Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
Örneğin ilk kalkışta veya vites değişimlerinde oluşan silkeleme kuvvetle muhtemel baskı balatadan yapar. Ancak hızlanırken oluşan silkelemenin nedeni ateşleme sistemi, yakıt sistemi hatta şaftın bağlantı takozları veya mafsalı olabilir.
Motor vuruntusu olarak da bilinen motor teklemesi, zamanında müdahale edilmezse büyük sorunlara yol açabilir. Yakıt verimliliğinin düşmesine, rölantide dalgalanmaya, motor parçalarında ve katalitik konvertörde hasara neden olabilir.
Genel anlamda eskimiş bujiler motorun teklemesine neden olmaktadır. Sorunun başlıca nedeni bujinin arızalanması ve işlevini yerine getirmemesinden kaynaklıdır. Bu anlamda araç sahipleri düzenli aralıklarla araç bakım hizmetlerinden faydalanmalıdır.
Yağ basıncı dengesi bozuksa o zaman araç tekler be durum daha çok otomatik vitesli araçlarda görülmektedir. Aracın fren, gaz, debriyaj üçlüsü kullanılırken daha hafif ve sakın davranılmalıdır. Aracı kaldırma sırasında fazla ani gaza yüklenme debriyaj kullanılırken çabuk veya erken bırakma aracın teklemesine sebep olur.
İlgili 42 soru bulundu
Tekleme Motora Zarar Verir Mi? Tekleme, motorun aşırı ısınmasına neden olarak hasara yol açabilir. Tekleme yaşıyorsanız, aracınızı mümkün olan en kısa sürede bir Otopratik noktasına götürmek en iyisidir. Ayrıca motorunuzu başka sorunların olup olmadığını anlamak açısından da kontrol ettirdiğinizden emin olmalısınız.
En Yaygın Otomatik Şanzıman Sorunları
Mekanik aksamlar aşındığında veya yağ özelliklerini kaybettiğinde vites değişimlerinde tekrarlayan sorunlar oluşmaya başlar. Özellikle kalkışlarda titreme yapıyor sorunu, otomatik şanzımanda sorun olduğu anlamına gelir.
Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
Marşa basıldığında araç geç çalışıyor veya çalışmıyorsa, Ani hızlanmalarda gaz yememe, tekleme ve patlama sorunları görülüyorsa, Araç performansındaki düşüş ve yakıt tüketimindeki artış hissedilir seviyelerdeyse, aracınızın bujisinde bir arıza meydana gelmiş olabilir.
Özellikle araç rölantide patırtılı çalışıyor ise ve ani hızlanmalarda tekleme yapıyor ise sorunun çözümü için en basit ve en olası yer kelebek aksamıdır.
Araç çalışmayabilir, bu durum aniden yolda kalmalara sebep olabilir. Akü tamamen bitebilir, bu durum aracın aküsünün değişmesi gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Araçta tekleme, aniden durma sorunları çıkabilir.
Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
1- LPG ayarı ve motora giren hava miktarı düzensiz ise veya yanlış yapılmışsa özellikle düşük devirlerde ve kalkışlarda LPG'de silkeleme sorunu ortaya çıkar. 2- Gaz kesici içerisinde bulunan gaz filtresi uzun süre değişmediyse seyir halindeyken tıkanıklığa neden olup araçta tekleme sorununu ortaya çıkarabilir.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Buji değişimi farklı yakıt türleri kullanan araçlara göre değişse de her 50.000 kilometrede bir yapılmalıdır. Aksi takdirde aracınızın ateşleme sisteminde büyük arızalar oluşabilmektedir. Buji değişimi sonrası ateşleme sisteminin tamamı kontrol edilerek gerekli bakımlar yapılmalıdır.
Arızalı Bujiler
Bujiler ateşleme konusunda gereken başlangıcı yapamazsa motor pistonları tekleyecek ve yüksek bir ses yapacaktır. Bujilerin motordan gelen vuruntu seslerinin kaynağı olabilecek özellikte bir ses çıkaracağını belirtelim.
Buji her bakımda değişir mi? Buji her araç bakım işlemlerinde mutlaka kontrol edilmelidir. Ancak buji yalnızca hasarlıysa değiştirilmesi gerekir.
Aracınız hareket halindeyken tekleme yapıyorsa bu durum aracın motorunun zorlandığı anlamına gelir. Bu tür tekleme durumunda hemen servise gidilmeli ve araç bakıma sokulmalıdır. Aksi takdirde tekleme sorunları daha büyük sıkıntılara yol açabilir.
Motorda teklemenin meydana gelmesi durumunda motor sarsıntılı çalışacaktır, güç azalacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca motorda meydana gelen tekleme arızası sebebiyle motor arıza lambası da yanar.
Kalp rahatsızlıkları arasında yer alan ve kişinin kalp atışı normal ilerlerken ortaya çıkan teklemeler olarak açıklanan ekstrasistol kalbin olması gerekenden daha fazla atmasına sebep olduğundan yorulmasına ve zayıf düşmesine sebep olmaktadır.
Büyük viteslerde(5.vites gibi) titreme şanzımanda bulunan sekromeç dişlilerinin özelliğini yitirmesinden kaynaklanır. Vites kolu, dişlilerde sıyırma olduğu için sanki yerinden çıkıp boşa girecekmiş olur. Ancak başka bir dişe tutunarak biraz geri gelince sabitlenir.
Vuruntu, vites geçişleri sırasında ses çıkartarak sanki arkadan hafif bir darbe almış gibi kendini belli eder. Bu sesin sebebi genellikle vitesin tam olarak geçememesi ve dönen parçaların ani hareketinden kaynaklı olup sorunun kaynağı tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda farklılık gösterebilmektedir.
Akslarda oluşan boşluklar, aracın vuruntulu bir şekilde kalkış yapmasına sebep olabilir. Aksların değişimi ile sorun çözülecektir. Motor takozlarındaki deforrmasyon da kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Motor takozlarının kaliteli bir parça ile değiştirilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri