c) Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, avukat, 750,00 TL maktu ücrete hak kazanır. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemez. Tarifeye göre belirlenir.
Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12). Ancak ücreti taraflardan birinin karşılayabileceği ya da farklı oranlarda paylaşabileceği yönünde anlaşma sağlanabilir.
Buna göre aile hukuku arabuluculuğu ilk bir saat ücreti taraf başına 170 TL'den 400 TL'ye, ticari arabuluculuk 330 TL'den 780 TL'ye, işçi işveren uyuşmazlıkları 170 TL'den 400 TL'ye diğer uyuşmazlıklar 205 TL'den 480 TL'ye çıkarılmıştır.
21) Arabuluculuk görüşmelerinde karşı taraf vekalet ücreti var mıdır? Kanunda arabuluculuk görüşmeleri için karşı taraf vekalet ücreti ödenece- ğine dair hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla kural olarak karşı taraf avu- katına vekalet ücreti ödenmemektedir.
(4) Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 1.400,00 TL ücret isteyebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Ayrıca burada arabuluculuk ücreti ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapacak olursak: Arabuluculuk Ücretini Kim Öder? Taraflarca eşit olarak karşılanır. Bakanlık tarafından ödenir ve yargılama gideri kapsamında taraflara yükletilir.
Devletin Ödemesi Yalnızca Dava Şartı Arabuluculukta
Kanuna göre, yalnızca işçi-işveren uyuşmazlıklarındaki dava şartı olan arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saat ücretini (sonuçta anlaşma olmaması halinde) devletin karşılaması gerekiyor. Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor.
İki taraflı bir uyuşmazlıkta, arabulucunun ücreti tarifede belirlenen 2 saatlik ücretten az olamaz. Dolayısıyla, iş hukukundan ve tüketici hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda alt sınır 1600 TL, ticari uyuşmazlıklardan kaynaklanan uyuşmazlıklarda ise 3120 TL'dir.
Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 1.400,00 TL ücret isteyebilir.
Taraflar anlaşırlarsa mahkeme davayı görmeyi bırakır ve artık tarafların anlaştıkları metin geçerli olur. Anlaşamazlarsa dava kaldığı yerden devam eder ve olay hakkında mahkeme karar verir.
Konusu para olan veya para ile değerlendirilen hukuki uyuşmazlıklarda ise üzerinde anlaşılan miktarın ilk 100 bin liralık kısmı için bir arabulucu görev yaparsa yüzde 6, birden fazla arabulucu görev yaparsa yüzde 9'u ücret olarak belirlenecek.
Boşanma davaları için alınabilecek en düşük ücret 2023 yılında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 9.200,00 TL'dir. 2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu ücret alınabilecek en düşük ücreti göstermektedir.
Konusu para olan uyuşmazlıklarda anlaşma sağlandığı takdirde arabulucu ücreti yüzde üzerinden belirlenmektedir. 50.000 TL altındaki miktarda anlaşma sağlanması durumunda anlaşılan tutarın, eğer bir arabulucu görev aldıysa %6'sı; birden fazla arabulucu görev aldıysa %9'u arabulucu ücreti olarak hesaplanmaktadır.
Karşı Taraf Görüşmelere Gelmezse Ne Olur? İlk toplantıya mazeretsiz bir şekilde katılmayan taraf dava açıldığı taktirde, bu taraf dava sonucunda kısmen ya da tamamen haklı çıksa dahi yargılama giderlerinin tamamından sorumlu tutulur. Ayrıca, bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmez.
(9) Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir.
Arabulucu ile Anlaşamazsa Ne Olur, aslında burada tutulan uzlaşamama raporu ile yeni bir dava açılır. Faydalanılan arabulucu ile hala bir anlaşma hali yoksa; toplantı anlaşamama tutanağı ile arabuluculuğun sonuna gelinir. Bu işlemin ardından taraflardan her biri dava açma yoluna gidebilir.
Buna göre; çek ve bonodan, rekabet yasağından, fikrî mülkiyetten, komisyon sözleşmesinden, yayın sözleşmesinden, rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan uyuşmazlıklar ve banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir; dava şartı arabuluculuk kapsamına girmektedir.
İş Sözleşmesinin İhtiyari Arabuluculuk ile Sonra Erdirilmesi, İkale Şartları ve İşe İade Davası İşçi ile işveren arasındaki sözleşmenin, taraflarca başvurulan ve belirlenen bir arabulucu nezaretinde, yani ihtiyari arabuluculuk süreciyle sonuçlandırılması yaygın bir uygulama haline gelmiştir.
Taraflar, arabulucu ücretini belirlenen tarihte adliye arabuluculuk bürosu veznesine yatırır. Adliye arabuluculuk bürosu yasal kesintileri yaptıktan sonra arabulucunun bildirmiş olduğu banka hesabına havale eder.
ANA SAYFA Arabuluculukta masraf ve ücret var mıdır? Dava şartı arabuluculuk başvurularında bir başvuru masrafı yoktur, sadece anlaşma sağlandığında Arabulucu ücreti vardır. Bu ücret de avukatlık ücretinden daha düşüktür. Anlaşma sağlanamazsa ücret de yoktur.
Dava şartı arabuluculuk başvurusu, uyuşmazlığın esasını görmekle yetkili mahkemenin olduğu yerdeki arabuluculuk merkezine yapılabilir ya da başvuru yapmak isteyen kişi kendisine en yakın arabuluculuk merkezine başvurarak, davanın esasına bakacak mahkemenin bulunduğu bölgeden bir arabulucu atanmasını talep edebilir.
Arabulucu, kendisine atanmış olan dosyayı sistemden kabul ettikten sonra ya da tarafların kendisini ihtiyari olarak seçmelerinden sonra tarafları arar, ön görüşme yapar, oturum gününü ve yerini belirleyip tarafları arabuluculuk görüşmesine davet eder.
Tarafları bir araya getiren arabulucu, tarafları yönlendiremez ve onlara hukuki bilgi veremez. Arabulucuyu, hakim, hakemle ya da avukat ile karıştırmamak gereklidir. Taraflar uyuşmazlıkla ilgili tüm bilgiyi kendileri edinerek toplantıya katılmalılardır.
Tüketici Uyuşmazlıklarında anlaşma sağlanamaması halinde arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı tarafından karşılanır. Bu halde arabuluculuk ücreti 2022 yılı için 800 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri