Otomobilinizi uzun ömürlü kılmak ve sorunsuz bir performans elde etmek adına yapılan kapsamlı bakıma, araç ağır bakımı denir. Bu bakım, aracın sadece dış görünümüyle değil, motor, şanzıman, fren sistemi, süspansiyon ve diğer önemli bileşenleriyle ilgili detaylı incelemelerden oluşur.
Özellikle dizel araçlarda yaklaşık 8000 km'de bir bakım önerilir. Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km'de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir.
100.000 bakımında genellikle yağ, filtreler, fren balataları ve baskı balata kontrolleri yapılır. 120.000 de triger seti değiştirilir. Serviste yaptırdığınız zaman garantili olur ve baştan savma yapılmaz ama çok oldukça pahalıya yaptırırsınız. Özel bakım istasyonlarında ucuz yapılır ama garantisi olmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Genellikle 10 bin ve 150 bin kilometrelerde bu tip bakımlar yapılır. Bu esnada filtre, motor yağı ve genellikle contalar değişir. Bu değişim sayesinde araç beklenen performansa daha kolay yoldan ulaşır.
Araç ağır bakımı uzun aralıklarla yapılan bir bakım türüdür. Bu bakım süreci genellikle araçtan araca ve duruma göre değişkenlik gösterir. Motor bakımı esnasında yağ ve filtre değişimi gibi uygulamalar uzman servis denetiminde hizmet olarak sunulur. Sıvıların kontrolü bu kapsamlı bakım esnasında yapılır.
Ağır Bakım Ne Kadar Sürer? Ağır bakım aracınızda birçok parçanın kontrol ve değişiminin yapıldığı bir bakım hizmetidir. Periyodik bakım süresi 1.4 saat ile 2 saat arası değişirken ağır bakım süresi 4 saat ile 6 saat arasıdır. Yani ağır bakım süresi, periyodik bakıma göre üç kat daha fazladır.
120 km bakımlarında pompa ve eksantrik triger kayışları ile birlikte tüm rulmanlar değiştirilir. Değişen parçalar çoğu zaman birbirine benzese de bakımı yapılan aracın modeline markasına göre değişkenlik göstermektedir.
İlk ağır bakım zamanı dizel araçlarda 8 ila 10 bin kilometrede olurken, benzinli araçlarda genellikle 10-15 bin, hibrit araçlarda ise 15-20 bin olarak belirtiliyor.
50.000 - 80.000 bakımı
Aracınız 50.000 kilometre üzerine çıktığında yapılan yıllık bakımlar daha detaylı olmaktadır. Kullanıma bağlı olarak yıpranan buji değişimi, alternatör kayış değişimi, klima kayış değişimi ve otomatik araçlarda şanzımanın yağ ve filtre değişimi yapılmaktadır.
Genellikle periyodik bakım ücreti yetkili teknik servislerde 2024 yılı fiyatları ile 4000 TL'den başlayıp 15000 TL'ye kadar uzanır. Ancak net tutarın öğrenilmesi için öncesinde yetkili servisten bilgi alınması gerekmektedir. Periyodik bakım süreleri içerisinde gerekli işlemlerin yapılması son derece önemlidir.
Arabanın periyodik bakımı ile ilgili fikir sahibi olmak isteyen araç sahipleri “60 bin bakımında neler yapılır?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. 60.000 bakımında standart bakıma ek olarak buji değişimi, alternatör kayışı değişimi ve otomatik şanzıman yağı değişimi yapılmaktadır.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Benzinli araçlar her 15.000 km'de, Dizel araçlar her 10.000 km'de bakıma girerler. Eğer 1 yıl içinde bu kilometreler doldurulmaz ise; araca yıllık bakım yapılması gerekir. 15.000,45.000 ve 75.000 km. bakımlarında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir: Bundan sonraki her 30.000 km.'de aynı işlemler yapılmaktadır.
Bu bakımın düzenli olarak yapılması, aracın motor performansını artırır, yakıt tasarrufu sağlar ve motorun ömrünü uzatır. 15.000 km bakımı sırasında aracın motor yağı değişimi, yağ filtresi değişimi, hava filtresi değişimi ve polen filtresinin kontrol ve değişimi gibi işlemler gerçekleştirilir.
Periyodik araç bakımı yapılmayan aracın kullanım ömrü azalır. Aracınızı oluşturan parçalar zamanla aşınacağı ve etkisini yitireceği için, ani araç arızası ve arızalara bağlı kaza riski artar. Bu da hem sizi, hem sevdiklerinizi, hem de trafikteki diğer sürücüleri riske atar.
Aracınız sıfır da olsa belirli periyodik zamanlarda aksatmadan bakımı yaptırılması gerekir. Sıfır araç ilk bakımı da 10.000 km ile 20.000 km arasında yaptırılması gerekir. Herkesin araba kullanma zamanı ve yoğunluğu farklı olduğu için bu iki yılda sürebilir bir yıl içinde de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri