Suudi Arabistan'da 2022'nin başından beri her bir saatte ortalama 7 boşanma yaşanarak, yıllık boşanma oranında daha önce benzeri görülmemiş bir artış yaşandığı belirtildi. Suudi Arabistan'da boşanma oranı bir önceki yıla göre yüzde 12,7 arttı.
Kadınlar oy kullanamaz veya önemli siyasi konumlara getirilemez. 2011 yılında ise Kral Abdullah 2015 yılında kadınların seçimlerde oy kullanabileceğini ve kralın danışma konseyinde yer alabileceklerini açıkladı. Suudi Arabistan'da kadınların spor oyunlarında yarışması yasak.
Nikâh akdi esnasında veya daha sonrasında kendisine tefvîz-i talak ile boşama yetkisi verilmeyen kadın da eğer isterse muhalea yöntemiyle kocasını boşayabilir. Muhaleada esas kadının kocasına bir bedel ödeyerek kocası ile boşanma üzerine bir anlaşma yapmasıdır.
Tüm dünyada kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olarak göze çarpan Suudi Arabistan'da çok sayıda kadın uzun yıllardır araba kullanma hakkı için mücadele ediyordu.
Kadınların çalışma hakkı
Suudi Arabistan'da geçtiğimiz yılın ağustos ayında alınan kararla, çalışma hakkının, cinsiyet, engellilik durumu ya da yaş ayrımı yapılmaksızın herkesi kapsaması kararlaştırıldı.
İlgili 34 soru bulundu
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler.
25 yaş ve üzerindeki kadınların yanlarında akrabalarından bir erkek üye olmaksızın tek başlarına Suudi Arabistan'a seyahat edebilecekleri bildirildi. Suudi Arabistan'da kadınlara ehliyet verilmesi kararından sonra yeni bir gelişme daha yaşandı.
Ancak 44 ülke ise hiçbir MPOWER önlemini uygulamış değil. 53 ülkede sağlık tesislerinde sigara içme yasağı bulunmuyor. Türkiye, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İsrail, Norveç, Suudi Arabistan ve Birleşik Krallık da dahil 22 ülke tek tip sigara paketini zorunlu tutuyor.
Suudi Arabistan'da cezaya tabi yasaklar:
Cinsel kimliği öne çıkarmak ve çiftlerin kamusal alanlarda yakınlaşması Kimlik belgesi taşımamak. Ramazan ayı boyunca halka açık yerlerde yemek içmek ve sigara kullanmak. Ülkeye alkol, uyuşturucu, pornografik materyal ve domuz eti sokmak.
Nikâh akdi taraflara sorumluluklar ve haklar yüklediği ve sağladığı gibi aynı şekilde boşanmada da kocanın nafaka sorumluğu, eşinin de nafaka hakkı vardır. Ancak boşanma nafakasının İslâm hukukunda bir süresi vardır. Medeni Kanuna göre eşlerden her ikisi de nafaka vermede ve almada hak ve sorumluluk sahibidir.
Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Kadın için 300 gündür. Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi erkek için geçerli değildir. Kadın iddet müddetinin kaldırılması için dava açacağı zaman hamile olmadığına dair rapor almak sureti ile mahkemeye delil sunar. Bu sayede de bekleme süresinin kaldırılmasına karar verilir.
Dinimiz, evi geçindirme ve nikâhı bozma yetkisini erkeğe vermiştir. Fakat bazı durumlarda kadının da nikâhı bozma hakkı vardır. Örneğin kadın, eşinden şikâyet ederek boşanma için mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme boşanmaya karar verirse nikâh düşmüş sayılır.
Din polisi korkusundan kendi mahallelerinde bile tek başlarına dolaşamayan kadınların Suudi Arabistan sınırları dışına çıkmak için kocalarından ya da babalarından izin almaları gerekiyor. Kadınlar üniversiteye gidebiliyor, ancak erkeklerden ayrı eğitim almaları şart.
Kadın hakları savunucuları tarafından eleştirilen önceki uygulamada kadınlar ancak erkek refakatinde pasaport alabiliyordu. Tek başına seyahat etme hakkının yanı sıra, yeni düzenlemeyle kadınlara çocukları için kimlik çıkartma, evlilik ve boşanma başvurusu hakkı da tanındı.
Avrupa'da kadınların oy hakkını ilk kazandığı ülke, 1907'deki parlamento seçimlerinde dünyanın ilk kadın milletvekillerinin seçildiği Finlandiya Büyük Dukalığı oldu.
Bu da Suudi Arabistan Ceza Yasası'nın 22'nci maddesinden kaynaklanıyor. Yasaya göre Suudi Arabistan sınırları içinde zina yapan kişi taşlanarak öldürülmekle (recm) cezalandırılıyor.
“SİGARA, sadece hacda değil, her zaman haramdır. Çünkü Kuran-ı Kerim'de Allah insana zarar veren herhangi bir şey varsa, onu haram kılmıştır, insana fayda veren bir şey varsa onu emretmiştir. Sigara zaten haram olduğuna göre, hacda da sigara içmek çok yanlıştır, günahtır.”
Konuyla ilgili henüz nihai bir karar verilmese de değerlendirme sürecinin devam ettiği belirtildi. Suudi Arabistan'da alkol satışı ve tüketimi şu anda yasaklı durumda.
Özellikle şehirdeki hava sıcaklığı akşamları çok daha normal olduğu için bu şehirdeki erkekler gece yarılarına kadar sokaklarda bulunmaktadırlar. Ancak Suudi Arabistan'da alkol tüketimi ve bulundurulması yasak olduğu için alkol tüketimi yoktur.
Suudi Arabistan, muazzam petrol zenginliği ile dünyanın süper zengin ailelerinin yoğunlaştığı yerlerin başında geliyor. Ama nüfusun yüzde 20'si rahatsız edici yoksulluk içinde yaşıyor.
Devlet yapısı Suudi Arabistan, şeriat yasalarının anayasa olarak kabul edildiği bir krallıktır. Hem yürütme gücünü, hem yasama gücünü elinde tutan kral, Bakanlar Kurulu'nu kendi atar ve kararlarını veto etme hakkına sahiptir. Yönetimle ilgili önemli kararların aşağı yukarı tümü, Suudi ailesi tarafından alınır.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Umre, Nisan 2022'de ilk kez mahremsiz ve bir kafileye tabi olmayan farklı yaş ve milletten kadınlara serbest bırakıldı.
45 yaş altı bayanlar ve 18 yaş altı erkek çocuklar, yanlarında mahremi olmadıkça umre veya hac vazifelerine yerine getirmeleri yasaktır. Bu kişilerin yanlarında muhakkak 1. dereceden erkek akraba olmak zorundadır. 45 yaş altı bir bayan evli ise mahremi eşidir. Bekar ise babasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri