Dekara kök- gövde verimi en yüksek (9706 kg/da) Eldorado çeşidinin kaplı tohumlarından, en düşük (7245 kg/da) ise Giraf çeşidinin kaplı tohumlarından elde edilmiştir. Kaplı ve kapsız tohumlar arasında verim bakımından en büyük fark Giraf çeşidinde tespit edilmiştir.
Hayvan pancarında toprak yüzeyinde yetişen çeşitler iri olduğundan sıra aralığı 40-45 cm, toprak içinde yetişen çeşitlerde ise sıra aralığı 30-35 cm dir. Çapalamada sıra üzerine verilecek aralık ise 40-45 cm dir.Ekim derinliği 3-4 cm dir. Mibzerle dekara 1-1.5 kg tohum yeterlidir.
Dönüm başına ortalama 4-5 ton, bazı bölgelerde ise 7-8 ton civarında ürün alan üreticiler, traktörlere yükledikleri pancarları Kars Şeker Fabrikası'na satıyor.
Taban gübresi uygulamaları ile şeker pancarı üretimi gerçekleşmektedir; genellikle N P K içerikli taban gübrelemesinin yanı sıra Ca ve Mg yönünden zengin gübreler, verim ve kaliteye önemli etki etmektedir. Bitki gelişim dönemlerinde N içerikli gübreler ile desteklenerek yetiştiricilik tamamlanmaktadır.
İlkbahar aylarında toprak ideal nemini koruduğu ve en düşük sıcaklığın 7°C olduğu zamanlarda ekimine başlanan şeker pancarları toprağın 2-3 cm altına ekilir. Çok fazla derine ekilmeyen ve gerekli bakımın yapıldığı pancarlar kısa bir sürede çimlenmeye başlar ve sonbahar aylarında hasada hazır hale gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır. Konya bölgesi için şeker pancarı ekimi 15 Marttan itibaren, toprak tavında iken yapılmalıdır. Tohum israfını ve tekleme işçiliğini azaltmak için, sıra üzeri ekim mesafesi toprak verimliliği ve tavına göre ayarlanmalıdır.
Azotlu gübrelerin kurak bölgelerde 2/3'ü ekimden önce ilkbaharda tarla hazırlığından esnasında, geriye kalan 1/3'ünün ise birinci çapadan önce kullanılması ideal bir uygulama olmaktadır. Şeker pancarı için dekara 10-15 Kg saf azot verilecek şekilde gübre kullanılması gerekmektedir.
Generatif gelişimi ve olgunlaşmayı hızlandırarak hasatta erkencilik sağlar. Bitkiler yeterli fosforu alamadıkları zaman toprak üstü gelişimlerini yavaşlatarak kök büyümesine hız verirler. Bu da vejetatif gelişim süresini uzatarak ürün miktarını, kalitesini ve pazar değerini olumsuz yönde etkiler.
Pancar için Rekor Gelişim Tarla Gübresi
Pancar ekimi öncesi toprak hazırlığı döneminde son toprak işleminden önce yada 1. çapa öncesi uygulanabilir. Elle yada gübre saçma makinası toprak yüzeyine ile saçılır. Dekar başına 12-18 kg arası uygulanır. 2 Yılda bir atılması yeterlidir.
"Pancar ekimimiz güzel geçti, iyiydi. Verimimiz de güzel. Ekim kalitemiz de iyi oldu ve şu anda memnunuz. Bu sene biz 1000 metrekareden 7,5-8,5 ton alıyoruz.
Ekim - başarılı hasatın temelidir
Maksimum şeker verimi elde edebilmek için, tarladaki bitki sıklığı 18-24 cm aralığındaki ekim mesafesine göre değişmekle birlikte yaklaşık 9.200 ile 12.000 bitki/da arasında olmalıdır. Optimum bitki sıklığı ise 10.000 bitki/da'dır.
1 ünitede 100.000 adet tohum vardır. 5,5 dekar alanı ekmektedir.
Bu sebeple şeker pancarı bitkisi çimlenmeyi garanti altına almak için ekim sonrası mutlaka sulanmalıdır. Toprak bünyeleri dikkate alınarak sulamalar 15 Haziran-15 Eylül arası dönemde orta ve ağır bünyeli topraklarda 7- 8 gün, hafif bünyeli kumsal topraklarda 5-6 gün aralıkla yapılmalıdır.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumun çimlenme süresi 10-15 gündür.
İlacın 15-20 cm derine inebilmesi için toprağa tırmıklanması ve fideler dikildikten sonra sulanmalıdır. Nematodlara karşı ilaçlama toprak ekim tavında yani tarla kapasitesinde iken, toprak sıcaklığı 15°C ve üzerinde olduğu dönemde yapılmalıdır.
Map gübresi sebzelerde, tarla bitkilerinde, bostanda, ekim veya dikim öncesinde, meyve ağaçlarında, zeytinde ve bağda şubat, mart aylarında kullanılabilir.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Gübreler genellikle ilkbaharda atılırlar. Kışları hafif, çok soğuk olmayan ve yağışlı geçen bölgelerde -örneğin akdeniz iklimi yaşayan bölgelerde- sonbaharda da gübreleme yapılabilir.
Amonyum Sülfat Gübresi Ne İşe Yarar
Kükürt, sülfat şeklinde verilirse, bitki onu hemen emebilir. Böylelikle, önemli besin, büyümenin başlangıcında mevcuttur ve bitki gelişimini olumlu yönde destekler ve böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki fosforun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
Çıplak pancar tohumundan dekara 250-300 gr, Kaplı pancar tohumundan dekara 325 gr tohum ekilir. Pancar hasatı 10 Eylül- 10 Ekim arasında yapılır. Bir dekardan 9-10 bin bitki en yüksek verimi verir.
Böyle bir sistemde şeker pancarı hasadından sonra tarlayı değerlendirebilecek en uygun bitkiler olarak kışlık buğday ve arpa görülmektedir. Şeker pancarı hasadının erken ya da geç yapılmasına bağlı olarak, bu alanlara yapılacak kışlık hububatın ekim zamanı da değişebilmekte ve genellikle de gecikmektedir.
Şeker pancarı bir çapa bitkisidir. Tarlada ekilen tohumların çimlenmesini takiben 4-6 yapraklı devreden sonra çapalamaya başlanır. İkinci çapadan sonra tekleme yapılır. Ara çapa son yıllarda çapa makineleri ile yapılmaktadır.
Bu paketler genelde 1 ünite tohumu ifade etmekte ve bitki türüne göre içerdiği tohum sayısı değişmektedir. Örneğin mısır için 50.000 adet ( 50 KS=kilo seed) olan ünite şeker pancarında 150.000 (150 KS=kilo seed), ayçiçeğinde 100.000 (100 KS=kilo seed) tohumu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri