Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Kalorifer peteği tıkandığında aracın motoru tarafından ısıtılan sıcak su peteğin içinde gezemez ve aracınızın kaloriferi ısıtmaz.
Kalorifer eğer ısıtmıyorsa radyatörde su kalmamış demektir. Bu da aracın hararet yapmasına neden olabilir. Aracın suyunu kontrol etmenizde fayda var.
sorusuna ise vereceğimiz cevap; evet, petek temizliği yaptırmak gereklidir diyebiliriz. Petekler uzun süre temizlenmezse; tesisat zamanla tortu ve kireçle birleşerek tesisatın içindeki sıcak suyun bütün bölgelere ulaşmasını engeller. Bu nedenle petekler ısınmıyor demeye başlarız.
İlgili 23 soru bulundu
Petek ve Kalorifer tesisat ve mekanik aksamların kireç ve pasa maruz kalmaması, zarar görmemesi için en az iki yılda bir petek tesisatlarının ve peteklerin profesyonel bir şekilde kimyasal ve makine ile temizlenmesi gerekmektedir.
Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseğe ulaştırmak için peteklerin temiz ve suyun saf olması germektedir. Isınma verimini düşüren tortu, çamurlaşmış tesisatın içerisindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki petek temizleme oldukça önemli olmaktadır.
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.
Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bez yardımı ile temizleyin. Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulamalısınız. Bu sayede kaloriferleriniz paslanmaz.
Antifiriz de belki kalorifer tesisatı için bir ilaç olabilir ancak zararı yararından daha fazla ise böyle bir ilaç kullanılamaz. Zararlarına gelince birincisi antifiriz kimyasal yapısı itibari ile kombinizde arızaya sebep olur.
Hararet göstergesini takip edin 80 derecenin üzerine çıkıyor mu. Çıkmıyor ise termostat bozuk, değişecek 50 - 60 Tl yenisi 87 derece. Termostat sağlam ise ve musluğun içindeki parçayı çıkartmış olmanıza rağmen kalorifer ısıtmıyorsa petek tıkalı.
Petekte hava varsa üst kısımlarında soğukluk görülür. Altı ısınmayan bir petek hava sorunu olduğu için değil kirlendiği için ya da sistemde devir daim problemi olduğu için bu sorunu yaşatır. Kalorifer peteğinde hava problemi olduğu tespit edildikten sonra havası alınır.
Peteklerin garanti kapsamındaki ömürleri normal şartlarda maksimum 10 yıldır.
Yaklaşık 20-30 yıldır.
Bu arızanın giderilmesi için araç elektrikçiye götürülür. Elektrikçi aracı kontrol eder sorunu bulur ve gerekirse klapeleri sökerek çözüme ulaşır.
Kalorifer peteklerinin ısınmamasının birkaç farklı nedeni olabilir. Petekler ısınmıyorsa; kombi pompasının yetersiz gelmesi, tesisat borularının ters bağlanmış olması, peteklerde hava olması, petek içinde tıkanıklık olması veya tesisat borularında tıkanıklık olması gibi sorunlardan kaynaklanır.
Petek vanaları saat yönünün tersine doğru açılmaktadır. Herhangi bir peteğin vanasını kapatmadığınız takdirde diğer petekler de normal bir şekilde çalışmaya devam eder. Eğer ki kombiye yakın olan peteklerin vanalarını kısıp reglaj ayarını yaparsanız uzak olan petekler çok daha iyi ısınacaktır.
Bu sorun genellikle termostatla ilgilidir. Termostat hasarlı olduğu için otomatik algılama yanlıştır ve araca dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk hava üflenir. Termostatın değiştirilmesi bu sorunu çözebilir. Eğer sorun termostat ile alakalı değilse radyatörde bir sorun olabilir.
Petek temizleme ilacı asit özelliği bulunan bir kimyasaldır. Bu kimyasalın asit özelliği sayesinde, peteklerde bulunan kireç tabakası ve tortular sökülür. İlaçlı petek temizliği yapıldıktan sonra, petek temizleme ilacının sistemden temizlenmesi gerekir. Aksi durumda sisteme ve kombiye zarar verebilir.
Petek temizleme kimyasalları artık formule edilmiş kimyasallardır. Bu sayede kombi yada sisteminide delme, aşınma gibi tahribatlara yol açmaz. Ancak asit ile yıkanan petekler zarar görebilir bu sebeple petek temizliğin de kapalı kimyasallar kullandırınız.
Ürün içeriği soğutma suyuna eklenir. Kalorifer sıcak konumda açılır. Araç 30 dakika çalıştırılır. Ardından çözülen kirler durulanır.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Borçlar kanununun 317. maddesinde “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir.
Radyatörlerin içerisinde koruyucu yağ vardır. Petek temizleme esnasında koruyucu yağ tabakasına zarar verilmez, koruyucu yağ sistem içerisinde kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri