Araf kelimesinin dilimizdeki anlamı arada kalmak. Halk arasında da böyle durumlarda sıkça kullandığımız bu kelimenin dini yönden anlamı ise kötüler ve iyilerin sınıfına sokulamayan, inançlı günahkarların veya günah ve sevapları eşit olanların gideceği geçici arınma yeri olarak bilinmekte.
Araf kelimesinin sözlük anlamı arada kalmaktır. Bu kelime Kuran-ı Kerim'de olduğu gibi günlük yaşamda da 'arada kalmak' anlamında kullanılmıştır. İki olay arasında veya iki kişi arasında kalındığı zaman 'arafta kaldım' şeklinde benzetme yapılmaktadır.
Bunlar mahşer ve yargılanma bitinceye kadar Arafta kalırlar. Mahşerden sonra Cennet'e giderler. Dolayısıyla Araf ehli orada sonsuz kalmazlar, toprak olmazlar, Cehennem'e gitmezler. Onlar da ehl-i necat olarak inşallah Cennet'e giderler.
Cennetle cehennemi birbirinden ayıran bölgedeki surun yüksek kısmının adı. Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
Haccın en önemli rüknü olan Arafat vakfesi, Arafat'ta gerçekleştirilir. Hacda ayrıca Müzdelife vakfesi de vardır. Bunun yanında Mina'da yapılacak birtakım fiil ve davranışlar da yine hac ibadetine ilişkindir. Kelime olarak Arafat, “bilme, anlama, tanıma” ve “güzel koku” gibi manalara gelen bir kökten gelmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Araf, bazı din ve inançların ahiret kavramlarında yer alan, kötüler ve iyilerin sınıfına sokulamayan, inançlı günahkarların veya günah ve sevapları eşit olanların gideceği geçici arınma yeri, nihai ahiret mekanları arasında olduğuna inanılan yer, çoğunlukla dağ.
Arafat bir bakıma mahşerin provasıdır. İslam tarihi açısından Arafat bölgesinin bilinmesi gereken özellikleri şu şekildedir: Haccın en önemli farzı olan Arafat vakfesi bu bölgede yapılır. Efendimiz [sallallahu aleyhi vesellem] veda haccında Arafat vakfesini burada yapmış ve ümmetine Veda Hutbesi'ni burada okumuştur.
Sûre, adını 46. ve 48. âyetlerde geçen“el-A'râf ” kelimesinden almıştır. “el-A'râf ”, yüksek yerler, yüksek mevkiler demektir. Sûrede temel konu olarak, ilâhî vahyin doğruluğu ve vahye duyulan ihtiyaç işlenmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de üç yerde geçen Araf kelimesi, dilimizde de sıkça karşılaştığımız terimlerden bir tanesi. Dilimizde ''bir yerde sıkışıp kalmak, arada kalmak'' manasında kullanılan Araf kelimesinin gerçek anlamı merak ediliyor.
Buna göre Araf ashabı, marifet sahibi kişiler. Yerin yüksekliğiyle orada bulunanların marifet sahibi olduğu anlamlarını birleştirmek de mümkün. Bu takdirde anlam, yüksek yerde bulunan ve Allah'ın kendilerini marifet sahibi kıldığı kişiler, olur. Araftakilerin kimlikleri konusunda birçok yorum dillendirilmiş.
Burada bekleyenler ise sevapları ve günahları eşit olanlar,kul hakkı yiyenler ve dünyadayken bu kul hakkı sebebiyle helallik alamayanlar,kafirlerin çocukları,mü'min olan üç harfliler,bazı rivayetlerde melekler, deliler ve mecnunlar olduğu rivayet edilmiştir.Bütün bunları yine de en iyi rabbim bilir.
Cehennemden en son çıkan birisine, dünyanın on katı büyüklüğünde bir Cennet verileceği müjdelendiğine göre; hiç Cehennem'e girmemiş ve Allah'ın gazabına uğramamış A'râf ehli daha evlâ olarak, inşaallah ehl-i Cennettirler. Dolayısıyla deliler de nihâyet, Allah'ın lütfuyla ve izniyle Cennet'e girerler.
(Cennet ve cehennem ehlinin) İki taraf arasında (duvar-sur gibi) bir engel (perde ve ara bölge bulunmaktadır) ve burçlar (A'raf) üstünde (cennetlik ve cehennemlik olanların) hepsini yüzlerinden tanıyan adamlar vardır. Ki bunlar, henüz (cennete) girememiş olan, fakat (girmeyi) şiddetle arzu edip umanlardır.
Araf kelimesinin dilimizdeki anlamı arada kalmak. Halk arasında da böyle durumlarda sıkça kullandığımız bu kelimenin dini yönden anlamı ise kötüler ve iyilerin sınıfına sokulamayan, inançlı günahkarların veya günah ve sevapları eşit olanların gideceği geçici arınma yeri olarak bilinmekte.
Arafat olarak da bilinen Araf Mekke'ye giden Hacıların Arife günü bulundukları yer anlamı taşımaktadır. İsim olarak Araf, erkek çocuklarına verilmektedir. Popüler isimlerden biri olarak yaygın kullanılmaktadır.
Her şeyin tümseği yüksek yer, burç, sırt, tepe, örfler, âdetler, iki şey arasında kalan kısım arf kelimesinin çoğulu. Bu nedenle atın yelesine, horozun ibiğine de arf denmiştir.
“Şüphesiz inananlar; Yahûdîler, Hristiyanlar ve Sâbiîler(den) Allah'a ve ahiret gününe inanan ve iyi iş(ler) yapanlara, Rableri katında mükâfat vardır; onlara kor- ku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.”
İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an'da cehennem için çeşitli isimler kullanılmıştır, bu isimlerin büyük bir kısmı cehennemi tanımlayıcı niteliktedir: Nâr (ateş), Hâviye (düşenlerin çoğunun geri dönemediği uçurum), Saîr (çılgın ateş ve alev), Lezâ (dumansız ve katıksız alev), Sekar (ateş, Müddessir Suresi'nin 26.-30 ...
Araf/Berzah ifadesi, Katolik Kilise tarihinde ilk defa Tertullian isimli bir kilise babası tarafından kullanılmıştır. Latince „Refrigium“ ismini kullanan Tertullian´a göre bunun manası “Ölülerin yeniden dirilme vakitlerinin gelmesini bekledikleri yer“ demektir.
-Ey Ademoğulları, şeytan ana ve babanızı, ayıp yerlerini kendilerine göstermek için, elbiselerini soyarak cennetten çıkardığı gibi, sakın sizi de fitneye düşürmesin. O ve taraftarları, sizin onları göremediğiniz yerden sizi görürler. Biz, şeytanları iman etmeyenlerin velileri kıldık. Ey Âdem oğulları!
Ayeti ve Sad Suresi 54. Ayeti, Ramazan bitmeden hemen önce son Cuma gününde okunuyor. Herhangi bir dini kaynağı olmamakla birlikte bolluk ve bereket getirdiğinden dolayı cüzdan ismini alan bu ayetler arasından Araf Suresindeki asıl cüzdan duası denilen ayettir.
Buna göre âyette bütün insanlara hitaben “Sizi dünyaya yerleştirdik; orayı işleyip mâmur etmeye, dünyadaki diğer varlıklar üzerinde tasarrufta bulunmaya muktedir kıldık” buyurulmuştur.
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Sözlükte “durmak, ayakta durmak, bir yerde beklemek” anlamındaki vakfe (vukūf) terim olarak hac ibadetini yerine getiren kişinin belirli bir zaman diliminde belirli yerlerde bir süre durmasını ifade eder. Vakfenin yapıldığı Arafat ve Müzdelife bölgelerine mevkıf denilir (Müslim, “Ḥac”, 149).
Mekke'nin doğusunda, haccın en önemli rüknü olan vakfenin yapıldığı yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri