Parametre: Evrenin bilinmek istenen değerlerine parametre (ev- rendeğer) denir (Karasar, 1982, s. 115). İstatistik: Örneklem üzerinde gözlenen değerlere istatistik (örneklemdeğer) denir (Kirk, 1968, s.2).
Parametre (Eski Yunanca'dan παρά para: "yanında", "karşın"; ve μέτρον, metron: "ölçmek") belirli bir sistemi tanımlamak veya sınıflandırmak için yardımcı olabilecek herhangi bir özellik (bir etkinlik, proje, nesne, durum, vb.).
Bu makalede
Bağımsız değişkenler, işlev çağrısı tarafından işleve geçirilen değerlerin adlarıdır. Parametreler, işlevin almayı beklediği değerlerdir.
Sosyal bilimlerde parametreye örnek olarak nüfus ortalaması, populasyon varyansı, populasyon standart sapması vb ayırt edici değerler gösterilebilir. İstatistikte parametreye örnek olarak tüm çalışanlar için ortalama aylık gelir 3.000 ₺ ise, burada ortalama 3.000 ₺ bu kitleye dayandığından bir parametre kabul edilir.
Parametrenin Tanımı
Bir nesne betimlenirken nicel ve nitel özelliklerinin altında daha öznel olarak parametrelerle betimlenir yani parametre nitel ve nicel kavramlarının alt kümesi şeklinde bir tanım yapmak mümkündür. Parametre teriminin farklı alanlarda kullanılması farklı tanımlamalar getirilmesine yol açmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Günümüzde sıklıkla karşımıza çıkan parametre, dilimizde “değişken” anlamına gelen bir kelimedir. Belirli bir sistem içerisindeki tanımı ise mevcut durumun değerlendirilmesi sürecinde kritik olan ögeleri ifade eden bir kavramdır.
Parametre ile ilgili bir hipotezimiz, yani bir bilgimiz veya bir beklentimiz yoksa o zaman örnekten elde edilen bilgilerden istifade ederek parametreyi tahmin etmeye çalışırız. Örnek değerinin kendisi, parametrenin bir tahminidir. Buna nokta tahmini denir.
Parametre : İncelenen değişkenin toplumdaki tipik değerine parametre denir. Parametre, toplumdaki tüm birimler ele alınarak yapılan incelemede hesaplanacak sayısal ya da oransal değerdir. Parametre olarak ortalama, görülme oranı (sıklığı), varyans vb. değerler hesaplanabilir.
Parametrenin bir anlamı " değişken" dir. Cebirde bir denklemin, kat sayılarına giren değişken nicelik olarak da parametre anlamlandırılır. Parametre; bir etki veya ilişki göstermek için kullanılan değişken olarak da tanımlanır.
Bir parametre, bir sistemi veya çalışma koşullarını tanımlayan bir kümeden birini oluşturan sayısal veya diğer ölçülebilir bir faktör olarak tanımlanır. Parametreler, bir sistemi tanımlamak veya bir sistemin performansını, durumunu veya koşulunu değerlendirmek için yararlı veya kritik olan bir sistemin öğeleridir.
Tek boyutlu girdisi ve çok boyutlu çıktısı olan bir fonksiyon, uzayda bir eğri çizmek gibi düşünülebilir. Böyle bir fonksiyon bir parametrik fonksiyon olarak, bunun girdisi ise bir parametre olarak adlandırılır. Çok değişkenli analizde, bazen belirli bir eğriyi çizen bir parametrik fonksiyonu bulmanız gerekir.
Fonksiyonlarda parametre kullanımı
Parametreler, fonksiyonların girdileri olarak kullanılan değerlerdir. Bir fonksiyonun belirli bir işi yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu verileri parametreler aracılığıyla alır. Parametreler, fonksiyonun parantezleri içinde tanımlanır ve fonksiyon çağrıldığında verilir.
Araştırmacının ilgi alanına giren ortak özellikli birimler topluluğudur. Yığını niteleyen (karakterize eden) ortalama, varyans, oran gibi değerlere 'parametre' denir. Her parametre sabittir ancak her sabit parametre olmayabilir.
Örnekleme istatistikte belirli bir yığından alınan kümeyi ifade eder. Örneğin; Türkiye'deki tüm üniversite sayıları bir yığın iken Ankara'daki üniversite sayısı bu yığından alınmış bir örnektir. simgeleri kullanılır. İstatistik sadece örnekler üzerinde hesaplanabilir.
Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
ihtiyaç duyulan verilerin elde edildiği canlı ya da cansız varlıklardan oluşan büyük gruba evren denir. Araştırma sonuçlarını genellediğimiz topluma evren denir.
"parametre" cümle içinde nasıl kullanılır
Sistemden elde edilen tanılamaya uygun veri ile bir model belirlenir ve belirlenen bir yöntemle parametreler kestirilir. Bulunan parametreler sadece süper-lineer yakınsamalarda bazı problemler için kullanılır, geri kalan içinse değiştirilmesi gerekir.
bir populasyonun sayisal aciklayici bir olcusudur ve populasyonlardaki gozlemlerden hesaplanir.
Özel parametreler, reklamınızın açılış sayfası URL'lerine ekleyebileceğiniz gelişmiş bir URL parametresi türüdür. ValueTrack parametrelerinden farklı olarak, bir kullanıcı reklamınızı tıkladığında özel parametrelerinizin kaydedeceği değerleri seçebilirsiniz.
Populasyona ait verilerin özetlenmesinde kullanılan özet ölçütler parametre olarak tanımlanır.
Parametrik istatistik, verilerin rastgele dağılım esasına uyduğunu kabul eden ve olasılık dağılımı parametrelerine göre çıkarımlar yapan istatistik dalıdır. En iyi bilinen ilkel istatistik yöntemleri parametriktir. Genellikle parametrik yöntemler, parametrik olmayanlara göre daha fazla kabullenme yaparlar.
Farklı değerler alabilen ifadelere “değişken”, her zaman aynı kalan (değişmeyen) ifadelere “sabit”, bazen değişken bazen de sabit olarak işlem gören ifadelere de “parametre” denir.
İki boyutlu girdisi ve üç boyutlu çıktısı olan fonksiyonlara da çok benzer bir şey yapabiliriz. Bu iki girdi koordinatı ve parametreler olarak bilinir ve biraz sonra bu fonksiyonun üç boyutlu uzayda nasıl bir yüzey çizdiğini göreceksiniz.
Bir istatistik bir parametreyi belirlemek amacıyla kullanıldığında bu istatistiğe tahmin edici denir. Tahmin edicinin almış olduğu değere tahmin denir. , , , n T X X X tahmin edicisine θ için yansız tahmin edici denir. oluyorsa T tahmin edicisine θ için tutarlı tahmin edici denir.
İstatistik doğru bir şekilde veri toplama ve verileri bilgiye dönüştürme bilimidir. İstatistik, verilerden öğrenebilmeyi, gözlemleri bilgiye dönüştürmeyi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri