Yukarıda da belirtildiği üzere TBK'nın 89. maddesi uyarınca kira parası götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğundan, kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak koşuluyla banka hesabına yatırılması ya da konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerekir.
Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan genel tebliğde belirtildiği gibi, konut kiralarında aylık kira bedelinin 500 Türk Lirasının üzerinde olması durumunda ödemenin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunludur. Bu kurala uymayan konut sahipleri için para cezası öngörülmüştür.
Bu kapsamda, aynı gün içinde toplam miktarı 7.000 TL'yi aşan veya farklı tarihlerdeki kısım kısım gerçekleşen ödemelerle 7.000 TL'yi aşan ödemelerin finansal kurumlar aracılığı ile gerçekleştirilmesi zorunludur.
Basit bir örnekle açıklamak gerekirse kiralama bedeli bin TL olan bir araç için 180 TL KDV ödenmelidir. Araç kiralama vergisi, şirketlerin kurumlar vergisinden düşebilecekleri kalemlerden biridir ve “317 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği” uyarınca düzenlemeler getirilmiştir.
Araç kiralama ücretinizi nasıl ödeyebilirsiniz? Tüm ödeme yöntemi seçeneklerinizi gözden geçiriyoruz. Eurocard/Mastercard, Visa gibi uluslararası kabul görmüş kredi kartı şirketlerinin tüm kredi ve banka kartları ödeme yöntemi olarak kabul edilirken, tüm ön ödemeli kartlar ve American Express kabul edilmemektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ödemenizi Kredi Kartı, Banka Havalesi, EFT ve Nakit Ödeme olarak yapabilirsiniz. Cari anlaşmanız var ise araç kiralama firmasının ödeme günlerinde faturanız kesilir ve ödemesi anlaşmanıza göre belirtilen tarih aralığında alınır. Yıllık kiralamalarda ödemelerinizi ister yıllık isterseniz ay –ay ödeyebilirsiniz.
Araç Kiralama Sözleşmesine imza atacak kişi ile Kredi Kartı sahibinin aynı olması gerekmektedir. Sürücü olacak kişinin kendine ait Kredi Kartı yoksa da, Kredi Kartı sahibinin Sürücü Belgeli olması ve 2.sürücü olması halinde kiralama işlemi gerçekleşebilmektedir.
Araç kiralama noktasında aracın modeli, özellikleri ve tercih edilen kiralama platformu kâr elde etmek için büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte doğru bir yöntem izlendiğinde aracı kiraya vermek son derece mantıklı ve etkili bir kazanç sağlama yöntemidir.
2- Şirket kiraladığı araç ile ilgili BRÜT TUTAR üzerinden %20 vergi kesintisi (stopaj) yapıp yine bağlı bulunduğu vergi dairesine MUHTASAR BEYANNAMESİ (041 kod) ile beyan edip ödemekle yükümlüdür. Kiralama yapılan araca ilişkin; tamir, yakıt, bakım onarım, HGS v.b. harcamalar gider olarak dikkate alınabilir.
Binek araç kiralanmasında durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2023 yılı için KDV hariç 17.000 TL olarak belirtiliyor. 17.000 TL üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
544 nolu VUK tebliği ile, 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arası yazar kasa kullanma limiti, KDV dahil 4.400 TL olmuştur.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir? Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL'yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
Bursa'da, kira ücretini sözleşme imzaladığı kişiye ödeyen vatandaş, yıllar sonra hakkında başlatılan icra takibiyle sarsıldı. Kiranın icraya itirazı sonrası Yargıtay emsal bir karar verdi. Buna göre, mülk sahibine yapılmayan ödemeler yok sayılacak.
Maliye Bakanlığı tarafından 01.01.2008 tarihinde tebliğ edilen yasa gereğince kira ödemesi artık PTT ya da bankalar üzerinden yapılmaktadır. Bu tarihten itibaren bu kurala uymayan mülk sahiplerine de ceza verilmektedir. Bunun nedeni ise kira gelirinin vergiye tabi olması ve daha sıkı denetlemek istenmesidir.
Maliye Bakanlığı kira ödemelerindeki vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla 01.01.2008 tarihinden itibaren işyeri ve konut kiralarının banka ve ptt üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirdi.
Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 17.000 TL'ye kadarlıkkısmı gider olarak dikkate alınabilecektir. Gider olarak dikkate alınabilecek tutar olan aylık kira bedelinin 2023 yılı için 17.000,00 TL kadarlık kısmı katma değer vergisi hariç bedeldir.
Kira beyannamesi vermeyenlere kira gelirinin yüzde 5'i kadar ceza verilmektedir. Ayrıca aylık yüzde 1,40 yasal faiz uygulanmaktadır. Bunların yanında beyanname vermeyenlerden iki kat 1. derece usulsüzlük cezası verilebilmektedir.
Kira geliri elde etmesine rağmen kira gelirini beyan etmeyenler ya da düşük beyan edenlerin tespiti halinde ceza kesilmektedir. Kira bankadan ödenmezse ayrı ceza, beyanname verilmezse de ayrı cezası vardır. Bu ceza günümüz itibariyle kira bedelinin yüzde 5'i kadar (her bir işlem için) öngörülmektedir.
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder. Kusurlu sürücüden ücret talep edilmesi ise ancak zararın trafik sigortası limitini aşması durumunda gerçekleşir.
Depozito ücretinizin iadesi ortalama 1-7 iş günü içinde hesabınıza yansır. 7 iş günü geçmesine rağmen iade tutarı hesabınıza yansımadıysa aşağıda yer alan "Online Asistan" butonundan Müşteri Deneyimi ekibimize ulaşarak destek alabilirsiniz.
Evet, kartsız araç kiralama yapabilirsiniz
Eğer belirlenen koşulları karşılıyorsanız ve bu şartlar çerçevesinde araç kiralama işlemi için uygun bulunduysanız kredi kartı kullanmadan nakit provizyon bedeli ödeyerek araç kiralama işlemi yapabilirsiniz.
Kredi kartı olmadan araç kiralama hizmeti güvenilir bir hizmete işaret etmemektedir. Bu anlamda, güvenilir araç kiralama şirketleri kredi kartsız araç kiralama yapmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri