Çift faktör kuramı inşaların işiyle ilgili olarak onları memnun edecek faktörlerin neler olduğuna yönelik araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Herzberg, insanların işinde kendilerini memnun eden faktörler ile kötü hissettikleri faktörlerin birbirinden ayrıldığını ve farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade etmektedir.
Herzberg çift faktör kuramı, iş yerinde çalışma düzeninin ve hedeflenen verimliliğin sağlanması için çalışanların çok yönlü ihtiyaçlarının karşılanması ilkesine dayanır. Bu ihtiyaçlar hijyen ve motive edici faktörler olarak ikiye ayrılır.
2.2.Hijyen faktorler
İsletme Politikası ve yönetimi, çalışma koşulları, ücret düzeyi, özel yasamdaki mutluluk düzeyi, organizasyonda alt-üst arasındaki ilişkiler vs. un- surlar “hijyen faktörler” olarak adlandırılır.
Herzberg'in çift faktör teorisi (motivasyon-hijyen teorisi), işyerinde ya iş tatminine ya da tatminsizliğine neden olan birbirini dışlayan ayrı faktörlerin bulunduğunu savunmaktadır. Herzberg'in çift faktör teorisi, motivasyonun içerik teorilerinden biridir.
Herzberg, motivasyon teorisini oluştururken yöneticilerin çalışanları motive etmek için kullandığı teknikleri araştırır ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılayarak onların motivasyonunu arttırmaya yönelik kurumların izlediği adımları detaylı bir şekilde inceler.
İlgili 39 soru bulundu
Herzberg'e göre hijyen faktörleri motive edici olarak kabul edilemez. Motivasyon faktörleri pozitif tatmin sağlar. Bu faktörler işin doğasında var.
Herzberg'in çift faktör teorisi çeşitli değer sistemleri içinde çalışanın, çalışma ortamından neler beklediği ve çalışanları neyin daha fazla motive ettiğini, hangi çalışma koşullarının tatmin edici olmadığı ve işe karşı isteksizlik meydana getirdiğini belirlemeyi amaçlamıştır (Sabuncuoğlu ve Tüz, 1998: 115).
Çift faktör kuramı inşaların işiyle ilgili olarak onları memnun edecek faktörlerin neler olduğuna yönelik araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Herzberg, insanların işinde kendilerini memnun eden faktörler ile kötü hissettikleri faktörlerin birbirinden ayrıldığını ve farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade etmektedir.
Sonuç olarak araştırma içsel motivasyon faktörlerinin, çalışan motivasyonunda birinci derecede etkili olduğunu göstererek Herzberg'in Çift Faktör Kuramını doğrulamıştır.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır.
Spearman (1927) yaptığı araştırmalar sonucunda, bütün zihinsel yeteneklerde belli ölçüde etkili genel bir faktörün (g faktörü) olduğunu, genel faktörden kalan değişkenliği açıklayan spesifik faktörler olduğunu savunmuştur ve bu kurama da iki faktör kuramı adını koymuştur.
Bu araştırma kapsamında çağdaş motivasyon kuramları olarak ifade edilen, ilişkilendirme, beklenti-değer, öz yeterlik, hedef belirleme, özgür irade, sosyal bilişsel, öz düzenleme ve ARCS kuramları özetle incelenmiştir.
Çalışma Motivasyonunu sağlayan belli başlı faktörler: ücret, işin özelliği, çalışma koşulları, kariyer imkânı, hiyerarşik yapı, iş güvencesi, örgüt kültürü gibi faktörlerdir.
5.1.Beş Faktör Kişilik Kuramı
Ancak beş faktör modeli ile ilgili en geniş çalışmaların ve modelle ilgili ölçek geliştirilerek en büyük katkıların Costa ve McCrae (1985) tarafından yapıldığı şeklinde yorumlanabilir (McCrae ve Costa, 2007).
Kapsam kuramlarını sıralayacak olursak; 1-Maslow-Gereksinimler Hiyerarşisi Kuramı, 2-Alderfer-V.I.G(Varoluş-İlişki Kurma-Gelişme) Kuramı, 3-Herzberg-Çift Etmen Kuramı, 4-McClelland-Başarı Gereksinimleri Kuramlarıdır.
KAPSAM TEORİLERİ
Kişinin hangi ihtiyaçları güdülenmektedir sorusuna cevap aramaktadır. Bireylerin motive kaynaklarının tespitine yöneliktir. Dolayısıyla motivasyona birey-içsel odaklı bir bakış açısı vardır.
Motive Edici Faktörler • Başarı, • Tanınma, • İşin kendisi, • Gelişme imkanları, • İlerleme imkanları, • Sorumluluk, • Geri bildirim.
David C. McClelland tarafından ortaya atılan üç ihtiyaç teorisi, bazı ihtiyaçların sonradan edinildiği ya da kültürel olarak öğrenildiği temeline dayanmaktadır. McClelland sonradan öğrenilen başarma ihtiyacı, ilişki kurma ihtiyacı ve güç ihtiyacının; iş motivasyonunda etkili olduğunu belirtmiştir.
1-PARSONS MODELİ VEYA ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI (1909)
Bireyin incelenmesi, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi, yetenek, ilgi ve kişiliğinin belirlenmesi aşamasıdır. Mesleğin özelliklerinin incelenmesi; gereken yetenek ve nitelikler belirlenir. Birey ve meslek özelliklerinin karşılaştırması; birey ve iş eşleştirilir.
İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), kaynaklara ve verilere erişmek için iki tür kimlik gerektiren bir kimlik ve erişim yönetimi güvenlik yöntemidir. 2FA, işletmelere en savunmasız bilgilerini ve ağlarını izleme ve korumaya yardımcı olma yeteneği verir.
İki faktörlü doğrulama bilgi güvenliğini sağlayan bir güvenlik önlemidir. İki farklı bileşenin birlikte kullanılmasından oluşan, kişinin kimliğinin belirlenmesi durumudur. Bu sayede kullanıcının kimlik bilgilerinin ve erişim sağlayacağı kaynakların korunması hedeflenmektedir.
Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir. Çoklu Zekâ teorisi özelliklerinin daire grafiği şeklindeki gösterimi.
TEK ETMEN KURAMI
Zekayı tek bir yetenek olarak algılar.Bu görüşe göre zeka bireyin çevresine etkili bir şekilde uyumunu sağlayan soyut ve genel bir yetenektir.
Literatürde Mc Clelland başarma ihtiyacı teorisi ya da başarı güdüsü kavramı olarak ifade edilen kuram; “mükemmeliyetçilik standartlarını da dikkate alarak, işleri daha iyi yapmaya yönelik çaba” şeklinde tanımlanmaktadır (Mc Clelland ve Koestner, 1992).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri