Yaz ve yarı yıl tatillerinde yapılan öğretim için verilecek ek ders ücretinin hesabında ders yükü dikkate alınmaz. Doktoralarını tamamlayan Araştırma Görevlileri 10 saate kadar ek ders ücreti alabilir.
Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise, haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür." hükmü bulunmakta olup, araştırma görevlilerine yasal olarak ders verme zorunluluğu getirilmemiştir.
Yükseköğretim Kurulu doktorasını tamamlayan araştırma görevlilerinin istekleri halinde haftalık 12 saati aşmamak kaydıyla ders verebileceğini iletti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından yapılan bazı yönetmeliklerdeki değişikliklere göre, doktora mezunu araştırma ve öğretim görevlileri lisansüstü dersler verebilecek. 15 Ocak 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliklerine göre; en az doktora derecesine sahip araştırmacılar tez ...
İşte YÖK'ün cevabı Yükseköğretim Kurulu doktorasını tamamlayan araştırma görevlilerinin istekleri halinde haftalık 12 saati aşmamak kaydıyla ders verebileceklerini kararlaştırdı.
İlgili 21 soru bulundu
D kategorisi araştırma görevlilerinin haftada 10 saat, E kategorisi araştırma görevlilerinin ise haftada 5 saat görev yapması beklenir.
Bilindiği gibi, 2547 sayılı kanunun 50/d maddesine göre atanmış araştırma görevlilerinin süreleri yüksek lisans için 3 yıl, doktora için 6 yıldır. Atamalar başarı durumuna göre birer yıllık dönemler halinde yapılır.
Bazen de yüksek lisans eğitimi tamamlandıktan sonra araştırma görevlisi olarak işe başlayabilirsiniz.
Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır.”
Öğretim Elemanı: Akademik personele verilen genel isimlendirmedir.Bir araştırma görevlisi de bir profesör de öğretim elemanı olarak adlandırılır. Öğretim Üyesi:Yüksek lisansın ardından doktorasını tamamlamış kişiler, yani doçent ve profesör kadrosunda olan kişiler öğretim üyesi olarak isimlendirilir.
Buna göre Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya bölümü mezunu bir araştırma görevlisi iki yıl çalışmış olmak şartıyla öğretmenlik alımlarına herhangi bir tezsiz yüksek lisans programını bitirmemiş olsa dahi başvurabilir.
Bunlar, özel kanunlarla belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başkaca herhangi bir iş göremezler, ek görev alamazlar, serbest meslek icra edemezler.
Araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların öğretim görevlisi kadrolarına doğrudan geçişi mümkün olmamaktadır. Öğretim görevlisi kadrolarına geçiş yapmak isteyenler üniversiteler tarafından ilan edilen kadrolara müracaat etmelidir.
Akademisyen maaşlarının asgari ücrete oranı
7/1 kıdem araştırma görevlisinin maaşı 31 bin 763 lira oldu. Araştırma görevlisinin asgari ücrete oranı ise 2,8 olacak.
50-d araştırma görevlisi kadrosuna yüksek lisans eğitimi devam etmekte iken ataması yapılan kişiler eğitimini tamamladığı tarihten itibaren 6 (altı) ay içerisinde devlet üniversitelerinde alanında bir doktora programına kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Aksi takdirde kadrosuyla ilişiği kesilerek görevine son verilir.
Memurların ilk maaşı her zaman peşin ödenir. bu yüzden memurlar ilk atandıklarında çift maaş alırlar..
50-d araştırma görevlileri lisansüstü eğitimleri tamamlanana kadar çoğunlukla 1 (bir) yıllığına atanır. Bu süre azami eğitim süresini aşmamak kaydıyla her defasında yenilenir.
Asistanlar, genellikle bir yönetici veya üst düzey bir yöneticiye yardımcı olurlar ve ofis yönetimi, randevu planlaması, seyahat düzenleme, telefon görüşmeleri yapma gibi görevleri üstlenirler. Asistanlar ortalama olarak 13.500 TL ile 30.000 TL arasında değişen rakamlarda maaş alabilirler.
Araştırma görevlisi olmak isteyenlerde aranan şartlar şu şekilde sıralanabilir; Adayların mutlaka ALES sınavına girmeleri gerekir. Sınavdan alacakları puan ise minimum 70 olması gerekir. Başvuru yaptığınız tarihten itibaren 35 yaşın altında olmak, araştırma görevlisi yaş sınırı olarak kabul edilmektedir.
Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının önerisi, Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer.
Eğer Üniversitesi'nde 2547 Yükseköğretim Kanununun 50/d maddesine göre araştırma görevlisi olarak çalışırsanız buradan diğer kamu kurumlarına memur olarak geçebilirsiniz.
2547 sayılı Kanun'un 33/a maddesi gereğince atanan araştırma görevlileri en çok 3 yıla kadar görev süreleri uzatılabilmektedir. Bu kadroyu kullanan araştırma görevlisinin öğrenci olma zorunluluğu bulunmadığından azami süre takibi söz konusu değildir.
33a'da ise doktoranız bittiğinde işsiz kalmaz, kadro açılana kadar 33a kadrosunda kalarak mesleğinize devam edebilirsiniz. Bu süreç sizin dr. öğr. üyeliği kadrosuna girene kadar devam eder.
Bu unvanlar, kişinin ilk akademik kadro unvanı olan araştırma görevlisi olması ile başlar. Daha sonra yardımcı doçent ve doçent şeklinde devam eder ve profesör unvanı ile son bulur. ( * ) Bu unvanlar, akademisyenin yaptığı çalışmalar ve meslek yılı ile bağlantılı olarak belirli bir zaman içerisinde hak edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri