eğer bulunduğunuz yer -15'in altında sıcaklıkları görmüyorsa araç için tamamen antifiriz kullanmak motorunuz ve soğutma sistemi için en iyisidir.motorunuz,sisteminiz korezyona maruz kalmaz ancak-15 in altında sıcaklıklar sözkonusuysa tamamen antifiriz motorda donmayı engelleyemiyeceğinden %50 ye kadar su koyarak ...
sadece antifiriz kullanırsan radyatör,devir daim ,termostat ve buna benzer metal parçalara zarar verebilir.
Antifriz tek başına kullanılan bir kimyasal değildir. Araçlarda su ile karıştırılarak kullanılması gerekmektedir.
Genellikle etanol, etilen ve metanol kullanılmaktadır. Birçok sürücü motor suyunu boşaltıp yerine tamamen antifriz koymaktadır. Bu durum donma noktasını aşırı bir şekilde aşağı noktalara çekse de antifriz ambalajlarında su ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Antifriz, motorun donmasını önlemek için kullanılan bir sıvıdır. Daha çalıştırmadan önce arabaya antifriz koymak çok önemlidir. Arabanıza doğru miktarda antifriz koymak önemlidir.
İlgili 23 soru bulundu
değişim sonrası birkaç hafta su eksiltmesi normaldir. yedek su kabını kontrol ederek minimumum altına inerse eklenmeli. stabil hale geldikten sonra full-minimum arasına bir yere gelecek şekilde su eklenebilir.
Antifriz kullanımın faydaları arasında yakıt tüketimini azalttığı da bulunmaktadır. Motor ısınızın kontrol altında olmasından dolayı aracınız fazla yakıt tüketmeyecek ve kullanıcısını rahatlatacaktır. Radyatör içersinden sadece su kullanmanız halinde oluşacak sorunları da antifriz ortadan kaldırır.
3litre antifiriz 2.5litre su olmalı. Antifriz (ve diğer katkılar) suyun transfer kabiliyetini düşürür.
Antifirizin fazla oranlı olması böle bişye sebep olmaz... antfrizin içine su katarsanız hararet daha da yükselir.Sakın katmayın.
hiç bişey olmaz fazla suyu motor atar.
Antifrizin değiştirilme sıklığı, aracın kullanım sıklığına bağlıdır. Buna göre her yıl ya da iki yılda bir antifriz değişimi gerekebilir. Süreyi belirlemek için 50.000 km sınırı referans alınabilir. Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Kış aylarında araçlara yapılan işlemler arasında en önemlisi radyatör suyuna antifiriz eklenmesi işlemidir. Motorun donmasını ve hararet yapmasını önleyen bu işlem yaz ayında da yapılabilir.
Aracınızı sık kullanmıyorsanız ve antifrize eklediğiniz suyun sertlik seviyesi yüksekse pembe ve kırmızı renkli hibrit/organik antifrizler sizin için daha uygun bir tercih olacaktır. Sağlık açısından değerlendirildiğinde ise mavi renkli antifrizler daha sağlıklı oluşları ile biliniyor.
Antifrizin yetersiz kullanımı veya kötü kalitesi, motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu da motor parçalarının aşınmasına ve hasar görmesine yol açabilir. Bu nedenle, aracın motor sıcaklığı düzenli olarak kontrol edilmeli ve antifriz seviyesi uygun şekilde ayarlanmalıdır.
Ancak bu kırmızı kesinlikle maviden daha iyidir anlamına gelmez. Kırmızı antifriz zararları, söz konusu ekipmanın kaç yaşında olduğuna bağlı olarak ortaya çıkabilir ve daha güçlü diye tercih ettiğiniz kırmızı antifriz aracınızda aşınmalara sebep olacak güçte temizlemelere sebep olabilir.
Antifriz genellikle donmayı önleyici madde olarak biliniyor. Haliyle sadece kışın kullanılması gerektiğini düşünenler olabiliyor. Ancak antifriz sadece donma noktasını değil aynı zamanda kaynama noktasını da yükselten bir madde. Dolayısıyla yalnızca kışın değil yılın her mevsiminde kullanılması gerekiyor.
Mavi antifriz ile kırmızı antifrizi kıyasladığımızda, kırmızı olanın maviye göre daha uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı antifriz her ne kadar uzun ömürlü olsa da mavi antifrizden daha iyidir anlamına gelmez. Özellikle kırmızı antifrizin zararları olabilir.
Farklı antifrizler karıştırılmaz özellikle organik yani pembe olanları başkaları ile karıştırırsanız geçmiş olsun, bir yerleri tıkarsınız. hiç bir şey olmaz. İkisi de etilen glikol, karışabilirler. Sorun yok.
İşte bu yüzden motorların aşırı ısınmalarını önlemek için soğutma sistemleri geliştirilmiştir. Antifriz kullanımı kışın soğutma sistemini donmaya karşı koruduğu gibi yazın da sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde aracın su kaynatmasını, hararet yapmasını önlemede çok büyük önem taşır.
Antifriz kullanılmazsa, yanmadan kaynaklanan ısı motorun hızla aşırı ısınmasına sebep olur. Hatta tamamen bozulmasına bile sebep olabilir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Arabanın kaputunu açtığınızda motorunun siyah dumanla kaplı olduğunu görürseniz, contanız yanmış olabilir. Bu, karbüratörlü araçlarda yaygın bir sorundur. Arabanız sorunsuz çalışıyorsa ve yine de yüksek bir vuruntu sesi duyuyorsanız bu durum yine çeşitli riskler barındırır.
Çoğu otomobil üreticisi, radyatörünüzde bir 50/50 oranında su ve antifriz karışımı kullanılmasını önermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri