Kırıldıkça kırılan saçlar, zamanla kopuyor hatta nefes alamadığı için dökülüyor. Kuru bir dal parçasını esnetmenin imkansız olduğunu ve çabucak kırıldığını çok kez görmüşsündür. Nemli hatta yaş dal parçası ise bir o kadar zor kırılıyor. Saç tellerini de dal parçasına benzetebilirsin.
Kırık saç doğrudan dökülmeye neden olmaz. Ancak, saçın zayıflaması ve kırılmasına yol açan faktörler, saç dökülmesine de yol açabilir.
Eğer bu kırıklar alınmazsa ilerleyen zamanlarda saç daha sık dolanır ve oldukça sağlıksız görünmeye başlar. Kırık neden oluşur? Tüm bu faktörler saçın kuruyup cansızlaşmasına neden olur. Bu da saçı daha kırılgan hale getirir.
Saç kırığı, nemini kaybeden ve hasar gören saçların uçlarının kırılarak kopmasıdır. Saçlarımız birçok sebeple nemini yitirebilir: çok ısıtmak, çok sıcak suyla yıkamak, güneşten gelen morötesi ışınlar, çok fazla saç düzleştirici veya maşa kullanmak, boyamak ve perma yaptırmak gibi.
Yani başka bir deyişle düzenli olarak kırıklarınızı aldırmak saçınızda bulunan kırık uçların zamanla daha da açılarak yukarılara doğru ilerlemesine, saçlarınızı topladığınızda elektriklenmiş gibi dağınık duran o küçük saç tellerinin oluşmasına, kabarıklığa ve hassasiyete engel olur.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak özellikle kırıklar veya yıpranan saç uçları saç uzamasını yavaşlatabilir. Bu sebeple, eğer saç uçlarınızın yıprandığını düşünüyorsanız veya saç kırıklarınız rahatsız edici ölçüde fazla ise, saç bakımına başlamadan önce uçlardan bir miktar kestirmenizi öneririz.
Saç uçlarını belirli aralıklarla kestirerek kırıkları aldırmak sorunu tek başına çözmese de doğru bir bakım ile birlikte en önemli yardımcı faktör olabilir. En az 6 ayda bir saç uçlarından 1-2 santim alınması önerilir.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Saçınızı gün içinde fazla taramak, saçlarınızın şeklini bozacağı gibi onların yağlanmasına da neden olur. Hele de güzel bukleleriniz varsa, emin olun bunlar bir süre sonra kırılıp tiftik gibi görünmeye başlayacaktır. Ama hiç taramazsanız da saçlarınız keçeleşir ve hava almadıkları için dökülmeye başlayabilir.
Bir saç teli, günde yaklaşık olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yılda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardır ve ancak 7 yılda uzar.
Demir eksikliği, B12 ve folik asit eksikliğinde saç daha kırılgandır. Saça çok fazla düzleştirici, maşa ve fön işlemi kullanıldığında saç daha kırılgan hale gelir. Saçı kuruyken taradığınızda saça uygulanan friksiyon saçı yıpratır, kırılma riskini artırır.
Saç kestirmek, sağlıklı uzayan saçlar için etkili bir yöntemdir. Saçların kesilmesi yalnızca saç kalitesini arttırma konusunda bir faydayı beraberinde getirebilecektir. Saç dökülmesi problemine karşı saç köklerinin beslenmesi ve güçlendirilmesi daha etkili sonuçlar verecektir.
Yıpranmış saçların bir başka emaresi de saç kırıklarıdır. Klasik saç kırıkları üst deriden geniş yüzeyler altındaki korteksi açığa çıkararak ayrıldığında başlar. Saç kılı yuvasında bir çatlak oluşur ve sorun ciddi ise, korteks yıpranmış saçtan dışarıya çıkar.
Evet, dökülen saç yeniden çıkabilir. Tabii saç köklerin hala canlı kaldıysa! Aslında her saç telinin belli bir ömrü vardır. Ömrünü dolduran saç tellerinin dökülmesi çok normal.
Koparak dökülen saçlar, genellikle yanlış bakım rutinleri ya da saç bakım ürünleri kullanılması sonucunda zayıflayıp ve yıpranıp ortasından ya da saç uçlarından kırılarak kopması şeklinde tanımlanabilir. Gerçek saç dökülmesi ise saçların yeterince beslenemeyip, saçların kökünden itibaren dökülmesi anlamına gelir.
Banyo yaparken saçı taramak, saçınızın dökülmesini önlüyor.
Saç Sağlığı ve Saç Ekimi Üniteleri Genel Koordinatörü Songül Alıcı, “Saç nemli iken yüzde 50 oranında esnektir. Bu esneklik saçınızın koparak dökülmesini ve kırılmasını engeller. Saç suyun altında ya da nemli iken nazikçe taranmalıdır” dedi.
Çoğu kişi duşta saç taramanın saçlara iyi geleceğini düşünse de aslında duşta saçları taramak saçlara zarar vermektedir. Duş esnasında ıslanan saçlar daha zayıf ve nemli yapıda oldukları için kırılmaya daha müsait olurlar.
Saçı ıslakken taramak güvenlidir.
Her duşta saçların dökülmesi normal bir durumdur. Her duş alışta saçlar ister istemez dökülmektedir. Bunun önüne geçmek için duşa girmeden önce saçların taranması bir öneridir.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Ancak saç dökülmesi yaklaşık 40 yaşına kadar devam edeceği için, erken yaşta saç ekimi yapılması uygun olmayabilir. Çünkü erken bir dönemde saç ekimi yapılırsa, kökleri zayıflayan diğer saçlar dökülmeye devam eder.
B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Saçların sağlıklı uzamasına destek verir. Saçlarda kırıkların oluşmasını engellemeye yardımcıdır. B9 vitamini, alopesi (saç dökülmesi) tedavisinde kullanılabilir.
Çok yıpranmış saçların mutlaka ayda bir defa uçlarının kestirilmesi gerekir. Aksi halde yıpranmış saç görünümü ve uçlarda başlayan kırılmalar saç tellerinin üstlerine doğru ilerleyebilir. Saç kırıklarının alınması aslında saçların daha sağlıklı uzayabilmesine de olanak tanıyor.
Saçlarınızı yıkadığınız su sıcaklığı veya kurutma yaptığınız sıcaklık, kullandığınız ürünün içeriği, saçların yeterince hava almaması, aşırı kötü kirli hava koşullarına maruz kalması, nem eksikliği gibi sayılabilecek bir çok nedenden ortaya çıkabilen bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri