Yöresel yiyecekler listesinde birinci sırada yer alsa dahi aslında biz Türklerin damak tadına pek de uzak bir tat değil Bulgar kebabı. Zira kavurma ve köfte harmanlanarak yapılan bu kebap pirinç pilavının üzerinde servis ediliyor. Bu kebabı tüketirken ülkemizi anımsamamak neredeyse imkânsızdır.
Baniçka (Banitsa), Bulgarların özellikle kahvaltıda tükettikleri geleneksel böreklerinden biridir. Banitsa kahvaltıda sade yoğurt, ayran veya boza ile servis edilir.
Örnek vermek gerekirse; salata, turşu, paça, işkembe, kıyma, yufka, musakka, yahni, imambayıldı, güveç, köfte, kavurma, kapama, kebap, çömlek kebabı, çöp kebabı, tas kebabı, şiş, sarma, börek, yoğurt vb. ilk akla gelenleridir.
Bulgaristan deyince yabancının aklına doğa güzellikleri, tarih zenginliği, misafirperverlik, güzel kadınlar ve güçlü erkekler gelir.
Bulgar mutfağının diğer ünlü geleneksel yemekleri arasında 'Yaprak Sarması', 'Biber Dolması', 'Lahana Sarması', 'Baharatlı Soğanlı Sebzeli Pilav', 'Etli ve Patlıcanlı Güveç' ve 'İmambayıldı' gibi yemekler de vardır.
İlgili 25 soru bulundu
Parfüm, sabun ya da peynirin çok meşhur olduğu Bulgaristan'ın kültürel yapısı Türkiye'ye benzer. Bu nedenle sevdiklerinizin hoşlanacağı birçok obje bulabilirsiniz. Bulgar gül yağı, Bulgar sanayinde önemli yere sahip bir üründür. Bulgar gül yağı ve Bulgar gülü, Bulgaristan'ın sembolüdür.
Bulgaristan, 865 yılında Hristiyanlığın devlet dini olarak benimsenmesinden bu yana geleneksel olarak bir Hristiyan devlet olmuştur ve bu nedenle hakim din Doğu Ortodoksluğuna bağlı Bulgar Ortodoksluğu'dur.
Bulgaristan Türkleri Kırcaali'de halkın yüzde 64,5'ini, Razgrad'da 50,4'ünü, Tırgovişte'de yüzde 37,7'sini, Silistre'de yüzde 37,1'ini, Şumnu'da 31,3'ünü oluşturuyor. Bu 5 şehirde, kendisini Türk olarak tanımlayan 508 bin 378 kişinin yüzde 48,4'ü yaşıyor.
Bulgaristan Türkleri aynı zamanda Balkanlar'daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır. Öncelikle güneydeki Kırcaali ilinde ve kuzeydoğudaki Şumnu, Silistre, Razgrad ve Eski Cuma illerinde yaşarlar.
Bulgaristan'ın resmi dilidir. Yazı dili IX. yüzyılda oluşmaya başlayan Bulgarca, Selânikli Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 862 yılında Bulgaristan'ın Preslav kasabasında oluşturulan Kiril alfabesi kullanılarak yazılır. Harflerin çoğu Yunan alfabesinden ilham alınarak hazırlanmıştır.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
Bulgaristan'da yoğurdun geçmişi çok eskilere dayanıyor. Bulgarların çoğu, yoğurdun 4000 yıl önce bu topraklarda dolaşan göçmen kabileler tarafından bulunduğuna inanıyor. Göçerler sütlerini hayvan tulumunda taşıdığı için bakteriler çoğalıp mayalanmış ve yoğurt meydana gelmişti.
Sofya (Bulgarca: София Sofiya), Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri.
Bulgaristan'daki Türkler, Oğuzların ve Kumanların soyundan gelmektedirler. Oğuz Türkleri, Anadolu üzerinden ve çoklukla Osmanlı devrinde o bölgeye geçen Türklerdir.
Bulgaristan, Rusya'nın çabalarıyla 13 Temmuz 1878'de Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti'ne bağlı bir prenslik haline gelmiştir. Din, eğitim, kültür ve siyaset alanında Bulgar çabaları 1908 yılında bağımsızlıkla sonuçlanmıştır.
Hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları geriye dönük son 180 gün içinde toplam 90 güne kadar ikamet edebilecek şekilde, vizesiz olarak Bulgaristan'a seyahat edebilirler. Hizmet pasaportu sahibi vatandaşlarımız ile diplomatik pasaport sahibi vatandaşlarımız 30 güne kadar yapacakları seyahatler için vizeden muaftırlar.
Sıralamada ilk sırada mimarisi, restoranları ve modern yaya bölümü ile en cazip şehir olarak Plovdiv yer aldı. Ardından diğer Avrupa başkentlerine kıyasla düşük fiyatlar sunan Sofya sıralandı.
Bulgarlar (Bulgarca: българи veya Bǎlgari), Bulgaristan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan bir Güney Slav halkıdır. Etnik Bulgarlar, 7,3 milyonluk Bulgaristan nüfusunun %85'ini oluşturmaktadırlar.
Bulgaristan'ın 6,5 milyonluk nüfusunun yüzde 8,4'ünü Türk kökenliler oluşturuyor. Bulgaristan Milli İstatistik Enstitüsü, ülkede 2021 yılında yapılan nüfus sayımının ayrıntılarının yer aldığı dokümanı yayınladı.
Bulgaristan'ın Türkiye'ye başlıca ihraç ürünleri; petrol ve mineral yağları, bakır, elektrik enerjisi, ay çiçek tohumu, yolcu taşımacılığında kullanılan motorlu araçlar, kanola tohumu, kauçuk borular/hortumlar ve çinko dur.
Bulgaristan örneğini veren Geçer, “Sosyalist rejim altında Jivkov yönetimindeki Bulgaristan, 1980'lerde sünneti yasaklamıştı. Bu dönemlerde orada yaşayan Müslümanlar inançları ve kültürleri gereği sünneti yaptırmak için gizli yöntemlere başvurdular.
16 ÜLKEDEN KİMLİKLE GİRİŞ
Bulgaristan'ın yanısıra Avrupa'dan Almanya, Belçika, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, KKTC, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Ukrayna, Yunanistan ve Polonya vatandaşları Türkiye'ye vize almadan, kimlikle seyahat edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri