LPgsi simitse kaportada delik olur oradan alnlarsınız. Lifte kaldırdığınızda benzin deposu gibi görülen yerde delik olur.Bu şekilde anlarsınız.Birde ne kadar lpg kaldığını gösteren küçük gösterge vardır genelde görülen yerlerde olurlar ordanda anlaşılır.Soküldüğünde iz bırakabilir.Dahada türetilebilir.
LPG'li Araçlar
Bu yüzden araç kullanıcıları kendileri gidip sonradan LPG taktırıyor. Bu sayede eski model araçlarda hem benzin hem dizel hem de LPG kullanma seçenekleri oluyor. Fakat artık fabrika çıkışlı lpg araçlar mevcut. Yani fabrikadan yakıt türü olarak LPG olarak üretiliyor.
Lpg göstergesinin yanında bulunan LPG yazısı direk gözüküyor ise araç lpg ile çalışıyor demektir, LPG yazısı sinyal verir gibi 2-3 sn de bir yazıp kayboluyor ise araç benzin ile çalışıyor demektir.
Atikerse zaten üzerinde bir tane düğme var.Ona basarsanız lpg'de ise benzine, benzinde ise lpg'ye geçer... Benzindeyken lpg ye geçemezsiniz hemen. C ye getirip içerdeki benzini bitirene kadar lpg ye geçmez araç.
Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin .
İlgili 16 soru bulundu
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
Yeni sıralı sitemlerde benzin ve LPG nin ECU daki yazılımı ile aynı anda yanması sağlanabiliyor.
hem tank üzerinde hem de motoru açtığınızda lpg nin beyin diye söylenen yerinde tarihler vardır, bunlara bakarak ne zaman takıldığını anlayabilirsiniz..
Araç beynine yeterli ısı gelene kadar araç benzinde çalışır. Yeterli basınç ve ısı oluştuğunda LPG almaya başlar. Sıralı sistem LPG'li araçta benzin yoksa aracı LPG'de çalıştırmak da mümkün.
OTOGAZ beyni üzerindeki hava ve gaz ayarı iyi yapılmamışsa çekmeme problemi görülebilir. LPG DE hem de benzinde düşer. Aracın motorunda problem var ise çekişe etki edebilir. OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu yetersiz veya sıcaklığı düşük olabilir.
Sıralı sistem araçlar, ilk çalışmayı benzin ile yaparlar, bu nedenle sabah geç çalışma problemi yaşanmaz. Motor belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra araç otomatik olarak gazda çalışma moduna geçer.
Gaz dedektörü konusunda “Evdeki doğalgaz alarmı neden öter?” gibi sorularla sıkça karşılaşılmaktadır. Gaz dedektörünün ötmesinin birincil sebebi havada hassas olduğu gazın bulunmasıdır. Ancak dedektörlerin ötmesinin bir diğer sebebi de yanlış montajdır.
O ışık yanıp sönerken araç benzinde çalışıyor demektir, devamlı olarak çalışıyorsa gazda çalışıyor demektir. Yarım kontak aracı çalıştırmaya hazırlık aşaması olduğundan ve araç çalıştığında benzinle çalıştığından yanıp sönmesi normaldir.
Türkiye'de gerçek fabrika çıkışlı olarak satılan yaygın iki otomobil. Anlamanın çok basit bir yolu var : LPG seviye göstergesi aracın kendi konsolu içerisinde ayrıca LPG geçiş düğmeleri de konsola tümleşiktir. Motorda da ufak tefek güncellemeler yapılıyor subaplar çelik olanlarla değiştiriyorlar.
motor kaputunu aç araç karbürotörlü ise yuvarlak bir alet vardır beyin tabir edilen. üstünde yazar. Araç enjeksiyonlu ise kare şekline benzer dibe doğrudur yine kaputun altında dreksiyona yakın bir yerde ara.
Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Gaz Kelebek Adaptasyonu:
Ateşleme sistemi elektronik olan araçlar, gaz kelebeği adaptasyonunun ayarının şaşması halinde tekleme ve gaz yememe durumuna maruz kalır. Kirlenme ve kurum tutma problemleri de özellikle LPG'li ve benzinli araçlarda bu probleme sebep olmaktadır.
Karbüratörlü araçlar, lpg'den benzine geçmesi için motorun dönmesi gerekir. Karbüratörlü araçlarda elektrikli bir benzin pompası olmadığı için motorun dönmesi ile birlikte benzin otomatiği çalışır. Depodan motora benzin ulaştırılır. Bu sebeple karbüratörlü araçlarda lpg'den benzine sürüş anında geçmek gerekir.
LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
LPG/CNG tadilatlarında ek olarak, sistemin montajını yapan firma tarafından düzenlenmiş Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile birlikte araç muayenesi için gerekli diğer belgeleri (Ruhsat/TrafikTescil Belgesi, vergi borcu sorgusu, zorunlu trafik sigortası) hazır ederek TÜVTÜRK Muayene İstasyonları'na gelmelidir.
Arabayı ilk çalıştırdığımda benzin ışığı sabit yanar gaz ışığı yanıp söner ve benzinde gaza geçtiğinde sadece LPG ışığı sabit yanar ve benzin ışığı söner.
Bununla beraber, LPG'nin doğaya en az zarar veren yakıt türü olduğunu da eklememiz gerekiyor. Dizel ve benzin, doğaya çok daha fazla zarar veriyor. Tercih edilen LPG'li araçlar performans bakımından dizel ve benzinli araçların yanından geçemiyor.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri