Araç satış vekaleti resmi olarak Noter'ler aracılığı ile hazırlanmaktadır. Vekil tayin edilen kişi ruhsat sahibi adına araç satışını başka bir kişiye satma işlemini yapabilmektedir.
İlk olarak görevliler araç ruhsatı ile satıcı ve alıcının kimliklerini talep eder. Eğer vekil varsa vekaletnamenin sunulması gerekir. Daha sonra görevliler kimlik bilgilerini kontrol eder ve diğer belgeleri ister. Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez.
Şahısların senede 3'ün üzerinde araç satması yasak. Ancak, eş, dost ve akraba üzerine vekalet alarak sınır aşılıyor. Örneğin, 7 kişiye alınan vekalet senede 21 otomobil satışı anlamına geliyor. Vekalet üzerinden satış yöntemiyle ikinci el ticareti sene boyunca devam ettiriliyor.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Doğrudan vekalet varsa vekil vekalet verenin ad ve hesabına işlem yapar vekalet verene parayı ödersiniz. Dolaylı vekalet varsa kendi adına vekalet veren hesabına yapar parayı vekile ödersiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Vekil tayin etmek istediğiniz kişinin T.C kimlik numarası ve satışını yapmak istediğiniz aracın ruhsatı, ruhsat sahibinin kimliği, 2 adet vesikalık resimle beraber herhangi bir Noter'e giderek başvurabilirsiniz. Noter araç satış vekaletname ücreti 90 ila 120 TL civarında olduğunu unutmayın.
Paranızı Almadan Noter Satış Onayı Vermek Sakıncalı mı? Paranızın tamamını almadığınız halde aracınızı noterde devredecek olmanız bir şüphe uyandırabilir. Fakat korkulacak bir durum söz konusu değildir. Banka, alıcı tarafından araç satan kişiye yani size ulaştırılmak üzere bir detaylı dosya hazırlar.
Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir. Dolayısıyla notere gitmeden vekaletname verilebilir mi sorusuna, verilebileceği yanıtını vermek mümkündür. Vekalet Nasıl Verilir?
Konu: Araç satışı ve vekaletname
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın.. vekaletin aslı gerekmektedir. Fotokopi veya elektronik ortamdan gönderdiğiniz vekaletin fotoğrafı ile satış olmaz.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsamaktadır. Ancak vekilin, vekalet hakkının kendisine tanıdığı yetkiyi kötüye kullanarak, vekalet sözleşmesinin kapsamı dışına çıkması, işlemin iptaline yol açabilmektedir.
Babanız notere gidip oğlum benim adıma araç satın alabilir şeklinde vekaletname verecek. Ancak o vekaletname ile noterde babanız adına işlem yapabilirsiniz..
Noterler üzerinden vekalet verilebileceği gibi verdiğimiz vekaleti iptal de edebilir. Notere giderek azilname düzenlemek istediğinizi söylerek vekaletname iptali yapabilirsiniz.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
Alıcı ve satıcılar için satış işlemlerini direkt olarak kendilerinin yapması gibi bir zorunluluk yoktur. Bu sebeple vekalet verebilmektedirler. Vekalet verme işlemi noter tasdiklidir. Notere gidilmeden vekalet verme yasal olarak gerçekleştirilememektedir.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni uygulamayla, Türkiye'deki tüm noterler dijital olarak birbirine bağlanıyor. Böylece herhangi bir noterde yapılan düzenleme aynı anda başka yerdeki noterden alınabilecek. Adalet Bakanlığı, vatandaşların işlerini kolaylaştırmak için yeni bir uygulama başlatıyor.
Vekaletname noter onaylı olmak zorundadır. Boş bir kağıt doldurulup imzalanarak vekaletname gücü kazandırılamaz. HMK 76 bu durumu açıkça düzenlemiştir. uygun örneğini, dava yahut takip dosyasına konulmak üzere ibraz etmek zorundadır.
Notere gidip almak istediğiniz aracın ruhsat bilgilerini ve arkadaşınızın kimlik bilgilerini verin. Ayrıca vekaletname verirken notere fax işlemiyle araç alış işlemi olacağı icin fax ile alakalı alım ibaresi ekletin. Baska bir problem olmaz. Sizin noteriniz arkadaşınızın noterine vekaletnameyi fax çeker.
Noterde vekalet verilerek bir şahıs adına başkası tarafından resmi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan vekaletname isimli bu belge ile gayrimenkul alım-satımı ya da kiralaması da yapılabilmektedir.
Noter Tapu Vekalet Ücreti 2023
Noterde vekalet vermek için vekalet verecek olan kişinin son 6 ayda çekilmiş olan 2 adet fotoğrafı ve kimliği, vekalet verilecek olan kişinin ise kimliği gereklidir. Noterde verilecek olan tapu vekalet ücreti 304 TL'dir. Bu tutar vekaletin ayrıntısına göre değişiklik gösterebilir.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
Aracınız hakkında açıklama yazarken başlıkta aracın markası, modeli ve aracınızı en iyi şekilde tanımlayan, öne çıkan özelliğini kısa bir şekilde yazabilirsiniz. Bu tanımlamanın net olması alıcının size güven duyması ve ilanınızı detaylı bir şekilde incelemesi için ilk adımı oluşturacaktır.
Aracın ruhsatı, alıcı ve satıcı bulunduktan sonra istediğiniz ilde alışveriş yapabilirsiniz. Yani alıcı ve satıcı aynı noterde olmak zorunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri