Taraflar anlaşırlarsa mahkeme davayı görmeyi bırakır ve artık tarafların anlaştıkları metin geçerli olur. Anlaşamazlarsa dava kaldığı yerden devam eder ve olay hakkında mahkeme karar verir.
HUAK'ta 12.10.2017 tarihinde 7036 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik uyarınca, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamayacağı düzenlenmiştir. Böylelikle Anlaşma Belgesi kanunen bağlayıcı olan bir belge halini almıştır.
İşçi tarafların anlaşmasına göre; arabuluculuk sürecinin sonunda işe başlatılmayacak ise bu tazminat taraflarca 4 aylık olarak da kararlaştırabilir.
Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.
Anlaşma Sağlanamazsa Süreç Nasıl Devam Eder? Arabuluculuk sürecinde taraflar anlaşma sağlayamazsa mahkemeye başvurarak dava açabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Arabulucu, kendisine atanmış olan dosyayı sistemden kabul ettikten sonra ya da tarafların kendisini ihtiyari olarak seçmelerinden sonra tarafları arar, ön görüşme yapar, oturum gününü ve yerini belirleyip tarafları arabuluculuk görüşmesine davet eder.
Arabulucu ile Anlaşamazsa Ne Olur, aslında burada tutulan uzlaşamama raporu ile yeni bir dava açılır. Faydalanılan arabulucu ile hala bir anlaşma hali yoksa; toplantı anlaşamama tutanağı ile arabuluculuğun sonuna gelinir. Bu işlemin ardından taraflardan her biri dava açma yoluna gidebilir.
Arabuluculuk sürecinin tamamlanması için 3 haftalık süre vardır. Bu süre içerisinde görüşmelerin yapılması ve sonuca varılması gerekir. Zorunlu durumların ortaya çıkması durumunda ise sürenin 4 haftaya çıkması mümkündür.
Arabuluculuk neticesinde anlaşılan tazminatlar ödenmez ise alacağına kavuşamayan taraf icra takibi başlatabilir.
Anayasa Mahkemesi'nin Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'na ilişkin kararı: “Arabuluculuk faaliyeti sonunda tarafların uzlaşması sonu- cunda düzenlenen anlaşma metni maddi anlamda kesin hüküm değildir.
İş Sözleşmesinin İhtiyari Arabuluculuk ile Sonra Erdirilmesi, İkale Şartları ve İşe İade Davası İşçi ile işveren arasındaki sözleşmenin, taraflarca başvurulan ve belirlenen bir arabulucu nezaretinde, yani ihtiyari arabuluculuk süreciyle sonuçlandırılması yaygın bir uygulama haline gelmiştir.
Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarife- sinin İkinci Kısmına göre (iki saatlik ücretten az olmamak üzere) ödenir. Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12).
Taraflar, arabulucu ücretini belirlenen tarihte adliye arabuluculuk bürosu veznesine yatırır. Adliye arabuluculuk bürosu yasal kesintileri yaptıktan sonra arabulucunun bildirmiş olduğu banka hesabına havale eder.
(4) Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 1.400,00 TL ücret isteyebilir.
Görüşme süresi iki saati aşarsa, aşan kısmı (anlaşma olmasa da) taraflar ödüyor. Anlaşma olursa da her şekilde arabulucu ücretini taraflar yükleniyor. İşçi-işveren uyuşmazlıkları dışındaki tüm başvurularda yani ihtiyari arabuluculukta ise, anlaşma olsun ya da olmasın ücreti tarafların ödemesi gerekiyor.
Mahkeme tazminata hükmettiğinde bu karar hemen icra edilmez, tazminat kararının da kesinleşmesi gerekmektedir. Kesinleşme sonrası davacının yazılı olarak vereceği hesap numarasına davalı tarafından ödeme 30 gün içinde yapılacaktır.
Hukuki süreç tamamlandıktan sonra işçi alacaklarını işveren doğrudan ödenebilmektedir. Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı. İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir.
Kıdem tazminatı davası zorunlu arabuluculuğa tabi davalardan olduğundan öncelikle bir arabuluculuk süreci başlatılmalıdır. Arabuluculuk sürecinde bir anlaşmaya varılamamış olması halinde arabuluculuk son tutanağı veya anlaşamama tutanağı eklenerek yetkili ve görevli iş mahkemesinde kıdem tazminatı davası açılacaktır.
Yetkili arabulucu toplantı sonunda bir tutanak düzenler ve tarafların anlaşma sağlayıp sağlayamadığını beyan eder. Arabuluculuk toplantıları 4 defa yapılabilir. Fakat taraflar ilk toplantıda anlaşma sağlarsa veya kesinlikle anlaşma sağlanamayacağını beyan ederse, toplantı ilk görüşme sonrasında sonlandırılabilir.
Arabuluculuk müzakerelerine taraflar kendileri katılabileceği gibi, lüzum olduğunda kanunî temsilcileri de katılabilir. Buna ek olarak, sürece kendileri katılmadıklarında taraflar avukatları aracılığıyla da sürece müdahil olabilir (HUAK m. 15/6; HUAKY m. 17/8).
Ancak dava şartı zorunlu arabuluculuk söz konusu olduğunda dava açmak isteyen tarafın arabuluculuk sürecini zorunlu olarak izlemesi gerekmektedir. Yine dava şartı arabuluculukta, davada davalı olacak taraf da eğer iradi olarak arabuluculuk görüşmelerine katılmazsa bunun birtakım olumsuz sonuçları olacaktır.
Bu düzenlemeye göre, arabulucu tarafından yapılacak davet, 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine tabi değildir. Kural olarak arabulucu, büro tarafından kendisine verilen iletişim bilgilerini esas alacaktır. Bu bilgiler itibarıyla taraflara ulaşmak ve tarafları toplantıya davet etmek arabulucunun sorumluluğundadır.
Arabuluculuk ücreti nasıl hesaplanır? Anlaşma Olması Halinde; Uyuşmazlık konusunun parayla ölçülebildiği hallerde Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi'nin İkinci Kısmında belirtildiği üzere anlaşma bedelinin %6'sı ve miktara göre azalan oranlarda arabuluculuk ücreti ödenir. Bu tutar 680,00 TL'nin altında olamaz.
Bu nedenle arabuluculuk görüşmesi için arabulucunun işyerinde, tarafların birinin hazırlayacağı yerde yapılması mümkün olduğu gibi fiziksel katılım olmadan telefonla da görüşmenin yapılması mümkün. Ancak ilk toplantıya katılmanın zorunlu olması, katılım tutanağının da ıslak imza ile imzalanması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri