Özellikle şasi ya da motorun hasar gördüğü kazalarda araçların değerinin büyük oranda düştüğü gözlemlenir. Ancak sadece kaportada ufak çiziklerin yaşanması ya da far gibi kolayca değiştirilebilen parçaların hasar görmesi durumunda değer kaybı daha az olur.
Küçük kazalara bağlı olarak veya deforme olmuş boyanın yenilenmesi amacıyla boyanan arabaları almanın hiç bir mahsuru yoktur. Aracı satacak kişinin durumu açık ve net bir şekilde anlatması ve sizin yaptıracağınız kontrollerde söylenenlerden emin olmanız durumunda boyalı arabaları gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Eğer fiyatı emsallerine göre çok fazla düşükse, riskleri bilerek komple boyalı araba alınabilir. Bir diğer durum ise, arabada çok fazla hasar olmamasına rağmen arabanın dış görünüşünün güzel olması için yapılan komple boyama işlemidir. Böyle durumlarda arabanın değeri emsallerine göre yine de düşük olacaktır.
Araçların komple boyalı olmasının iki sebebi olabilir. Bunlardan biri kaza yapması sebebi ile diğeri ise belli yaştaki araçlarda oluşacak boya yanması ve boya dökülmelerinden dolayı temizlik için yapılan boyadır. Kaza yapan araçlarda eğer araç komple boyalı ise mutlaka tavan kısmından da darbe almıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
Genelde anlatılmak istenen araçların yere yakın kısımlarında sürtmelerden, taş atmasından oluşan kötü görünümün giderilmesi için boyanmasıdır. Buralarda çizik, çürük, ezilme gibi farklı sorunlar olabilir. Tabi bu olması gerekendir. Bazen aracın tamamını boyatıp, araca temizlik boyası attırdım diyenlerde olabilmektedir.
Eğer yapacak servisin elinde iş yoksa direk sizin araca başlayacaklarsa 7-8 günde komple kazınıp boyanması mümkün. Ancak havaların soğuk olması nedeniyle astar ve macunların kuruması açısından 5-10 gün kurumaya bırakılmasında fayda var.
Güneşe bağlı olarak solmalar ve deformasyonlar olan araçların eğer, bilindik yerlerde ve kaliteli bir fırınlı boya işlemi geçirmiş ise alınmasında bir sakınca yoktur.
Ön kaput değişimi çıtı bir kazadan olmaz. Kaput değişecek kadar darbe almışsa yürür aksam ve soğutma sistemi de zarar görmüş demektir. Alınabilir ama pazarlık konusu yapılmalıdır,İleride yaşanacak küçük arızalar için.
Boyalı arabaların aslında ucuz gitmesinin nedeni aslında boya değildir. Sonradan arababının tümü en kaliteli 50 yıl garantili boyansa ne önemi var. Eğer kaza yapıp komple boyanacak kadar hasar olduysa o arabanın motor, yürüyen aksam ve elektronik sistemleri çok hasar görmüştür.
Yeni nesil motorlu araçlarda 100 bin kilometreler çok da büyük rakamlar değil. Yani bakımları zamanında ve yerinde yapılmış araçların motorlarının yapmış olduğu kilometre çok önemli değildir, alırken kaportası daha önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.
Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır. 10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür? Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
Eğer doğru tekniklerle yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aracın değerini yükseltir. Eğer doğru malzeme ve doğru tekniklerle uygulama yapılırsa pasta cila aracın değerini düşürmez, aksine çiziksiz ve daha parlak bir görünüm sağlayarak aracın değerini yükseltir.
Araç için istenilen renk dönüşümü ekonomik bir şekilde yapılabilir. Aracın boyanması aracın değerini büyük oranda düşürür, oysa araçtaki kaplama istenilen anda sökülerek araç orijinaline döndürülebilir, değer kaybı yaratmaz.
Opak beyaz renk, çoğunlukla baz model olarak üretildiği için ekstra ücret ödenmesi gerekmez ve güneş yanığı olma ihtimali düşüktür. Lokal boyamalarda rengi tutturması zor değildir. Trafikte fark edilmesi kolay olduğu için kaza yapma riski en düşük araçlar beyaz ve tonlarıdır.
Güneş yanığı konusunda lacivert, kırmızı ve gri en şanssız renkler arasında yer alır. İhtiyacınız olan araçlara KolayFilo Araç Kiralama hizmetinden yararlanarak ulaşabilirsiniz.
Alınır, boyatılır, binilir.
Arasındaki fark şudur:fırın boya ısı reaksiyonuyla kurur ve 180-200 dereceyi görmezse asla kemikleşmez fakat piyasadaki boya sertleştirici reaksiyonuyla kuruyup hava ile kuruyan boyalar grubuna girer.
Boyandıktan sonra vernik atılan kaporta yüzeyinin kuruma süresi, hava sıcaklığına ve nem oranına göre değişkenlik gösterir. Soğuk havalarda ve nemli iklimlerde kuruma süresi 30 güne kadar çıkarken, sıcak havalarda ve düşük nemli yerlerde kuruma süresi 10 gün civarındadır.
Her araç için iki buçuk kilo boya harcanır. Ayrıca her bir aracın boyama işlemi 84 robot tarafından altı saatte tamamlanır.
Plastik boya her türlü yüzeylere uygulanır ve maliyeti düşüktür. Silinme özelliği yoktur. Silikonlu ve saten boyalar pürüzsüz yüzeylere uygulanır.Bu yüzeyler genelde alçı sıva ile elde edilir.
Boyanın çeşitleri bilinmeli ve kalitesi olmasına özen gösterilmelidir. Renk, parlaklık, kuruma süresi ve silinme özelliği, boyanın kalitesini belirlerken etkilidir. Maliyetler de boya araştırırken göz önüne alınır. Ancak fiyatların yüksek olması, boyanın kaliteli olmasını göstermez.
150 mikron-180 mikron çıkıyorsa ince boya atıldığı anlaşılır. Buna sanayi tabiriyle mikronlama denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri