Bu uygulama alanlarından biri de “Görsel Sanatlar dersi”dir. Bu ders öğrencilerin yaratıcılığının geliştirilmesi, estetik bir bilinç kazandırılarak sanata duyarlı bireyler yetiştirilmesi ve böylece, bilinçli sanat tüketicilerinin topluma kazandırılması gibi temel işlevleri üstlenmektedir.
Görsel Sanatlar Bölümünde genellikle çizim, resim, heykel, baskı yapma, fotoğrafçılık, tasarım, seramik, endüstriyel tasarım, tiyatro, sinema, mimari tasarım ve dijital sanat gibi dersler verilmektedir.
Görsel Sanatlar dersi içerik olarak; görsel sanat kültürü, müze bilinci ve görsel sanatlarda biçimlendirme olmak üzere üç öğrenme alanında eğitim ve öğretim yapmayı hedeflemektedir.
Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır.
Görsel sanatlar eğitimi, öğrencilerin elde ettikleri bilgileri, günlük yaşantıları ve diğer derslerde öğretilen konuları da içine alarak bunlar arasında mantıklı bağlantılar kurmalarını sağlamayı amaçlayan geniş kapsamlı bir eğitim şeklidir (Alakuş ve Mercin, 2009: 16).
İlgili 16 soru bulundu
Görsel Sanatlar dersi çağdaş dünyada yer alabilmek için eğitimin her basamağında herkese verilmesi gereken bir derstir. Görsel Sanatlar dersinin temel amacı, çocuklara estetik kişilik yapısı kazandırarak sanattan anlayan, toplumun yapıcı, yaratıcı ve üretken üyeleri haline getirmektir.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ Görsel sanatlar dersimizde amacımız; Çocukların yaratıcılık yönlerini geliştirmek. Temel sanat bilgilerini çocuğun yetenek düzeyine paralel olarak kazandırmak. Çocukların çevre ile ilgili gözlemlerini, izlenimlerini, duygularını, düşüncelerini ifade edebilme yeteneği kazandırmak.
GÖRSEL SANATLAR (PLASTİK SANATLAR) : Çizgi, boya ve hacim veren maddelerle göz duyumuzu algılayan sanatlara denir. Resim, heykel, mimari ve fotoğraf sanatı gibi.
Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Özetle, Görsel Sanatlar bölümü öğrencilere resim, heykel, grafik tasarım, fotoğrafçılık, video, animasyon ve diğer görsel sanatlar alanlarında eğitim veren bir sanat bölümüdür. Mezunlar, sanatçı, tasarımcı, grafik tasarımcı, fotoğrafçı, animatör, film yapımcısı veya öğretmen olarak çalışabilirler.
Resim sanatı, çocukların zekasını geliştiriyor. Araştırmalar gösteriyor ki sanat, çocukların beyin aktivitesinde gelişme göstermesine katkı sağlıyor. Resim derslerinde çeşitli sanat eserleri detaylarıyla tartışılır. Bu yolla çocuklar kendilerini iyi bir şekilde ifade etmeyi öğreniyorlar.
Görsel sanatlar eğitimi soyut çalışmaların somut bir algıya dönüşmesine de yardımcıdır. Örneğin resim çizen bir çocuk, hayal dünyasında yer alan soyut kavramları somut hale dönüştürmektedir. Yani soyut-somut kavramların gelişiminde sanatın bu yönüyle bir etkisi vardır.
Öğrenme alanları: 1. Görsel İletişim ve Biçimlendirme, 2. Kültürel Miras, 3. Sanat Eleştirisi ve Estetik şeklindedir.
Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve oyun, beden eğitimi ve spor, trafik güvenliği, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım, Peygamberimizin hayatı, temel dini bilgiler ve seçmeli derslerde sınav yapılmayacak.
***) Görsel Sanatlar dersinde yazılı sınav yapılmayacak olup ürün dosyası puanı ve 2 tane ders etkinliklere katılım puanı verilecektir.
Nokta Nokta, boyutsuz tasarım elemanıdır. Noktalar farklı aralık ve ölçülerde oldukları zaman durağan ya da hareketli kompozisyon türleri oluştururlar Çizgi Çizgi, plastik ve geometrik bir kavram olmakla birlikte görsel anlatım dilinin temeli, başlangıcı ve önemli bir denge unsuru olan temel tasarım öğesidir.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Günümüzde ise daha çok, akademik ya da klasik sanatla bağlantılı olan geleneksel görsel sanatlar anlamına gelir. Güzel sanatlar teriminin ortaya çıkmasındaki fotoğraf, motivasyon, heykel gibi görsel sanat dallarını; seramik, tekstil gibi zanaat ve uygulamalı sanatlardan da ayırmaktı.
Minyatür terimi, genel anlamıyla çok ince işlenmiş küçük boyutlu resimler ve bu türdeki resim sanatları için kullanılmaktadır.
Güzel sanatlar, resim, heykel, mimari, şiir, müzik, tiyatro gibi insanda estetik açıdan zevk duygusu uyandıran tüm sanatlara verilen genel addır. Bu terim ilk kez Fransızcada “beaux arts” diye adlandırılmış ve resim, heykel, baskı gibi görsel sanat dalları için kullanılmıştır.
Plastik sanatlar adıyla da bilinen görsel sanatlar heykel, mimari, hat ve resimdir. Tiyatro, sinema, bale ve opera ise dramatik sanatlar grubunda yer alır. Bu sanat türleri karma ve ritmik sanat adıyla da bilinir.
Sanat nedir sorusu, geleneksel sözlük anlamı olarak insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Kararı uyarınca, Görsel Sanatlar dersinin ilköğretim kurumlarının 1, 2 ve 3. sınıflarında haftada 2 saat, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise haftada 1 saat okutulması öngörülmüştür. Ortaöğretim kurumlarında ise Görsel Sanatlar dersi seçmeli ders olarak okutulmaktadır.
Resim Öğretmeni Olmak için Kaç Puan Gerekir? Resim öğretmeni olmak için AYT'de sözel puan türüne ait Görsel Sanatlar taban puanı 284,90781 olarak belirlenmiştir.
Güzel Sanatlar Lisesi çıkışlı olmak avantaj sağlar ancak atanabilmek için sonrasında üniversitelerin dört yıllık resim öğretmenliği, görsel sanatlar ve tasarım, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri