Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir.
Araştırma sorusu nedir? Araştırma soruları, bir araştırma projesini, çalışmasını, tezi veya incelemeyi kolaylaştıran temel sorular olarak tanımlanır. Araştırmacıların çalışmanın amacını daraltmak ve nihayetinde araştırma problemini çözmek için ilgili bilgileri toplamasına olanak tanır.
Hipotezler, yaptığınız gözlem ve deneyler ile kontrol edip test edebileceğiniz ön görülerdir. Araştırma sorusu üzerinden verebileceğiniz muhtelif cevaplar sizin hipoteziniz olacaktır. Hipotez cümleleri kurulurken soru cümleleri kullanmak en sık yapılan hatalardan biridir. Hipotez cümleleri fikir ortaya koymalıdır.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Araştırma sorunuzu sadece bir ya da iki kısa cümle içinde tanımlamak önemlidir. Bilinmeyenden araştırma sorusuna “Bu nedenle” veya “Buna göre” gibi bir kelimeyi veya “Bu sebepten dolayı” veya “Bu önemli bilgi eksikliğini göz önünde bulundurarak” gibi kısa sözcükleri kullanarak geçişi işaretlemek gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Araştırma sorusu, "bir araştırma projesinin yanıtlamak üzere belirlediği bir sorudur". Bir araştırma sorusu seçmek, hem nicel hem de nitel araştırmanın önemli bir unsurudur. Araştırma, veri toplama ve analiz gerektirecektir ve bunun için metodoloji büyük ölçüde değişecektir.
Araştırma üzerinden ne bulunacağına dair bilgi ve tahmin veren yapı araştırma hipotezi olarak ifade edilir. Genel olarak henüz test edilmemiş bir araştırma sorusuna karşılık geçici bir cevaptır. Özellikle bazı araştırma hipotezleri, araştırmalar konusunda farklı yönlerini değinme imkanı verir.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
İkiye ayrılan hipotezler şunlardır: Sıfır hipotezi (H0) (yokluk/null hipotezi) Araştırma hipotezi (H1) (alternatif hipotez)
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Bir soru değil, iki veya daha fazla sayıda değişken arasındaki olayları meydana getiren ilişkiyi öngören iddiadır. Hipotez kurulurken iki değişken türü dikkate alınır. Bu değişkenler bağımlı ve bağımsız değişkenlerdir.
Son paragraf çok önemlidir. Bu paragraf, genellikle, paragrafın ilk cümlesinde, hangi deneysel sorunun mevcut çalışma ile cevaplanacağını açıkça belirtir. Buna göre hipotez açıklanır.
Hipotez Oluşturma
Hipoteze giriş bölümünün sonunda ya da gereç ve yöntem bölümünde açıkça ifade edilmelidir. İyi bir hipotez geniş zamanlı cümlelerle açık ve net şekilde ifade edilmiş, var olan bilgi ve mantığa uygun, gözlenebilir/sınanabilir olmalıdır.
Araştırma probleminin belirlenmesinde üç temel kaynak vardır: •Araştırma yapılmak istenen alanla ilgili kuram ve araştırma alanındaki yazılar •Araştırmacının bireysel ve mesleğe yönelik deneyimleri •İlgili alanda karşılaşılan toplumsal sorunlar.
Açık ve anlaşılır olmalıdır. İfadeler, olasılık veya emir kipi şeklinde kurulmamalıdır. Sınanabilir, test edilebilir, ölçülebilir olmalı; tartışmalı sorular olmamalıdır. Soruların cevaplanabilmesi için sağlıklı veriler toplanabilmelidir.
Araştırma probleminin cevaplanmasıyla ilgili olan bütün insanların oluşturduğu gruba araştırmanın evreni denir.
Bilimsel yöntemin üçüncü aşaması olarak verilen olası çözüm önerileri, pratikte hipotez ve araştırma soruları ile ifade edilir. Dolayısıyla hipotez; basitçe bir iddia, bir savdır. Çözüm olarak ortaya atılan bu iddia, doğrulanmaya ya da doğrulamanın daha kolay bir yolu olarak yanlışlanmaya çalışılır.
Bir hipotez yazmak, cevaplamanız gereken bir soru olduğu anlamına gelir. Soru doğrudan, odaklanmış ve spesifik olmalıdır. Tanımlamaya yardımcı olmak için bu soruyu klasik altı soru ile çerçeveleyin: kim, ne, nerede, ne zaman, neden veya nasıl. Ancak hipotezin bir soru değil, bir ifade olması gerektiğini unutmayın.
tahminlerin ifadesidir. belirlemeye yönelik bilimsel önermelerdir. ○ Yabancı dil öğrenmede yaşın etkisi vardır. akademik başarılarını etkiler.
Yüksek lisans ve doktora tezi gibi bilimsel çalışmalarda istatistiksel bir çalışma gerçekleştirmek için öncelikle hipotez kurulması gerekir.
bir öneri. İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi öngören bir iddiadır.
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Hipotezler bilimsel birikimlerce desteklenmeleri sonucunda teori veya yasalara yol açabilirler.
Herhangi bir araştırmanın yön ve amaç sunabilmesi için iyi bir araştırma sorusu gereklidir. Toplanacak bilgi türünü, veri analizi için kullanılacak yöntemleri ve incelenecek kaynakları belirlemenizde size yardımcı olacaktır. Uygun araştırma sorusunu bulmak herkes için son derece zor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri