Araba yıkama işlemi sırasında öncelikle arabanızın en kirli kısmını yani genellikle tekerleklerini yıkayarak başlamalısınız. Kir ve kiri aracınızın boyasına bulaştırmamak için lastiklerinizi yeni bir kova su ile ayrı yıkayın.
Aracınızı ne sıcak ne de soğuk suyla yıkamalısınız. Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
Yıkama işlemine tekerleklerden başlayın. Arabaların en kirli kısımları genellikle tekerlekler olduğu için daha temiz kısımların temizliğine geçmeden önce bu bölgeyi aradan çıkarmakta fayda var.
Yıkamaya önce dış temizlik ile başlayıp sonra araç içi temizlik ile devam etmek en doğrusudur. Kovada karıştırılan ve köpürtülen su-oto şampuanı karışımını aracınıza uygulamadan önce aracınızı üst kısmından başlayarak su tutarak toprak ve toz parçalarını akıtın. Tavandan başlayarak aracınızı tekerlerine kadar ıslatın.
Köpüğün kurumaması için uygulamanın direkt güneş ışığında veya rüzgârlı havalarda yapılmaması tavsiye edilir. Uygulama için kapalı ortam çok uygun bir koşul olacaktır. Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
İlgili 38 soru bulundu
Yüksek Basınçlı Yıkama Yapın
Bu nedenle, biraz oto şampuanı kullanın ve yumuşak bir oto temizleme eldiveni yardımıyla sabunlu su ile ovalayın. Sabunu, bir kova dolusu su ile temizlemek yerine yüksek basınçlı bir yıkama makinesi kullanın çünkü bu, yapışan inatçı kirleri çıkarmanızı sağlayacaktır.
Eğer arabanızı sık sık yolculuk yapıyorsanız ve yol kirliliğinden dolayı düzenli olarak yıkanması gerekiyorsa, haftada bir kez yıkamanız tavsiye edilir. Eğer arabanızı sadece şehir içinde kullanıyorsanız ve çok az yolculuk yapıyorsanız, birkaç hafta aralıklarla yıkamanız yeterli olabilir.
Çift kova yöntemi bir kovaya şampuanlı su diğerinde temiz su koyulur. Yıkama eldiveni ilk önce şampuanlı suya daldırılır. Örneğin ön çamurluk paneli temizlenir daha sonra temiz suda eldiven kirlerinden arındırılır sonra diğer panele geçilir.
Araç yıkama sıklığının; arabanızın kirlenmesine, mevsim koşullarına ve daha birçok nedene bağlı olmakla beraber ortalama olarak 2 haftada bir olması gerekmektedir.
Motor Temizliği Zararlı mı? Teknik olarak yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından yapılması durumunda motor temizliği araca ciddi zararlar verebilmektedir. Bu nedenle sürücüler tarafından motorun yıkanması önerilmez. Temizlenmek yapmak zorunda kalındıysa da basınçlı su ya da sıcak su kullanılmamalıdır.
Once yumusak agizli cekcekle al fazla suyu. Sonra mikrofiber bezle kurula iyice. Tavsiyem sonax hizli cila ile kurula. Mutlaka kurulayın ki, ileridr satarken "sahibinden temiz yıkandıktan sonra kurutulmuş" araba yazarsınız, araba kolay satılır.
Arabanızı yıkamak için asla bulaşık deterjanı kullanmayın. Aracı Yıkadığınızda temiz görünebilir, ancak sorun şu ki, bulaşık deterjanı aracı korumak için tasarlanmış cila veya wax Uygulmalarını Zamanla Aşındırcaktır.
Araba temizliği için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise kabartma tozu karışımıdır. Temizlik açısından önemli bir yere sahip olan kabartma tozunu yaklaşık 4-5 litre su içerisine ekleyerek iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışım ile arabanızı silerek temizleyin.
Oto Şampuanı
Bu yüzden araba yıkama işlemi için özel olarak üretilmiş olan araba yıkama şampuanı kullanmanız gerekmektedir. Bu oto şampuanlar normal ve cilalı şampuan olarak fark göstermekte. Cilalı şampuanların köpük oranı normal şampuanlara oranla oldukça azdır.
Bulaşık ya da çamaşır deterjanı kullanmayın
Deterjan araçtaki kiri çıkarmak için etkili bir temizleyicidir. Fakat kirlerle beraber araç yüzeyindeki koruyucu kaplamayı akıtıp aracın boya ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle aracınızı deterjan yerine otomobil şampuanı ile yıkamayı tercih edin.
Araba yıkarken dikkat etmeniz gereken adımlar:
Sabunu veya yıkama cilasını üste sürün, aşağı doğru hareket ettirin, böylece daha önce temizlediğiniz kısımlara kir bulaşmayacaktır. Diğer alanlara geçmeden önce sabunladığınız kısımları yıkayarak sabun izlerinden kurtulabilirsiniz.
Öncelikle koruma altına alınmış aracımızı doğru yıkamalı ya da yıkatmalıyız yani uygun şampuanla ve mümkünse microfiber bez yada eldivenle zira fırça yada kostik içerikli yıkama ürünleri korumanın ömrünü alıyor. (Maalesef fırçasız köpüklü yıkamada asit ve kostik içerikli maddeler bulunabiliyor).
Beyaz cif, mermer tozu içerir ve araç boyasında ağır aşındırıcı etkisi yapar. Boyayı inceltir ve kılcal çizik oluşturur. Yani zararlıdır.
Tazyikli su ile araç yıkama esnasında, kimyasal köpürtme sonucu aracın kir atması için kullanılan fırça, araca kılcal çizikler açabilir ve zamanla boyayı aşındırabilir. Bu durumdan en az zararı almak için yumuşak tüylü bezler kullanmanız aracınızın yararına olacaktır.
Ultima tipi yıkama makinamızda kullanılacak ekipmana bağlı olarak bir araç yıkandığında ortalama 70-260lt/dk su tüketmektedir. Bir binek araç kaç dakikada yıkanıyor? Okyanus tipi araç yıkama makinamızda kullanılacak ekipmana bağlı olarak bir binek araç ortalama 3-4 dakika arasında yıkanmaktadır.
İç dış yıkama uygulamasında aracın dış kısmı, kapı içi kenarları, paspaslar, bagaj halısı ve motor yıkanır. Yıkama esnasında basınçlı suyun 30 santimetreden fazla yüzeye yaklaştırılmamasına özen gösterilmelidir. Aksi halde boyada geriye dönülmez zararlar verebilir.
Arabanızda oluşabilecek yağ lekelerine kadar yağları çözücü ve yüzeyi parlatıcı özelliği ile Asperox Sarı Güç her arabada bulunması gereken bir temizleyicidir.
Aracı bence zaman zaman gaz yağıyla silmek gerekir. Gaz yağı boyayı besler lekeleri çıkarır ve parlaklık verir. Normal yıkamalar da arap sabununu biraz sıcak suda açıp sünger veya kalın havlu beziyle uygulama şeklinde yapılabilir. Arab sabunu da yıkamadan sonra durulaması kolay ve parlaklık veriyor.
Bu ürünün kullanıldığı yüzeyler arasında oto kaportası yer almıyor , arabanın boyasındaki verniği soldurmasın , boya zarar görmesin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri