Modern araçlarda, iki yönlü fren sistemi bulunmakta, biri 2 taraflı daire fren sistemi diğeri ise disk frenleridir. 2 taraflı daire fren sisteminde bulunan 4 adet fren devridaim den yararlanamıyor. Bunun sebebi ise, şayet fren gücü bir anda bozulur ise, komple fren gücünün, göçmesini önlemektir.
Başlıca tipleri; Tamburlu frenler • Disk frenler • Konik frenler • Pabuçlu frenler • Bantlı frenler Makina Elemanları I - Kavramalar Page 10 Tamburlu frenler • Kampanalı frenler olarak da adlandırılırlar. Çok değişik konstrüksiyonları mevcuttur. Motorlu araçların arka aksında yaygın olarak kullanılır.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Frenleme yardımcı sistemleri, sürücülerin bazı tehlikeli-riskli durumlarda gösterdikleri reaksiyon zamanını en aza indirmekte ve güvenli bir frenleme sağlamada yardımcı olmaktadır. Mümkün olduğu kadar çabuk ve güvenli frenleme yaparak sürücü ve yol şartlarından kaynaklanan hatalar azaltılmaktadır.
Bu sistemin çalışma ilkesi hayli basittir. Frene basıldığında piston hareket eder ve hidrolik mekanizmasının içerisindeki yağın basıncı ile kaliperler kapanır. Kaliperler kapandığında, fren balataları ile tekerleklerde bulunan diskler birbirlerine yapışır. Bu sayede de aracın yavaşlaması ya da durması sağlanır.
İlgili 33 soru bulundu
EBD, hareket halindeki aracın durumuna göre ön tekerlere daha fazla fren basıncı uygular. Fren kuvvetini ön ve arka tekerler arasında dağıtan sistem aracın kaymasını önler, daha güvenli bir şekilde durmasını ve yavaşlamasını sağlar.
Fren ana merkezi, araçların fren sisteminin ana bileşenlerinden biridir. Fren ana merkezi, fren pedalındaki hareketi hidrolik basınca dönüştürerek, fren sisteminin tüm fren balatalarına fren sıvısı sağlar. Bu hidrolik basınç, frenlerin hareket ettirilmesini sağlayarak, aracın hızını kontrol etmemize yardımcı olur.
Bu program aracınızın çekiş kontrol sistemi (ASR) ve kilitlenmez fren sistemi (ABS) ile birlikte sürüş güvenliğinin maksimum seviyeye çıkartılmasına yardımcı olur. ASR ve ABS aracın dikine yönde gerçekleştireceği kontrolsüz hareketlerine müdahale eder. ESP ise kontrolsüz yanal hareketlere müdahale etmekten sorumludur.
İki yönlü fren sistemi: 4 piston tarafından itilen bisiklet fren balataları, disk rotorunu her iki taraftan da frenlemek için kelepçeler, bu da ömrünü uzatmak için rotorun deformasyonunu önler. Özellikleri: Sağ fren kolu 22,2 mm gidon için uygundur. Hidrolik 4 piston ve çift yönlü fren rotorun ömrünü uzatır.
Kampana içten dışa sıkıştırma yöntemini kullanmak suretiyle arka lastiklerin dönüş hızını yavaşlatarak aracın durmasına ve savrulmasına engellemeye yarayan bir fren sisteminin parçasıdır. Kampanalar herkesin bildiği bir güveç tenceresine benzer. Bu parça döküm demirden imal edilmiş bir malzemedir.
Sürtünme kuvvetinin yağ basıncıyla sağladığı frenlerdir. En çok otomobillerde kullanılır. Şoförün frene basarak sıkıştırdığı yağ merkez pompasından tekerleklere yayılarak aracın frenlenmesini sağlar.
ABS, “Anti-lock Braking System” yani "Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi"dir. Adındanda anlaşılacağı gibi fren sisteminin ani frenlemede kilitlenmesini önler ve bu da fren mesafesinin kısıtlanmasını sağlar. Yani aracın ani bir durumda fren yapabilmesini sağlar.
En soldaki pedal Debriyaj, ortadaki Fren, en sağdaki Gazdır.
Otomatik fren sistemi, özellikle dikkatsizlik ve düşük hızda çarpışmalarda meydana gelen kazaları azaltmaya yardımcı olan bir sistemdir. Bu sistem, kazaları önlemek için sensörleri ve fren sistemini birleştirir.
Fren hidroliği de sürücü tarafından yapılan frenleme hareketinin, araçtaki fren mekanizmasına doğru oranda iletilmesini sağlar. Sistemin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için fren hidroliği yağı adı verilen sıvı kullanılır. Böylece fren pedalına uygulanan güç, basınca dönüşür ve tekerlere iletilir.
Hidrolik frenlerde aracın frenleme organlarını çalıştırmak için hidrolik yağ basıncından yararlanılır. Fren sistemi Pascal'ın bir kabın içine konulmuş bulunan sıvının üzerine bir kuvvet uygulandığında sıvı bunu kabın çeperlerine aynı şiddette iletir prensibine göre çalışır.
Retarder kamyon, tır ve otobüs gibi ağır vasıtalarda frenleme performansını iyileştirmek için kullanılıyor.
En uygunu ön arka birlikte kullanımıdır, ancak dediğim gibi ön fren her zaman birincildir. Tabi bu standart kullanım için, viraj esnasında mümkün olduğunca fren kullanılmaz, kullanılması şartsa arka fren kullanılır. Dik yokuş yukarı kalkışlarda arka fren kullanılır.
2.Ayak freni Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak için kullanılır. Ayak frenine basıldığında ön ve arka tekerlekler birlikte durur.
ABS, frenleme sırasında tekerleklerin kilitlenmesini önler. TCS ise kalkış ve hızlanma sırasında tekerleklerin patinaj yapmasını engeller. ABS ve TCS, aracın ileri ve geri hareketine müdahale ederken, ESP aracın yanal hareketlerini iyileştirir, böylece her yönde dengeli sürüş sağlanmış olur.
İngilizce açılımı "Electronic Stability Program" olan ESP; otomobillerdeki dayanıklılık ile dengenin en yüksek seviyede olması ve otomobilin en doğru biçimde manevra yapabilmesi için kullanılan bir sistemdir.
Esp virajlarda güvenli frenlemeyi sağlarken, Ebd düz yolda Abs devreye girmeden max. verimi alarak aracın durmasını sağlıyor.
Westinghouse fren sistemi piston üzerinden çalışmaktadır. İki piston yer alan bu sistem de ilk olarak ön ardından arka tarafa işlem uygulanmaktadır. Fren pedalına basıldığında piston kapanarak ön frenlere hidrolik basılması ile birlikte ikinci piston kapanır ve arka frenlere hidrolik basılır.
Fren kaliperi bozulursa aracın yavaşlamasında ve durmasında sorunlar olabilir. Eğer arıza durumu varsa kaliperin tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir.
Diğer bilinen adı ile de fren silindiri. Frenleme aşamasında tepkimenize istinaden oluşan kuvveti aktaran en önemli parçaların başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri