Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Araba hararet yaparsa öncelikle aracın uygun bir yere çekilmeli sonrasında da motorun soğuması beklenmelidir. Soğutma suyu kapı açılmaya çalışılmamalıdır. Eğer içerisindeki su 100 derecenin çok üzerinde ise, çıkış noktası bulduğu an patlamaya neden olacaktır.
Özellikle de yoğun trafik sırasında araç yeterince rüzgâr ve hava alamayabilir. Bu durumda araç kendi içerisindeki suyu kendi soğutma sistemi ile soğutmaya çalışır. Eğer soğutma sisteminde arıza söz konusu ise araç yine su kaynatmaya başlar.
Bir arabanın hararet yaptığını direksiyon kısmında bulunan gösterge panelinde yer alan işaretten anlayabilirsiniz. Araba hararet yaptığında ise motorun soğutma suyu ısınır ve soğuyamaz. Bu durumda motor soğutma suyu ısınmaya devam eder ve basınç oluşmasına neden olur.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
İlgili 31 soru bulundu
Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir. Eğer bu sayı 90'dan fazla ise ve hararet lambası yanmışsa bu araç motorunun fazla ısındığını gösterir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir.
Hararet esnasında su aşırı ısıya maruz kalır ve buharlaşabilir. Bu sebeple; evet, hararet yapan bir araç su eksiltme eğiliminde olabilir.
Motor hararet yaparsa ya da hararet göstergesi yükselirse motor istenenden fazla ısınır. Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Silindir Kapak Contası Yanarsa Ne Olur? Motorda sızdırma olur. Motorun aşırı ısınması sonucu motor aksamlarında form bozuklukları ortaya çıkar. Motor su kaynatır.
Asla radyatör kapağını açmayın, asla motora su tutmayın, kesinlikle yolculuk yapmaya devam etmeyin. Motor soğuduktan sonra su seviyesini kontrol edip gerekirse tamamlayın ve yolunuza devam edin. Esasen motorun termostatıyla, radyatör fanıyla ve motorun soğutulması ile ilgili teçhizatlara kasten mğdahalede bulunmayın.
Yokuş iniyorsunuzdur, kaloriferi açarsanız motor soğur. Termostat sorunu kaloriferi açmasanız bile hızlandığınızda, yokuş indiğinizde motor sıcaklığını düşürür. Kalorifer sadece sıcaklık kaybını hızlandırır.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar. Bu ikisinden biri dahi meydana gelirse fan devreye girmez ve suyu soğutmaz. Araç hararet yapar ve conta yine yanar.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Hararet yapan araçta motor soğutma suyu işlevini yerine getiremiyor. Böyle bir durumda yola devam etmek ise bir dizi sorunun gelişmesine kaynaklık ediyor. Bunun sonucunda hasar, yalnızca çalışamayacak hale gelen motorda değil; aynı zamanda motoru çalışır durumda tutmaya yarayan araç parçalarında da olabiliyor.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Bu nedenle, arıza tespitine ve nedeninin kapsamlı bir şekilde araştırılmasına özel dikkat gösterilmelidir. Genel olarak motor soğutma sıvısı ile yağın karışması, motor yağı ile suyun karışması, motor soğutma sıvısının kirlenmesi, egzozdan beyaz duman çıkması gibi sebepler contanın yandığını gösterir.
Her Marka Aracınızın Conta Yanık Testi 249₺'ye AST Oto Servis'te.
110 üzerinde hararet yapma ihtimali var uyarı da verir zaten araç. Soğutma sıvısı kontrol edilmeli eğer fazla ısı varsa. Arabalarda genelde 100-105 derecede fan açar ısıyı düşürmek için. Yani üstü tehlikeli.
Rampa aşağı inerken hararetin düşmesi normal bir durumdur. Çünkü rampa aşağı gaz vermeden iniyoruz ve silindirlerde yakıt yanmıyor. Isı kaynağı olmadığı için de sıcaklık düşüyor.
Termostat, motor soğutma suyunu devirdaim yaparak su geçişini açar ve sıcaklığın normal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın açık ya da kapalı kalması motor ısısında düşüş ya da artışa sebep olabilir. Yine benzer bir şekilde devirdaim pompasında bir kaçak olması durumunda da hararet göstergesi düşer ya da yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri