Ayarlar > Pil bölümüne gidin, sonra Pil Sağlığı ve Şarj Etme'ye dokunun. iPhone; pilinizin kapasitesi, en yüksek performansı ve pilinizin servise gösterilmesi gerekip gerekmediği ile ilgili bilgiler görüntüler.
Bozuk bataryası olan cihazlarda telefonun bir anda kapanması veya yavaşlaması gibi sorunlar görünür. Bu, bataryanın bozulduğuna işarettir. Bu durumda bataryanın kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor.
Maksimum kapasite oranın %80'in altına düşmesi demek, iPhone pil sağlığının önemli ölçüde azalması demektir. Bu durumda telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz ancak performans ya da kapanma sorunları yaşarsınız. iPhone pil sağlığı düşük cihazın pilini değiştirmek telefonunuzu kurtarır.
Pilin değiştirilip değiştirilmediğini de öğrenebilirsiniz. Orijinal Apple parçaları ve işlemleri kullanılarak değiştirme yapıldıysa Pil'in yanında Orijinal Apple Parçası ifadesini görürsünüz. iPhone'unuz onarılmamışsa bu bölüm görünmez.
Android telefonlarda pil sağlığınızı kontrol etmenin işletim sistemine dahil edilmiş bir yolu bulunmuyor. Ancak bunun için kullanabileceğiniz ücretsiz pil koruyucu bir uygulama mevcut. AccuBattery adlı bu uygulamayı Google Play Store'dan indirebilir ve Android batarya sağlığını kontrol edebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Android'de pil sağlığı nasıl kontrol edilir? Ne yazık ki, Android'de pilinizin ne kadar tükendiğini gösteren belirli bir pil sağlığı menüsü yok. Her şeyin normal olduğundan emin olmak ve pil/telefon sıcaklığını kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil bölümüne gidebilirsiniz.
Bunu ve test edilecek pili alın ve yaklaşık 15 ila 20 santimetre yükseklikten masa gibi sert bir yüzeye dikey olarak bırakın. Tamamen boş bir pil çarpmadan sonra tekrar yukarı fırlar. Hâlâ dolu olan pil ise neredeyse hiç zıplamıyor ve hemen düşüyor. Alkalin piller bir jel kütlesi içerir.
Bu durum da bataryanın ömrünü kısaltır. Ortalama olarak piller genellikle 3 - 4 yıl arası dayanır. Sonrasında performansı ciddi şekilde düşer ve kullanım süresi kısalmaya başlar. Ayrıca, telefonu şarjdayken aşırı kullanmak, aşırı sıcak veya soğuk ortamlarda kullanmak gibi faktörler de bataryanın ömrünü etkileyebilir.
Halihazırda iPhone X'ten iPhone 13 serisine kadar Apple Türkiye'deki garanti dışı pil değişim fiyatı 1.399 TL. iPhone SE ve iPhone 8'e kadar ise pil değişimi 1.019 TL. Bu fiyat 1 Mart 2023 itibariyle 540 TL artacak. iPhone 14 serisi için istenilen 2.199 TL değişim ücretinin değişmeyeceğini bir kez daha belirtelim.
Apple'a göre, iPhone pilini değiştirmek için dikkat edilmesi gereken kritik sınır pil ömrünün yüzde 85 altına düşmesi. Yüzde 85'in altında ömrü kalan bir iPhone pili, kullanıcısına sıkıntı çıkartabilir.
Apple, pil kapasitesi %80 ve üzeri olan herhangi bir iPhone'u pil açısından en iyi durumda olduğunu kabul ediyor. Pil durumu %80'den aşağıya indiği zaman cihaz 'Servis' uyarısı veriyor. Servis uyarısı aldığınız zaman cihazınızı Apple Resmi Servisi'ne götürerek pilinizi değiştirmeniz gerekiyor.
İphone Pil Sağlığı Kaç Olmalıdır? Apple, İphone'ların bataryalarının normal kullanımlarda 500 tam şarj döngüsüne ulaştığında pil sağlığının %80 seviyelerine kadar koruduğunu belirtmektedir. Buna göre eğer İphone'unuzun pil sağlığı %80 seviyesinin altına düşmesi pil ömrünün önemli ölçüde azaldığını göstermektedir.
Yeni açılmış ve çok az kullanılmış bir telefonun pil sağlığı ise genelde %99 veya %100 olur. 1 yıllık süreyle kullanılan iPhone'ların pil sağlığının da ortalama %85'lerde olduğunu belirtmekte fayda var. Yine bunu teyit etmek için Ayarlar>Pil>Pil Sağlığı kısmına bakılabilir.
Batarya süre geçtikçe daha sık şarj edilmesi gerekebilir, şarjı daha az tutar, hatta telefonunuz beklenmedik bir şekilde kapanmaya başlayabilir. Apple tarafından iPhone pilinin 500 şarj döngüsü tamamlandığında, değiştirilmesi gerektiği önerildi.
Her bataryanın bir kullanım ömrü yani aslında performansını koruduğu bir zaman aralığı vardır. Bu süre ortalama olarak genelde 2 yıl belirlenmiştir. Toplamda ise 5 yıl boyunca ortalama üstü bir verim sunabileceğini söyleyebiliriz.
Bataryanın patlayacağını önceden anlamak mümkün olmayabilir ancak ısınan ve şişen bataryaların patlama riski çok yüksek ve bu durumda yapılacak ilk iş bataryayı telefondan ayırmak olacak. Isınan ve şişen bataryaları bir daha kullanmayınız. Telefon veya bataryalı diğer cihazlarınızı sıcak ortamlardan uzak tutunuz.
iPhone'unuzun pilini servis ücreti karşılığında değiştirebiliriz. Garantimiz normal kullanımdan dolayı eskiyen pilleri kapsamaz.
Yüzde 80 seviyesine dikkat
Pil ayarlarına girerek iPhone'unuzun pil ömrünü öğrenebilirsiniz. Batarya ömrü yüzde 80'leri veya altını gördüyse pil değiştirme vaktiniz gelmiş demektir. Telefonunuzda yüzde 80'den daha az kapasite görüntüleniyorsa telefonunuzu Apple'a götürerek değiştirtebilirsiniz.
Apple'ın eskiyen pil nedeniyle telefon kapanmasın diye yaptığı performans düşüşü, gerçekten can sıkıyor. Ancak pili değiştirmek bu performansı ilk günkü haline getirebiliyor. Ayrıca Geekbench testinden eski pille 2.485 puan alan telefon, yeni pille bunu 4.412'ye çıkartıyor.
Eğer iPhone'unuzu iyi kullanmazsanız, 'pil sağlığı' düşmeye başlıyor. Apple'a göre iki yıl içinde(yani garanti kapsamı bitmeden) pil sağlığı yüzde 80'nin altına düşerse ücretsiz pil değişimi mümkün hale geliyor.
Normal bir pil, normal koşullar altında çalışıp 500 tam şarj döngüsüne ulaştığında başlangıçtaki kapasitesinin %80'ine kadarını koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
Batarya Kaynaklı Sorunlar
Çünkü ısınma durumu pek çok zaman batarya ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bataryadan dolayı oluşan ısınma, telefonun arka kısmında ortaya çıkar. Bataryanın arızalı olması, genellikle telefon için büyük bir soruna işaret etmez. Eğer kolayca çıkarılabiliyorsa bataryayı kontrol etmelisiniz.
Sürekli şarj etme ve şarjın tamamen bitmesini beklemek cihazınızın batarya ömrünü kısaltan bir durumdur. Cep telefonunuzun bataryasını korumak için en doğru şarj etme aralığı yüzde 20-80 aralığıdır. Batarya kullanımını göz ardı etmek. Cep telefonunuzun batarya kullanımını mutlaka takip etmeniz gerekir.
Pillerin bitme süreleri; hücrelerin içindeki kimyasal reaksiyonlardan dolayı akımın büyüklüğü, akım süresi, sıcaklık ve diğer başka faktörler gibi çevresel etmenlere göre değişebilir. Sıcaklık arttıkça kimyasal tepkimelerin hızı da artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri