Uzmanlar, gerekli olan durumlarda bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Gereksiz yere, üst üste tomografi çekilmemeli. Bu tehlikeli. İlerleyen zamanlarda tiroid, meme, kemik iliği gibi kanserlere neden olabilir.
Aksoy, bu sayıda röntgenin çekilmesinin mümkün olmadığını, ancak tomografiler için yılda bir kez çekim önerdiklerini söyledi. Radyodiagnostik uzmanı Dr. Tahsin Güneysu da anjiyo yapan tomografiler için yılda en fazla 50 mSv doz uyarısının yapıldığını belirterek, “Bu da 25 kez koroner tomografi çektirmek demek.
BT çekim süresi taranacak alanın boyutuna göre değişse de çoğunlukla birkaç dakika ile yarım saat arasında sürer. Yapılan çekim sonrası hiçbir kısıtlama olmaksızın hasta günlük yaşamına devam edebilir. Bazı çekimler ilaçlı olarak yapılabilir. Buna ilaçlı tomografi denir.
Sağlıklı bireylerin her beş yılda bir tomografi çektirmesini öneren doktorların bu tavsiyesi üzerine harekete geçen Bakanlık'ın, tüm vücudu tarayan tomografinin normal bir röntgenden 400 kat daha fazla radyasyon yaydığı, sık tomografi çektirenlerin vücutlarındaki birikmiş radyasyon seviyesinin 2.
Tomografi olan bir hastanın vücudunda radyasyon kalır. Bu radyasyonun vücuttan atılması gerekir. Tomografide Alınan Radyasyon Vücuttan Kaç Günde Atılır? Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
İlgili 24 soru bulundu
Tomografi ardından hastanın çıkan raporları incelenir ve vücudun hangi bölümü ile ilgili olduğu değerlendirilir. Tomografi sonrası on gün içerisinde doktor tarafından hastalar sonuca ulaşabilir.
1 TOMOGRAFİ 442 RÖNTGENE BEDEL
Dünya Savaşı'nda Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombalarından kurtulanlarla eş seviyede olduğu belirtildi.
Sık tomografi çektirenlerin vücutlarında biriken radyasyon kansere yol açıyor. Uzmanlar, bu etkinin tomografi çektirildiği anda değil, 20-30 yıl sonra ortaya çıktığını söylüyor.
Tomografide her şey çıkar mı? Tomografi insan vücudu hakkında yapısal ve anatomi bilgisi verir. Organların işlevi ve hastalıkların ne tür hücreler tarafından oluşturulduğu ile ilgili bilgi vermez.
Uzmanlar, gerekli olan durumlarda bilgisayarlı tomografi çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Gereksiz yere, üst üste tomografi çekilmemeli. Bu tehlikeli. İlerleyen zamanlarda tiroid, meme, kemik iliği gibi kanserlere neden olabilir. Ayrıca bu cihazların denetimleri de önemli” dediler.
İşlem genellikle 20 ila 30 dakika sürer. Ağrılı değildir, gürültülü değildir ve anestezi gerektirmez. İlaçlı Tomografi Nasıl ve Neden Çekilir?
Bilgisayarlı Tomografi Sonucu Ne Kadar Sürede Çıkar? Tomografi sonuçları genellikle 24 saat içerisinde çıkar.
Normalde kullanılan çekim protokollerinde bir akciğer tomografisinde alınan radyasyon dozu ortalama 5 mSv (radyasyon dozu) düzeyindedir. Düşük doz bilgisayarlı tomografi uygulamasında ise bu değer yaklaşık beşte biri düzeyine düşmekte ve ortalama 1 mSv olmaktadır.
Genellikle intravenöz enjeksiyonla verilen teknesyum'un tamamı pratik olarak 24 saatte vücuttan atılır. Eğer iyot-131 kullanılıyorsa vücuttan tamamen temizlenmesi için pratik olarak 1 ay geçmelidir. Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Bir insanın ortalama maruz kaldığı doğal radyasyon (yıllık) 2.4mSv iken abdomen BT tetkikinde yaklaşık 10 mSv mamografi tetkikinde ise 0.7 mSv 'dır. Fazla miktardaki radyasyon vücutta ölüme kadar gidebilen ciddi hasarlara neden olabilir. Ancak BT incelemede verilen radyasyon bu düzeylere ulaşmaz.
Bilgisayarlı Tomografi kanama, kan pıhtıları veya kanser gibi hayati tehlike yaratabilecek durumlarında teşhisinde hayat kurtarıcıdır. Ancak bilgisayarlı tomografi görüntüleme sırasında x ışınları kullanır ve tüm ışınları iyonlaştırıcı radyasyon üretmektedir.
Batın tomografide hangi organlara bakılır? Batın tomografisi içerisinde; safra kesesi, pankreas, mide, bağırsaklar, dalak, apandisit, böbrek, rahim, yumurtalıklar, prostat, ve idrar yollarının kontrolü sağlanmaktadır.
Dr. Isaacs, ”Bilgisayarlı tomografi taramasında yüzde 25 oranında hatalı sonuç alma riski var. Bu da daha ileri tarama tetkiklerine ve bazen de gereksiz biyopsi ve cerrahi müdahaleye yol açıyor,” diyor.
Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Bor'a göre, görüntüleme yöntemlerindeki radyasyonun yarattığı kanser riski, sigara ve diğer nedenlerdan kaynaklı riske göre çok düşük.
BT ile boyundaki kitle lezyonu (tümörler), lenf bezleri hastalıkları, infeksiyon, inflamasyon, teşhis edilmektedir. Çekim sırasında en net görüntülerin elde edilebilmesi için olabildiğince sabit durmaya ve hiçbir yerinizi hareket ettirmemeye çalışmalısınız. Bazı durumlarda çekim sırasında nefes tutmanız istenebilir.
Bilgisayarlı Tomografinin Zararları veya Riskleri Nelerdir? Kan pıhtısı, kanser gibi hastalıklarda erken teşhis konularak hayat kurtaran bir tanı yöntemi olan bilgisayarlı tomograf, x ışınları ile çekim yapar ve çekim sırasında radyasyon yayar. Bu radyasyonun vücutta uzun süreli zararları yok denecek azdır.
Bilgisayarlı tomografi uygulaması daha uygun fiyatlıdır ve ayrıntılı görüntüleme sağlar. Aynı şekilde emar uygulaması da doğru ve ayrıntılı görüntüleme sağladığı için doktorunuz emar taramasını da tercih edebilir.
Fabrika ortamlarında çalışan işçilerin en az yılda bir kez akciğer grafileri çekilmeli, sağlık raporu kontrolü yapılmalı ve en az 10 yıl süreyle saklanmalıdır.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri