Ürün bu haliyle 200 ml.'lik tek kutuda 24 gr. şeker içeriyor. Bu da yaklaşık 12 tane küp şekere denk geliyor. Ürünün bu yoğun şeker yükü karşılığında içerdiği lif oranı ise etikette belirtilmemiş fakat bunun da çok düşük oranlarda olduğunu söylemek gerekiyor.
Hatta şeftali, kayısı gibi yoğun kıvamlarından dolayı %100 meyve oranı elde edilemeyen ürünlerde, şeker kullanmamak için tatlandırmak amacıyla elma suyu kullanıyoruz.
Buna göre dünyada sıkça tüketilen enerji içeceklerinin 1 kutusu 5 buçuk küp şeker ihtiva ederken, 500 ml'lik portakal suyunda da 10 küp şeker mevcut.
"Taze sıkılmış meyve suyu kan şekerini ve insülini yükseltir ve yağlanmaya başlarsınız. Meyve suları karaciğeri yağlandırır. Meyve sularında fruktoz (meyve şekeri) ve glikoz vardır.
Aşırı tüketilen meyve suları ve asitli içecekler, fazla miktarda şekerin vücuda girmesiyle, kan şekerini yükselterek, şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıklara da yol açabilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
DİYABETLİLER İÇİN İYİ BİR ARA ÖĞÜN
Diyabet hastalarının vişneyi tercih edebileceğini belirten Destereci, “Vişne düşük glisemik indekse sahip olması sebebi ile kan şekerinde ani yükselişe sebep olmaz, bu yüzden diyabetikler için iyi bir ara öğün alternatifidir” ifadelerini kullandı.
Diyabet hastaları için sebze suyu, meyve suyundan çok daha iyi bir alternatiftir. Özellikle maydanoz, kereviz, salatalık gibi yeşil sebzeler ile hazırlanmış sebze suları kan şekerini yükseltmeden, vitamin ve mineral alımının artmasına katkı sağlayacaktır.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir. Şeker hastalarının özellikle bu meyvelere ayrıca dikkat etmeleri gerekir.
Avakado, en az şekerli meyveler grubundadır. Meyve denilince akla gelen ilk şey tam olarak olmasa da, avokado gerçekten meyvedir ve doğal olarak şeker oranı düşüktür. En şekersiz meyve olan Avakado, Bütün bir çiğ avokado sadece yaklaşık bir gram şeker içerir.
Amerikan Diyabet Birliği özellikle C vitamini kaynağı olması ve zengin posa içeriği ile öne çıkan greyfurt, mandalina, portakal, limon gibi turunçgillerin tüketilmesini öneriyor. Bir orta boy portakal veya 2 küçük mandalina ya da büyük bir greyfurtun yarısı 1 porsiyon meyve yerine geçerek gün içerisinde tüketilebilir.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
Elma - 10 gram şeker
Durum elmada da tıpkı armutta olduğu gibi. Yine 100 gram elmanın içinde 10 gram şeker var. Türünden türüne elbette değişiklik gösterebiliyor ancak genel olarak yaklaşık 10 gram olduğu söyleniyor.
Başka bir deyişle; tek bir portakal yediğinizde vücudunuza doğal yollardan 4 gr. yani yaklaşık 2 tane küp şeker kadar Sofra şekeri almaktasınız.
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmaya göre şeker hastalarının günde 1 kase yoğurt tüketmesi diyabet riskini azaltır ve kan şekerini de düşürür.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Genel olarak kadınlara günlük 5-6 çay kaşığı(25 gram), erkeklere 8-9 çay kaşığı(32 gram) şeker alınması tavsiye ediliyor.
Şeker içeriği yüksek olduğu için diyabet hastalarının ve kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin tüketmesi önerilmez.
Şeker hastalığı ile kahve arasında direk bir ilişki kimsenin aklına gelmese de kahvede bulunan kafeinin belirli bir miktardan fazla tüketilmesi durumunda kan şeker düzeyini yükseltmesi nedeniyle Tip 2 şeker hastalarının kahveyi dikkatli tüketmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur. Papatya çayı, ebegümeci, zencefil, nane çayı gibi bitki çayları, diyabet hastalarının beslenmesine ekleyebileceği içeceklerdir. Bitki çayları sadece karbonhidrat, şeker ve kalori içermez.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri