Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Savcı soybağının reddi davası açabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Savcı soybağının reddi davası açabilir mi?

Savcı, ana – babanın yasal mirasçıları ve çocuğun sonradan evlenme yoluyla kurulan soybağına itiraz davası açma hakları vardır. Ayrıca çocuğun altsoyu da eğer çocuk ölür veya ayırdetme gücünü sürekli olarak yitirirse itiraz davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Soybağı reddi davasını kim açabilir?

Soybağının reddi davasının kanun nezdinde amacı kocanın menfaatlerinin ve çocuğun haklarının korunmasıdır. Bu yüzden koca tarafından anne ve çocuğa, çocuk tarafından koca ve anneye açılabilir. Ergin olmayan çocuklar için ayırt etme gücüne bakılmaksızın kayyım tarafından da açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibrahimhalilaydin.com

Soybağının düzeltilmesi davasını kim açabilir?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, tüm ilgililer ve durumdan haberdar olan cumhuriyet savcısı açabilir. Soybağına ilişkin davalar ise ancak kanunda sayılan kişiler tarafından açılabilir. Kanunda sayılmayan kişilerin açtığı soybağı davaları dinlenilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Soybağının tespiti davası kim açabilir?

Babalık davaları açmak isteyen kişiler baba öldüğü zaman davayı babanın mirasçılarına karşı açabilirler. Eğer babalık davası anne tarafından açılmış ise dava kayyıma ihbar edilir. Davanın kayyım tarafından açıldığı durumlarda ise anneye ihbar edilmesi zorunluluğu bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Soybağının reddi davasında davalı kimdir?

Kocanın açacağı soybağının reddi davasında davalı ana ve çocuktur. Bu davada ana ile çocuk arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır; dolayısıyla sadece ana ya da çocuğa karşı açılan davanın reddi gereklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozenlicabuk.av.tr

İŞİN UZMANI / SAHRA DÜZGÜN TUCEL - AVUKAT / SOYBAĞININ REDDİ VE BABALIK DAVASI

İlgili 37 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Soybağının reddi davası masrafları kim öder?

Harç ve Masraflar

DNA testi yapılıp yapılmayacağı hakimin takdirinde olup testin yapılması halinde yargılama aşamasında davacıdan masrafın yatırılması talep edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Soybağının reddi davasında DNA testi zorunlu mu?

Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Biyolojik baba soybağının reddi davası açabilir mi?

Dava açma süresinin geçmesinden önce koca ölürse yahut gaipliğine karar verilirse ya da koca bu süre içerisinde ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybederse kocanın altsoyu, kocanın anası, kocanın babası bu davayı açabilir. Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: buyukurganciyilmaz.com

Soybağının tespiti davasını mirasçılar açabilir mi?

Soybağının tespiti davası çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkeme tarafından tespit edilmesi amacıyla açılmaktadır. Soybağının tespiti davası ana ve çocuk tarafından babaya karşı açılacaktır. Ancak baba ölmüşse mirasçılarına karşı da açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Soybağının reddi davası ne kadar sürer?

Davanın Özellikleri

Soybağının reddi davası eğer herey yolunda giderse 1-2 yıllık bir sürede sonuçlanabilir. Ancak taraflardan birinin istinaf yoluna başvurması halinde davanın sonuçlanması 3-4 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Davada, DNA testi yapılmakta ve tanık dinlenmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iddetsuresi.com

Soybağının reddi davası nasıl açılır?

Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Soybağının reddi davasından feragat edilebilir mi?

Kocanın dava hakkından feragat etmesi de hiçbir şekilde söz konusu değildir. Ayrıca koca, soybağını reddetme hakkını dilerse kullanır, bu konuda zorlanamaz; kendi isteği ile dava açması ise, süresi içinde dava açmakla birlikte, evlilik birliğinin devamı veya sona ermesi ile de bağlı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gozel.av.tr

Mirasçılar nüfus kaydının düzeltilmesi davası açabilir mi?

Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını mirasçıların açması mümkün değildir. Bunun nedeni ilgili davanın kişinin doğum yeri, ismi ya da farklı herhangi bir kişisel bilgisine bağlı olmasıdır. Kişisel verilerinde hata olan kişi ilgili kuruma durumun düzeltilmesi talebi ile dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Soybağı davası nasıl açilir?

Soy bağının kurulması davasının açılması için, Aile Mahkemesine başvurmak gerekmektedir. Dava açılırken hem annenin hem de çocuğun açması mümkündür. Dava açılacak babanın hayatta olmaması durumunda, davanın babanın mirasçılarına karşı açılması da mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Soybağı değiştirmek suç mu?

Çocuğun soybağını değiştirme suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 231. maddesinde “Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Babalık davasını kim açabilir?

1 Babalık (Babalığın Tespiti) Davasını Kimler Açabilir? Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Soybağının tespiti hangi mahkemede açılır?

Bu davalarda, genellikle baba olduğu iddia edilen kişi ile çocuğun DNA örnekleri, Adli Tıp Kurumunca incelenerek soybağı olup olmadığı tespit edilir. Babalık davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleri olup yetkili mahkeme, çocuğun doğduğu andaki veya davanın taraflarından birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Soybağı hangi hukuk?

Dar anlamda soybağı ise bir kimsenin anne ve babası ile aralarındaki bağlantıyı ifade etmektedir4. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzda soybağı, belirtmiş olduğumuz dar anlamıyla TMK.'nın 282-334. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Soybağının tespiti davası ne kadar sürer?

Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Biyolojik baba hangi davayı açabilir?

301. maddesi ile Türk Medeni Kanunu babalık davası nedir, açıklamıştır. Bu, evlilik dışı çocuğun veya annenin açabileceği, baba ile çocuk arasında soybağının kurulmasını sağlayan bir davadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Soybağının reddi davasının sonuçları nelerdir?

Soybağının (nesebin) reddi davası, baba ile kurulmuş olan soybağı ilişkisini ortadan kaldıran bir yenilik doğuran davadır. Bu dava ile davacı babalık karinesini çürüterek soybağının ortadan kaldırılmasını talep eder. Baba ile çocuk arasında soyabağının ortadan kaldırılmasını sağlayan tek dava budur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: irembikedemirhan.com

Sınırlı ehliyetsiz soybağının reddi davası açabilir mi?

Soybağının reddi davasını açma hakkı kural olarak çocuğun babasının koca olduğu düşüncesine dayanılarak kocaya verilmiştir. Bu davayı açma hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklar kapsamında değerlendirildiğinden kişi, sınırlı ehliyetsiz de olsa yasal temsilci izni olmaksızın tek başına bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

DNA örneği zorla alınır mı?

Haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde, hâkim incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verir.” Kişi mahkeme kararına rağmen DNA testi yaptırılmasına rıza göstermediği takdirde HMK ve Yargıtay'ın yerleşik uygulaması gereğince zor kullanılarak test yapılmasına karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?

Çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisinin kurulmaması halinde çocuk annenin soyadını alacaktır. Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin babanın kendi rızası ile gerçekleştirdiği tanıma işlemi ile kurulması halinde evlilik dışı doğan çocuk babasının soyadını alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulavukatim.com

DNA testi istemek suç mu?

Medeni kanunda, sadece çocuğun soy bağının belirlenmesi için dava açılması ile ilgili hüküm bulunmaz. Bu nedenle de biyolojik anne ya da baba olunduğunun tespit edilmesi için dava açılamaz. Medeni kanun, başka davalarda gerekli olduğu zaman mahkeme kararı ile DNA testi yapılmasına olanak tanımaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acasoy.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT