı optimize etmek üzere özel olarak ayarlanabilir ve programlanabilir.
Özellikle araçların bakımlarının düzenli yapılmaması kalitesiz yakıt kullanılması ve yağ değişiminin zamanında yapılmaması, aracı çekişten düşürür.Gaz beyninin gaz ayarı düzgün değilse ve hava ayarında sorun varsa, veya karbüratör hava alıyorsa, araç çekişten düşer.
Benzinli Araçlar
LPG'li araçla yokuş yukarı çıkarken araç bayılır yani motor çekişi düşer. Bunun birçok nedeni vardır. Benzinli araçlarda ise bu bayılma daha geç meydana gelir. Bunun nedeni benzinin çekiş gücünün fazla olması ve motoru daha az yormasıdır.
Motor hacmi büyüdükçe daha az tüketiyor. Yakıt sarfiyatında yüzde 10-15'lik fark çıkabiliyor.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Motor gücü ne kadar yüksek olur, kasa ne kadar hafif olursa o kadar az yakar. Tersi durumda ise çok yakar. Ayrıca lastik ebatlarının da yakıta etkisi vardır. Detaylar için Tıklayınız.
Aracın yüksek hızlara hemen ulaşması isteniyorsa yüksek araç tork gücüne sahip araçlar tercih sebebi olmalıdır. Eğer aracın uzun yolda aniden hızlanması istenmiyor, ancak hızını koruması isteniyorsa da yüksek araç beygir gücüne önem verilmelidir.
Sayılar ile örnek vermek gerekirse, normal bir binek aracı normal olarak 120-140 beygir gücüne ve 160 Nm tork seviyesine sahiptir. Teknik özellikler bakımından binek araca hemen hemen yakın değerlere sahip olan bir jipte ise 100 beygir gücü ve 280 Nm tork seviyesi bulunmaktadır.
Tork, aracın çekiş gücünü ölçmeye yarar. Aracın hareket etmesini sağlayan krank mili dönüşündeki güç, tork ile ölçülür. Bir araç için belirtilen tork sayısı, krank milinin 1 dakika içindeki dönüş sayısını ifade eder. Dolayısıyla bu sayı ne kadar yüksek olursa aracın çekiş gücü de o oranda yüksek olur.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Şöyle ki motor torku aracın çekiş kuvvetiyle ilişkiliyken, beygir gücü ise hızı ifade etmek için kullanılıyor.
En basit mantıkla açıklayacak olursak tork çekiş gücüdür beygir hız. Beygir ne kadar yüksekse maksimum hızı da o kadar artar. Tork ne kadar artarsa aracın çekiş gücü de artar bu sayede daha hızlı hızlanır.
Üreticiye göre, aracın 12,3 l hacmindeki dört turbolu V16 motoru yüksek oktanlı benzinde 6.900 d/dak'da 5.007 beygir gücü (3.734 kW) ve 6.600 rpm'de 4.771 Nm tork üretebilmektedir.
Bugatti: Chiron Supersport
Bu motor araca 1578 beygir gücü ve 1599 nm tork sağlıyor. 0'dan 100 km'ye 2.3 saniyede çıkan Chiron, maksimum 420 km hıza sahip. Ancak test sırasında en yüksek hızı 490.48 km/s olarak ölçüldü.
Aston Martin Valkyrie – 1160bhp (2019) Aston Martin şirketinin şimdiye kadar ürettiği en güçlü ve en hızlı olan otomobildir. Aracın yüksek yere basma kuvveti sayesinde virajlarda yüksek hızlarda gidilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri