Romanlar: konu, üslup, yazıldığı dönem bakımından çeşitli türlere ayrılabilir. Üslup bakımından "romantik roman", "gerçekçi roman", "doğalcı roman", "estetik roman", "izlenimci roman", "dışavurumcu roman", "yeni roman" türleri sayılabilir.
Roman, yazıldığı dönemin zihniyetini yansıtır. Romanda serim, düğüm ve çözüm bölümleri bulunur. Romanlar, ana olayın etrafında gelişen ikinci dereceden olaylar yardımıyla ve kahramanların duygularının ayrıntılı incelenmesi ile derinleşir ve uzun bir edebî türe dönüşür.
“Realist roman, diegetik (anlatmacı) romandır. Anlatıcı, yani yazar, romanı var eden ve sahnede başrol oynayan kişidir. Realist roman, realitenin de kurgu olduğunu “bilmeyen” romandır.
Korku gerilim kitapları, 18. yüzyıldan bu yana edebiyat literatüründe yer alıyor. 19. ve 20. yüzyıllarda farklı evrelerden geçen korku gerilim romanları, genel olarak ürpertici bir atmosfer yaratıyor. Tedirginlik ve korku hissi veren eserler, sıklıkla doğaüstü unsurları da satırlarına taşıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Roman türleri. Romanlar: konu, üslup, yazıldığı dönem bakımından çeşitli türlere ayrılabilir. Üslup bakımından "romantik roman", "gerçekçi roman", "doğalcı roman", "estetik roman", "izlenimci roman", "dışavurumcu roman", "yeni roman" türleri sayılabilir.
Fantastik edebiyat veya fantezi edebiyatı, gerçeğe dayalı olmayan yazılı anlatım tarzıdır. Genelde hikâye, roman, oyun ve drama gibi yazım biçimlerini içerir. Klasik fantezi edebiyatının en tanınmış örnekleri arasında masalların bir kısmıyla birlikte Alice Harikalar Diyarında gösterilebilir.
Edebiyatta ve sanatta natüralizm, doğayı detayları ile olduğu gibi yansıtmayı öngören akımların genel adıdır. Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.
Bir araştırma ve izlemeyi anlatan “polisiye roman”, alışılmışın dışında uzak yerleri ve yaşamları anlatan “egzotik romanlar” da bu gruba girer. Dünya edebiyatında Stevenson'un “Hazine Adası”, Jules Verne'nin “İki Sene Mektep Tatili”, Daniel Defone'nin “Robinson Cruose” eserleri bu türdedir.
Özellikle James Joyce, Franz Kafka ve Virginia Woolf gibi yazarlar yeni roman ve anlatım teknikleriyle yazdıkları romanlarla roman sanatında yeni bir dönem başlatmışlardır. Yeni roman anlayışı ve yeni anlatım teknikleriyle yazılan bu romanlar modern romandan sapma veya “modernist roman” olarak adlandırılmıştır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
HASAN MELLÂH YÂHUD SIR İÇİNDE ESRÂR (AHMET MİTHAT EFENDİ) Ahmet Mithat Efendi'nin roman türünde kaleme aldığı ilk eseri. Roman, Türk edebiyatında “Macera romanı” niteliğindeki ilk metinlerdendir.
Kilit romanı, Türk- İslam ruhunun oluşum öyküsünün simgesel düzeyde değerler dizgesi ile aktarıldığı bir edebi metindir. Tarihi değerlerden yeni bir insan tipi için ipuçları arayan yazar, “hür ben'in kendisini ifade edeceği bir üst kurumun hür 'milli ben'lik” (Kolcu 1997: 17) olduğunun farkındadır.
“Materyal Unsurlar” başlığı altında ele alınan anlatıcı, bakış açısı, vak'a-olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, dil ve uslûp ve fikir başlıklarının her biri ayrıntılı olarak örnekleriyle açığa kavuşturuluyor, roman yazarının bu unsurlara hâkim olmadan ve yapılandırmada bu çatıyı eksiksiz kurmadan işin içinden ...
Yüzüklerin Efendisi, hem bir üçleme olarak (Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü) hem de tek cilt olarak satılmıştır. 1995 yılı Guinness Dünya Rekorları verilerine göre İncil, tahmini 5 milyarlık satış rakamıyla tüm zamanların en çok satan kitabıdır.
Macera romanı, macera, risk alma, heyecanlı olaylar ve fiziksel tehlike gibi öğeleri konu edinen romandır. Eleştirmen Don D'Ammassa, türü şu şekilde tanımlamıştır: "Bir macera kahramanın günlük hayatının dışında meydana gelen ve genellikle tehlike ve hareketin eşlik ettiği bir olay serisidir.
Şiir, anı, hikâye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik'in ve Türk edebiyatındaki ilk natüralist, tezli ve psikolojik roman denemesi olan Zehra'nın yazarıdır.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edildikten sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
DIŞA VURUMCU ROMAN:
dışavurumculuk, şiddetli, fırtınalı ve tanımsız duyguları vurgulamasıyla, abartma, karikatürleştirme, çarpıtma ve soyutlama tekniklerinden yararlanmasıyla bir tür "yeni romantizm" olarak da değerlendirilir. dostoyevski, kafka, beckett ve brecth'in romanları bu üslubun örneklerindendir.
Ben (Özgün adı: Anthem), Ayn Rand tarafından kaleme alınmış, ilk kez 1938 yılında yayımlanmış bir bilimkurgu romanı. Ayrıca Türkçe, Ben adının yanı sıra Ego adıyla da yayımlanmıştır. Eser, Zamyatin'in ünlü romanı Biz ile büyük benzerlikler taşımaktadır.
İlk defa Paul de Vries tarafından tanımlanan doğalcılık kavramı, fenomenlerin açıklanmasında doğaüstü ve/veya manevi güçlerin doğrudan etkisini reddeder veya bu varlıklar varsa bile bunların hiçbir etkisi olmadığını savunur.
Kitap türleri arasında, anı kitapları, romanlar, hikayeler, gezi kitapları, şiir kitapları, biyografi kitapları, dini kitaplar ve bilgi kitapları gibi içerikler yer alır. Kitap türleri nelerdir? Sorusuna yanıt olarak verilebilecek bu sıralamalara ek olarak farklı kitap türleri de eklenebilir.
Dünya Edebiyatında ilk roman örneği Genji'nin Hikayesi adlı kitaptır. Her ne kadar kitabın adında ''hikaye'' kelimesi geçse de bu kitap roman türündeki ilk eser kabul edilir. O dönemde henüz ''roman'' ile ''hikaye'' arasında bir ayrım söz konusu olmadığı için kitap ''Genji'nin Hikayesi'' adıyla yayımlanmıştır.
Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri