Bazı yaygın araştırma modelleri şunlardır: Deneysel araştırma modeli Gözlemci araştırma modeli Anket araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Nicel araştırma modeli Nitel araştırma modeli Karşılaştırmalı araştırma modeli Meta-analiz araştırma modeli Durum çalışması araştırma modeli Toplumsal araştırma modeli ...
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Amaçlarına Göre Araştırma Tipleri
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
İlgili 43 soru bulundu
Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri.
Araştırma yöntemleri, nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır. Nitel araştırmalar metinlerinde temelinde bulunarak nedenlerini incelerken nicel araştırmalar sayısal verileri elde etmek için kullanılır.
Araştırma teknikleri, gözlem yapma, veri kaydetme, veri işleme teknikleri ve benzeri araştırma işlemlerini yaparken kullandığımız davranış ve araçları ifade eder. Araştırma yöntemleri, araştırma tekniğinin seçiminde ve oluşturulmasında kullanılan davranış ve araçları ifade eder.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Uygulamalı araştırma (applied research): Uygulamalı araştırma da özgün bilgi üretir. Bununla birlikte, ana hedef olarak doğrudan özgün bir pratik amaca veya hedefe yöneliktir. Uygulamalı araştırmalar, temel araştırmalarda elde edilmiş bilgileri belli bir amaca yönelik olarak uygulamayı hedefler.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Tekil tarama araştırmaları, araştırmayı tek değişkene odaklayıp değişkenin belirli bir andaki durumunu ya da belirli bir zaman dilimindeki değişimini incelemektedir. Anlık tarama ve zamansal tarama şeklinde ikiye ayrılır (Karasar, 2016, s.112-113):
BETİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
Betimsel yöntemler, ilgilenilen ve araştırılmak istenen problemin mevcut var olan durumunu ortaya koymaya yöneliktir. Bu yöntemlerin en temel özelliği, mevcut hâlihazır durumu kendi koşulları içerisinde ve olduğu gibi çalışmaktır.
Deneysel araştırmalar sistematik bir metodoloji kullanılarak, belli bir müdahalenin kontrol altına alınmış koşullarda belli bir sorunun çözümünde ne derece etkili olacağını görmek için yürütülen araştırmalardır.
Örnek olay tarama modeli: Evrendeki belli bir ünitenin (birey, aile, okul, hastane vb.) derinliğine ve genişliğine, kendisini ve çevresi ile olan ilişkilerini belirleyerek, o ünite hakkında bir yargıya varmayı amaçlayan tarama modelidir.
Betimsel tarama, geniş gruplar üzerinde yürütülen, gruptaki bireylerin bir olgu ve olayla ilgili görüşlerinin, tutumlarının alındığı, olgu ve olayların betimlenmeye çalışıldığı araştırmalardır (Karakaya, 2012:59).
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Bilimsel araştırma yöntemlerinin amacı, ispatlanmış veriye ulaşmak için sistematik çalışmalara ve analizlere dayalı genelleştirilebilir doğru bilgilere ulaşmaktır.
Öğretim Tekniği: Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünüdür. Yöntem, tasarlama, teknik ise tasarının uygulanmasıdır. Öğretim Stratejisi: Öğretimin hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırmada kullanılan küçük ölçekli plan.
Esasen, Yöntemler bölümü araştırma sorunuzu nasıl yanıtladığınıza açıklık getirmelidir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu unsurları nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Bilimsel araştırmalar, birçok yöntem ile hayata geçirilebilirler. Bunların içerisinde yer alan ontolojik, epistemolojik ve metadolojik ve paradigmalara göre çeşitli veri toplama, veri çözümleme ve veri değerlendirme sistemlerine sahiplerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri