Sigorta şirketlerine karşı açılan araç değer kaybı davalarına bakmakla görevli mahkemeler asliye ticaret mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise kazanın gerçekleştiği yerdeki mahkeme veya davalının bulunduğu yer mahkemesi veya mağdurun bulunduğu yer mahkemesidir.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
Dolayısıyla, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Avukatlar için noterden çıkartılan vekâletnameler ile araç değer kaybı davasındaki tüm süreçleri takip eder ve hak kaybına uğramanıza engel olurlar. Avukatlara vekâletname vererek araç değer kaybı dava sürecindeki tüm hukuki konular ile ilgili sorumluluğu avukatlara devredebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Avukat Ücretini Kim Öder? Genel hukuk sistematiğimizde olduğu gibi, araç değer kaybı davasında da avukatlık vekalet ücreti ve diğer yargılama giderleri, yapılan yargılama sonucunda haksız çıkan tarafça ödenir.
Değer Kaybını Kim Hesaplar
Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre değer kaybı sadece alanında ruhsatlı sigorta eksperi tarafından hesaplanabilir.
SMS atarak sorgulama: Tüm operatörlerden (Turkcell, Türk Telekom, Vodafone) 5664'e SMS göndererek öğrenebilirsiniz. Uygulama üzerinden sorgulama: SBM Sigortam360 uygulaması üzerinden yapılan sorgulama yapabilirsiniz.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
E-devlet sistemine mağdur aracın sahibinin T.C. kimlik nosu ile giriş yapılır. E-devlet eksper atama sisteminde öncelikle talep edilen raporun hasar raporu mu yoksa değer kaybı raporu mu olduğu belirtilir.
Dolayısıyla değer kaybı raporunun ücretini de bu hizmeti talep eden kişiler tarafından ödenir. Örneğin aracınız için bir değer kaybı raporu almak istiyorsanız bu hizmetin ücretini sizin ödemeniz beklenmektedir.
Araç değer kaybının kimden talep edilebilir olduğu konusuna baktığımızda ise; meydana gelen kazada kusursuz olan tarafın araç değer kaybı, kazaya sebep olan taraf yada o tarafın zorunlu trafik sigortasından karşılanır.
1. "Eksper Atama Bilgileri" Adımı
https://online.sbm.org.tr/htm-eksist/public/talep/yeni.sbm linkinden aşağıdaki şekilde Trafik ürünü için e-Devlet doğrulaması yapılır. İlgili ekranda Değer kaybı talepleri için "Değer Kaybı Ataması" seçeneği seçilir ve "Kullanım Sözleşmesi" onaylanarak "İleri" butonuna tıklanır.
Turkcell, Türk Telekom, Vodafone ile anlaşmalı olarak devreye alınmış olan SMS projesi ile kişiler mesaj atarak arabalarının hasar geçmişlerini, araç detay bilgilerini, eksper raporuna göre değişen parçalarını Turkcell, Türk Telekom, Vodafone "5664"e mesaj atarak sorgulayabilirler.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
Değer Kaybı Dosyası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Araç değer kaybı için sigorta şirketine yazılı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır.
Yargıtay, kaza yapan aracın değer kaybında ihtiyari mali mesuliyet sigortasının da sorumluluğuna hükmetti.
Araç değer kaybı ile ilgili dava ve hukuki işlemlerde 2 yıllık dava açma süresi söz konusudur. Değer kaybına neden olan eylemin ve failin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde hukuki süreç işletilmelidir. Değer kaybı veya fail öğrenilmese bile her halükarda 10 yıl içerisinde bu hak düşer.
Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir.
Sigorta Tahkim Komisyonunda duruşma yapılmaz, dosya ve değer kaybı dilekçeleri üzerinden işlemler yapılır. Sigorta Tahkim Komisyonunda takip edilen değer kaybı alacakları 6-8 ay arasında sonuca ulaşmaktadır.
Araçta oluşan, plastik tampon, elektronik parçalar, mekanik parçalar, camlar ve vidalı parçalarındaki hasarlardan ötürü araç değer kaybı talep edilemez .
Meydana gelen kazada karşı tarafın kusurlu olması durumunda araç sahibi, kusuru oranında karşı tarafın sigorta şirketinden veya bizzat araç sahibinden değer kaybı bedelini talep edebilir. Yani kazada tam kusurlu olan taraf araç değer kaybı bedelini talep edemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri