Neden kolay kolay bozulmaz diyoruz, çünkü bozulması imkansız diyemeyiz. Çok nadir de olsa bozulma olabilir. Tahinin bozulduğu nasıl anlaşılır? Tahinde küflenme varsa, yüzeyinde mavi-yeşil tabakalar oluştuysa, kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
Üretimi bu şartlara uygun olarak yapılan tahin onlarca yıl kapağı hiç açılmadan durursa dayanıyor. Kapağı açıldıktan sonra ise mümkün olduğunca serin ve ışık almayan bir yerde bekletilirse bozulmadan aylarca hatta yıllarca kalabiliyor.
Tahin Bozulur Mu? Tahin, genel anlamda bakteri tutabilen bir içeriğe sahip değildir. Bu sebeple de uygun koşullarda muhafaza edildiğinde tahin kolay kolay bozulmayacaktır. Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir.
Tahin, elde edildikten sonra güneş ile temas etmeyeceği ve sıcak olmayan ortamlarda saklanmalıdır. Tahin, sürekli olarak tüketilecekse buzdolabında muhafaza edilmesi önerilmemektedir. Bunun nedeni ise buzdolabına konulduğunda sert bir kıvam alacak olmasıdır.
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez.
İlgili 18 soru bulundu
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Tahini hazırlarken susamın kabuğunu soymadan üretime aldığımdan daha önce bahsetmiştim. İşte o siyah noktalar soymadığım susam kabukları.
Tahin, susamlardan çekildikten sonra sıvı halde bulunur. Bu halde bozulma yaşanabilmektedir. Tahini; serin, kuru ve güneş görmeyen oda sıcaklığında saklamak gerekir.
Soğuk havada vücut direncini artırmak için protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin tahini bol tüketmekte fayda var. Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli.
Susamın cinsine ve yılına göre tahindeki yağ oranı 50 ile 65 arası değişir. Yağ oranı ne kadar yüksekse tahin o kadar lezzetlidir. Yağ oranı arttıkça tahinin sıvılığı artar. Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
KOSKA HELVA NİÇİN KALİTELİ VE LEZZETLİDİR? Yüksek tahin oranına sahiptir. Tahinini kendi kontinü tesislerinde %100 saf susamdan üretmesi ve üretimdeki ustalığı sayesinde kaliteli ve lezzetlidir.
Tahin, içerdiği Omega 3 ve Omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler ve sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Tahinin, düzenli tüketilmesi durumunda hafızayı güçlendirdiği, beynin işleyişine katkı sağladığı bilinmektedir.
Özellikle besin zehirlenmelerine karşı birebir fayda sağlayan tahin, vücutta toksin bırakmıyor. Kansere karşı da koruyuculuğu olan tahin aynı zamanda protein yönünden zengin olduğu için bağışıklığı güçlendiriyor.
KARACİĞER DOSTU. Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Tahinde küflenme varsa, yüzeyinde mavi-yeşil tabakalar oluştuysa, kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
-Isı, ışık ve nemden kolay etkilenirler. Bu nedenle serin, karanlık ve kuru ortamda saklanmalıdır. -Plastik kaplarda saklanacaksa BPA free kapları tercih etmeli ama saklamak için en ideali cam kaplardır. Mümkünse saklanacak kap vakumlu olmalıdır.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
Sabah kahvaltılarında genellikle pekmezle birlikte tüketilen tahinin karaciğer yağlanması yapan ve dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardan biri olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin tahinin içeriğinde yüksek oranda doymuş yağ bulundurması olmasına dikkat çekiliyor.
Tahini ya limonla sade olarak ya da yoğurt da ekleyerek açtığınızda, yeşillik ve sebze salatalarına müthiş bir tat veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri