Taksirle adam öldürme suçunun cezası, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Taksirle adam öldürme neticesinde “iki veya daha fazla kişi ölmüş” veya “bir kişi ölmüş ve bir veya birden fazla kişi yaralanmışsa” suçun cezası 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.
Taksirle Öldürmenin Cezası Nedir? Bir kimseyi taksirle öldürmenin cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Gerçekleştirilmesi gereken bir sorumluluğun gerçekleştirilmemesi (ihmali) sebebiyle kasten adam öldürme suçunun cezası, ağırlaştırılmış müebbet yerine 20 ila 25 yıl hapis, müebbet yerine 15 ila 20 yıl hapis ve diğer hallerde 10 ila 15 yıl hapis olarak belirlenmiştir.
Taksirle adam öldürme suçu, kişinin yapmış olduğu hareketin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması nedeniyle birinin ölümüne neden olmasıdır. Taksirle öldürme suçu, Türk Ceza Kanunu (TCK)'nda Kişiye Karşı İşlenen Suçlar kısmında, Hayata Karşı Suçlar bölümünde 85. maddede yer almaktadır.
Madde 89- (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
İlgili 19 soru bulundu
Taksirle yaralama suçunun cezası Türk Ceza Kanunu'nun 89. maddesinin ilk fıkrasında belirtilmiştir. Taksirle yaralama suçunun cezasında kişinin yaralanmasına neden olan kişi hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmedilecektir.
Taksirle adam öldürme suçunun cezası, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Taksirle adam öldürme neticesinde “iki veya daha fazla kişi ölmüş” veya “bir kişi ölmüş ve bir veya birden fazla kişi yaralanmışsa” suçun cezası 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yasada taksirle birinin ölümüne sebep olan kişiye iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Birden fazla kişinin ölümüne sebep olundu ise ceza dahada artmaktadır. Yargılama aşamasında ise bu hususlara değinilmeli ve gerekli her türlü hukuki savunma yapılmalıdır.
Suçun nitelikli hali sayılabilmesi için failin işleyemediği ilk suç ile işlediği kasten insan öldürme suçu arasında bir bağın olması gerekmektedir. Örneğin; fail, bir kadına tecavüz etmek isteğiyle suç işleyemez ve bu duruma öfkelenerek kadını öldürür ise kasten öldürmenin nitelikli halinden cezalandırılacaktır.
Türk Ceza Kanunu'nda 'üst soydan bir kişiyi haksız tahrik altında kasten öldürme' suçunun karşılığı 24 yıla kadar hapis cezası.
Kasten öldürme suçunun yaptırımı müebbet hapis cezası iken nitelikli hallerin yaptırımı ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olup bu kapsamda da görevli ve yetkili mahkeme Ağır Ceza Mahkemesidir.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Bu kapsamda, Hz. Rasulullah bir hadislerinde, helak edici yedi büyük günahı sa- yarken, bu büyük günahlardan birini, “Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıyma”26 olarak beyan etmiştir. Kasten adam öldürmenin dünyevi cezası, kısas, diyet ve mirastan mahru- miyettir.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
TCK 85. maddeye göre; Taksirle adam öldürme suçunun cezası; 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Bu suç, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte, bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişinin hapis cezası; iki yıldan on beş yıla kadar artar.
Bıçakla adam öldürmek kaç yıl cezası vardır sorusunun cevabı, Türk Ceza Kanununda müebbet hapis olarak belirlenmiştir. Bunun yanında kasten öldürme eylemi TCK'nın 82. maddesinde sayılan şekillerde veya yine bu maddede sayılan kişilere karşı işlenirse fail, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.
Eğer ölüm neticesinin hangi failin hareketi sonucu gerçekleştiği belli değilse (kalbe giren kurşunun hangi failin silahından çıktığının belirlenememesi gibi), her iki faile de öldürmeye teşebbüsten ceza verilecektir.
Türk Ceza Kanunu (TCK) öldürme, yaralama, hırsızlık vb. suçların tanımlarını yapmış ve bu suçların nitelikli hallerini saymıştır. Nitelikli hal, bir suça verilen cezayı azaltabileceği gibi, artırabilecektir. Günlük yaşantı ve de cezalandırma açısından, özellikle, cezayı artırıcı sebepler önem arz etmektedir.
Mağdur kişiye yönelik saldırı esnasında fail, elinde olmayan nedenlerle işlemeyi planladığı suçun uygun fiillerini tamamlayamazsa, öldürmeye teşebbüs söz konusudur. Başka bir deyişle, suçlunun amacı insanları öldürmek iken, elinde olmayan bir nedenle bunu başaramaz.
Taksirli bir suç işleyen kişinin cezalandırılmamasına sebep olabilecek kuralları TCK 22/6 belirlemektedir. Maddeye göre bilinçsiz taksirin varlığı halinde ortaya çıkan zarar nedeniyle fail de mağdur hale gelmişse ve bu mağduriyet failin cezalandırılmasını gereksiz kılacak seviyede ise bu kişiye ceza verilmez.
Örnek olarak 30.03.2020 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suçtan dolayı 6 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, ilk 3 yılını denetimli serbestlikle, geriye kalan 3. yılını ise Koşullu Salıverme ile cezaevi dışında tamamlayacaktır.
Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Örneğin, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren, iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş olur.
Taksirli suçlar arasında adam öldürme , yaralama , iflas , genel güvenliğin tehlikeye sokulması gibi birçok eylem bulunur. Kişi çevreyi kirlettiğinde bunu taksirle gerçekleştirmiş olabilir. Taksirle casusluk fiilinin işlenmesi ya da trafik güvenliğinin taksirle tehlikeye sokulmasına istinaden suç işlenebilmektedir.
Basit yaralama suçunun cezası Türk Ceza Kanunu madde 86/2'ye göre: '' (2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Tüm yolların karla kaplı olduğu bir havada kabak lastikte trafiğe çıkan sürücünün yaptığı kaza ile yaralamaya veya ölüme sebep vermesinde bilinçli taksir söz konusudur. Çünkü sürücü bilmektedir ki kış lastikleri olmaksızın bu mevsim koşullarında araç kullanmak sürüş güvenliğini yok etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri