İlk yazı türü çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur. İfade edilmek istenen kavramlarda, var olan kayıt sisteminin yetersiz kalması, yazının gelişmesinde çok önemli bir adım atılmasına neden oldu.
Sümerler, yazıldığında üçgen izi bırakan ve çivi şeklinde olan bir aletle, kil ve balçıktan yaptıkları tabaka plakalar üzerine yazılarını yazdılar. Çivi yazısı adı verilen bu teknik aynı zamanda ilk yazı türüdür. Sonraki zamanlarda Hititlerin ve Perslerin de kullanacağı bu çivi yazısı 419 harften oluşuyordu.
İlk yazı örnekleri M.Ö. 3300 yıllarında Sümerlerin Uruk şehrinde bulunmuştur. Bulunan bu yazılar, ucu sivri araçlarla yazıldığından çivi yazısı ismini almıştır. Sümer yazısı, ya da çivi yazısı adı verilen bu yazı, Sümer rahipleri tarafından tapınak ve depolardaki malları kayıt altına almak amacıyla kullanılmıştır.
Yazıyı Anadolu uygarlıklarından biri olan Sümerler bulmuştur. İlk olarak taşların üzerine çiviler vasıtasıyla karalama gerçekleştiren Sümerler, bu şekilde ilk adımı attı. Zaman içerisinde ise gelişim gösteren yazı dünyanın birçok farklı yerine yayıldı.
Yazının buluşu dil tarihçileri ve epigrafistler tarafından sıkça incelenen bir konudur. Yazı Anadolu tarihinin önemli uygarlıklarından birisi olan Sümerler tarafından bulunmuştur. Sümerler tarafından bulunan ilk yazı, çivilerin üzerine yazılan sembollerle oluşturan çivi yazılardır.
İlgili 29 soru bulundu
Tarihte yazıyı ilk olarak Sümerler icat etmiştir. Bu yazı sisteminde kullanılan semboller çiviye benzediği için çivi yazısı olarak isimlendirilir. Mezopotamya'da yaşayan Sümerler M.Ö. 3500 civarında yani günümüzden yaklaşık 5500 yıl önce çivi yazısını kullanılmaya başladılar.
Sümerlerin çivi yazısı buluşunun akabinde bu yazıyı Akadlar, Hititler, Fenikeler, Urartular ve Elamlar uygarlıkları da kullanmışlardır. Çivi yazısı çözülmesi oldukça zor bir yazı türüdür lakin tarihte ilk kez 1844 yılında İngiliz Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür.
Yaklaşık 5000 sene önce Sümerler tarafından icat edilen yazı; günümüze gelene kadar birçok farklı medeniyet tarafından farklı alfabelerle kullanılmıştır. M.Ö. 3200 yılında icat edilen ilk yazı; kil tabletler üzerine sivri aletlerle işlenmiş ve bu durum papirüsün bulunduğu tarihe kadar devam etmiştir.
İlk yazı türü çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur. İfade edilmek istenen kavramlarda, var olan kayıt sisteminin yetersiz kalması, yazının gelişmesinde çok önemli bir adım atılmasına neden oldu.
Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir.
Yazı insan birlikteliklerinin hafızasıdır. Yani olan bitenin, yapılıp edilenin kayıt aracıdır. Tarih yazıyla başlar zira yazı bize dolaylı değil doğrudan bilgi sunar. Herhangi bir mağara resminden, totem figüründen, herhangi bir alet, araç, gereçten daha kapsamlı bilgiler sunar.
Yazı ve Kitap Sanatlarının Temel Unsuru Kalem
İnsanlar tarih boyunca yazı yazmak için pek çok farklı nesne kullanmışlardır. Başlangıçta yazmak veya çizmek için sivri çivi benzeri araç gereçler, metaller daha sonra hayvan tüylerinden ve kamıştan kalemler kullanılmıştır.
Sözlükte "yazı" ne demek? 1. Düşüncenin belli imlerle saptanması, yazmak eylemi; herhangi bir harf düzeninde biçim ve sanat bakımından özellik gösteren tür.
İlk yazı türü olan çivi yazısı, taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Çivi yazısını ilk bulan Sümerler olmuş fakat daha sonra Mezopotamya'ya gelip yerleşenler tarafından da kullanmıştır.
Ve bu yüzden en eski yazı örnekleri Asurlular'a aittir.
İlk yazılı belge : İ. Ö.3000'lerde sümerler tarafından yazılmıştır. Söz konusu belge, Sümerlerin Uruk şehrinde ekonomi ve yönetimle ilgili resimli yazıyla yazılan binlerce kil tablettir.
YAZININ TARİHSEL GELİŞİMİ:
Yazının ilk bulunuşundan günümüzdeki "harf yazısı" durumuna gelinceye kadar genelde 5 aşamadan geçtiği kabul edilmektedir: Madde yazısı, Resim yazısı, Düşün yazısı, Ses yazısı, Harf yazısı.
Yazının icadı insanlık tarihinin en büyük sıçraması olarak kabul edilir. çünkü, insa- noğlunun birikimleri yazı sayesinde nesilden nesile aktarılarak günümüze ulaşabilmiştir. Sözle aktarım, yazı kadar kalıcı ola- mamıştır.
Örneğin biçim, dizin, kitap kapağı, iç kapak, yazı boyutu ve karakteri “Yayımcısal Metin Çevresindeki Yazılı Öğeler” altında yer alırken kitap başlığı, yazar ismi, önsöz, içindekiler kısmı, ara başlıklar, kitap üzerinde yer alan tanıtım yazıları, özdeyişler “Yazara ait Metin Çevresindeki Yazılı Öğeler”dir.
Harf Yazısı / Akrofoni:
Hece yazılarının sadeleştirilerek zamanla resmin, hecenin yerine baştaki sesin kullanılması ile harf oluşturulmuştur. Buna akrofoni denmektedir. Bu yöntem insanlığın alfabeye geçişi- nin ilk adımlarını meydana getirmiştir.
Cevap: + Yazı, paradan önce bulunmuştur. Yazı: Genel olarak yazının milattan önce 3500'lü yıllarda Sümerler tarafından bulunduğu bilinir.
Adli bilimler açısından bir yazının kime ait olduğu nasıl anlaşılırsorusuna verilebilecek tek cevap el yazısı incelemesi ile anlaşılır şeklindedir. Adli bilimlerde yazı incelemesi ile şüpheli ve yazanı belli olmayan yazıların aidiyetlik tespiti yapılmaktadır.
Bu bölge ise Türkmenistan'dır. Yani Sümerler Kalde Zodyak'ını, Türklerin MÖ 9.000'li yıllarda göçe başladıkları atavatanları olan Orta Asya'da bulunan Türkmenistan'ın Anav bölgesinde yazmışlardır. Yani Sümerler kesin olarak bir Ön Türk koludur.
Çivi yazısı, Mezopotamya'da kullanılan ve Sümerler tarafından bulunan yazı çeşididir.
Mezopotamya'da yazı M.Ö. 3200 yıllarında Sümerliler tarafından icat edilmiştir. Sümer yazısı ekonomik ihtiyaçlardan doğmuştur. Önasya ülkelerinde ve Anadolu topraklarında yazı malzemesi olarak kullanılan kil tabletler, kilin kitap şekli olarak ifade edilmiş halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri