Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
Bunun için araç çekme belgesini almanız gerekiyor. Bunu alarak noterden satış yapabilirsiniz. Bu belgeyi de andan emniyet müdürlüğünün trafik bölümünden temin edebilirsiniz.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Alıcı üzerine tescil edildikten sonra trafik sigortasını yaptırıyor. Varsa araçla alakalı sorunları giderip aracı muayeneye götürüyor. Araç muayene yapıldıktan sonra trafikte dolaşmaya başlayabilir. Bu şekilde muayenesi bitmiş aracın satışını yapabilirsiniz.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
İlgili 17 soru bulundu
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Araç Muayeneden Bağlanır Mı? Aracınız muayenesi yaptırılmadığı için bağlanabilir. Muayenesiz araçlara emniyet güçleri tarafından yapılan denetimlerde tespit edildiği takdirde idari para cezası uygulanır.
Merak edilen çekme belgeli satış ise doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak satış işlemlerini gerçekleştirmesidir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Trafik Şube Müdürlüğü başvurusu yapılarak gerekli araç muayenesi yapıldıktan sonra çekme belgeli satış yapılabilir.
Arkadaşlar muayene son gününde araç satışı gerçekleşir. Örneğin; araç muayene son tarihi 20.09.2022 olarak gerçekleştirilmişse 20.09.2022 tarihinde NOTER satışı yapabilirsiniz. Ancak sonraki günde NOTER satışı yapabilmeniz için araç muayenesini yaptırmanız zorunlu olacaktır.
Çekme belgeli araçlar için noter aracılığı ile satış işlemleri gerçekleştirebilirsin. Trafik Şube Müdürlüğüne başvurup aracını muayene ettirdikten sonra araç uygunsa satışını yapabilirsin.
İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmalısınız. Eğer aracınızı sizin adınıza başka bir kişi muayeneye götürecekse onun nüfus cüzdanı yanında olmalıdır. Ancak bir kişi, ayda yalnızca bir kere kendisine ait olmayan bir aracı vekaletnamesiz muayene ettirebilir.
Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedeli tahsil edilmektedir.
Aracınızı Satmak İçin Teklif Almak İstermisiniz ? Araç satış vekaleti resmi olarak Noter'ler aracılığı ile hazırlanmaktadır. Vekil tayin edilen kişi ruhsat sahibi adına araç satışını başka bir kişiye satma işlemini yapabilmektedir. Araç satış bedelinin tamamını teslim alabilmektedir.
Ve trafiğe çıkması yasak. Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Devlet Gelirleri
Maddesine göre son 10 yıllık işletim döneminde (2017-2027) araç muayene gelirlerinin %50'si devlete aktarılmaktadır. Ayrıca aynı madde hükmüne uyarınca muayene süresi geciktirilen her ay için tahsil edilen % 5 Gecikme Ücretinin tamamı hazineye aktarılır.
Normalde; görevli trafik zabıtası madde 34'den işlem yapması gerekir. Uygulama da ise; çoğu trafik zabıtası muayeneden geçemeyen ve 1 ay süre verilen bu araçlara muayene yokluğu cezasını yazmamaktadır.
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Çekme belgeli aracın noter ücreti genellikle 500-600 TL arasındadır. Bu tutarlar ödendikten ve işlemler yapıldıktan sonra çekme belgesi kaldırılır.
Çekme belgeli araç alınır mı sorusunun cevabı ise çekme belgesi olan bir araç devredilemez. Ancak çekme belgesine sahip bir aracı satın aldığınızda aracı trafiğe çıkarmadan önce yeni yasal sahibi olarak aracı kendi adınıza kaydettirmeniz şarttır.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Muayenesiz araç kullanma cezası 427 TL'dir. Ceza yiyen kişilerin sonraki 7 gün içerisinde aracı muayeneye götürmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde aracın muayeneye götürülmemesi durumunda ise ceza artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri