Alüminyum uzatma, (ergonomik tasarım) 30 cm çaplı tümsek ayna, Her yöne hareketli tekerlek, Aydınlatma için fener araç altı arama aynası basit bir alettir.
Genel olarak dikiz aynalarında tümsek ayna kullanılır.
Araç altı arama aynasının kullanımı oldukça rahat ve basittir. Cihaz otoparka giriş yapmakta olan aracın alt kısmına tutulur. Araçların bagaj kısımları güvenlik görevlileri tarafından kontrol edilmektedir.
Güvenlik ve kontrol için kullanılan araç altı arama aynası, bariyerlerden geçiş yapan araçların altında tehlike maddelerin (bıçak, bomba silah vb.) yer alıp almadığını tespit etmek amacıyla kullanılan aynalardır.
Tümsek Aynalar
Görüntüleri küçülterek daha geniş alanı gösterirler. Bu özelliklerinden dolayı kavşaklarda, otomobillerin yan ve dikiz aynalarında, mağaza ve marketlerdeki güvenlik kameralarında kullanılır. Bir metal kaşığın arka yüzeyi tümsek ayna özelliği gösterir.
İlgili 44 soru bulundu
Diş hekimlerinin, hastalarını muayene ederken kullandıkları dişçi aynası, çukur bir aynadır. Peki diş hekimleri neden çukur ayna kullanıyor? Diş hekimlerinin çukur ayna kullanmalarının sebebi ise aynanın yansıtıcı yüzeyinin çukur olması ve çukur ayna cisim boyunu daha büyük gösterir.
Tümsek aynaların kullanım alanları: Mağaza ve dükkanlarda güvenlik aynası olarak kullanılmaktadır. Araç kullanırken arka tarafın geniş bir şekilde görünebilmesi için dikiz aynası olarak kullanılmaktadır. Kaşığın dış yüzeyi de tümsek aynalara örnek olarak gösterilebilir.
1.) Tümsek aynada görüntü daima sanal, düz ve küçüktür. 2.) Tümsek aynada; cisim aynaya yaklaştıkça görüntü boyu artar. Sağdaki şekilde verilen cismin görüntüsünü çiziniz.
Bu da kör nokta aynası nereye takılmalı sorusunu akıllara getirebilir. Ürünlerin yan aynaya yapıştırırken, aynanın dış kısmına doğru yerleştirilmesi gerekir. Yani sol aynaya yapıştırılırken, kör nokta aynası aynanın sol kısmına gelmelidir. Sağ yan aynada ise aynanın sağ kısmında yer almalıdır.
Sol taraftaki aynanın aracı görmemesi gerekir. Sürücü, başını cama yasladığında aynanın sağ kısmından arabanın yan kısmını biraz görebilmelidir. Orta konsolun üzerinden bakacak şekilde tutarak ayarlanması da açının doğruluğu açısından önemlidir. Sağ taraftaki aynayı ayarlarken tam tersi bir açı benimsenmelidir.
Normal oturma pozisyonu alarak başınızı hafifçe çevirdiğinizde aracınızın aynada görünmüyor olması gerekir. Sağ tarafta yer alan ayna, sürüş anında baktığınızda aracı görmeyecek şekilde ayarlanmış olmalıdır. 90 derecelik bir açıyla ayarlanmış yan aynalar, 240 derecelik açıyı görebilmenizi sağlar.
Bir dikiz aynası ön cama takılır veya arabanın tavanına asılır ve ön kabin boşluğunun üst ve ortasına dahili olarak yerleştirilir. Ön görüşü engellemez ve ayarlamalar yapılması gerektiğinde ulaşılması kolaydır.
Tümsek Aynada Özel Işınlar
Uzantısı odaktan geçecek şekilde gelen ışın, asal eksene paralel yansır. Merkeze gelen ışın, geldiği doğrultuda geri yansır. Tepe noktasına gelen ışın, yine aynı açı ile yansır.
Görüntü sanaldır yani aynanın arkasında oluşur. Cisim, odak noktasının dışında ise; Cisme göre görüntü terstir. Görüntünün boyu cismin boyundan küçük, büyük ya da eşit olabilir.
Çukur ayna üzerinden ortaya çıkan görüntü genel olarak sanaldır. Yani aynanın arka tarafında oluşur ve meydana gelir. Eğer cisim odak noktasının dışında kalıyor ise o vakit cisme göre görüntüsü ters olur. Eğer ki görüntünün boyu cismin boyundan küçük ise o zaman büyük ya da eşit bir görüntü ortaya çıkabilir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Arabanın yan aynaları tümsek aynadır.
Tümsek aynalarda görüntü her zaman sanal, düz ve cismin boyundan küçüktür. Cisim tümsek aynaya doğru yaklaştıkça, görüntüde odak noktasından aynaya doğru yaklaşır, bu sırada görüntünün boyuda sürakli büyür.
Cevaplayalım: İçinde çukur ayna kullanılır. Çukur ayna ışığı tek bir odak noktasinda topladığı için bu sayede daha da uzağa yansıtabilir ışığı.
1. Ters görüntü sadece çukur aynada oluşur.2. Tümsek aynada görüntü, cisimden büyük veya küçük olabilir.
Tümsek Ayna; yansıtıcı bölümü dışarıya doğru bir hal almış olan aynalardır. Cisimlerin ve maddelerin görüntülerini küçültürler. Örnek verecek olursak; arabaların yan farları, marketlerdeki güvenlik aynaları, kavşaklardaki güvenlik aynaları gibi yerlerde kullanılır.
Çukur aynayı genellikle kaşığın iç yüzüne benzetirler. Yansıtıcı yüzeyi çukur olan aynalara dişçi aynası denilmektedir. Genellikle otomobil farlarında, el fenerlerinde ve teleskoplarda kullanılırken aynı zamanda diş hekimlerinin de kullandığı aynalardır.
Düz aynalar, cisimlerin aynı büyüklükteki görüntülerini yansıtmak için kullanılırlar. Bu açıdan kullanım alanları genel olarak evler, alışveriş merkezleri, mağazalar, kuaförlerde, periskop ve tepegöz yapımında, iş yerlerinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri