Yapılan incelemeler ve hesaplamalar sonrasında bulunan uygulamalardan biri de fırçalı saha betonu uygulamasıdır. Bu uygulama, araç ve yayaların kayması muhtemel yerlerdeki emniyetsiz durumları önlemek, kaymaz ve dayanıklı zemine kavuşmak ile su ve ısı yalıtımı için kullanılmaktadır.
Betonda kürlenme sırasında meydana gelebilecek çatlaklıkları önler. Beton yüzeyindeki tozumayı azaltır. Su bazlı olduğundan yanıcı değildir ve kolay kullanılır. Kanaviçe, çuval,sulama gibi diğer kürleme metotlarına göre daha pratiktir.
Fırçalı Beton Nedir? Uygulama alanında yaya, araç ve ekipmanların kaymaması için kullanılan beton uygulamasıdır. Kullanım alanları ve eğim miktarlarına göre fırça kalınlıkları belirlenmektedir.
· Genleşme Derzi; saha betonu uygulanan alanda rötre yani çatlarlar, sıcak yüzünden meydana gelen deformasyonları azaltmak için yapı genleşme derzleri ile bloklara ayrılır. Bu uygulanan saha betonu derz kesimi, fabrika ısının yüksek olduğu yerlerde kullanılır.
Beton döküldüğü bölgeden en fazla 3 m'ye kadar yayılabilir. tabakanın kalınlığı 15-30 cm arasında olmalıdır. Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
Beton içerisindeki kalsiyum hidroksit ve çimento hidrasyon ürünleri, sonradan beton içerisine giren bu su içerisindeki iyonlarla reaksiyona girerek betonda mukavemet ve korozyon performansını olumsuz yönde etkilemekte ve boşluklu bir yapıya neden olmaktadır.
Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır. Beton daima kalıba düşey yönde dik olarak dökülmelidir. Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır. Soğuk derzlere olanak verilmemelidir.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Beton numuneler kür havuzunda 24 saat ve 28 gün boyunca bekletildiklerine göre betonun sulanması için bir vakit sınırı yoktur. Ancak öğle vaktinde yapılacak sulamada suyun önemli bir kısmı buharlaşacaktır.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Kaliteli beton temelde 2 özelliğe sahip olmalıdır. Kaliteyi sağlamak için beton bileşenlerinin kaliteli malzemelerden seçilmesi gerekir. Yani agrega, çimento ve kum bileşenlerinin en dayanıklı malzemelerden seçilmesi gerekir. Kaliteli beton; kolay işlenebilir ve sertleştiğinde yüksek basınca dayanıklı olmalıdır.
Fazla su, betonu fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıksız hale getirir. Ayrıca betonun içinde olması gerekenden fazla su bulunması agreganın ayrışmasına yol açabilir. Su, agregadan uzaklaşıp yüzeyde toplanacağından betonun homojen olmasını engelleyebilir.
Beton mikserinin ve beton pompasının gireceği güzergah kontrol edilir. Beton işbaşına geldiğinde beton cinsi ve slamp kontrolleri yapılarak beton döküm işlemine geçilir. Beton planlanan bölgeden başlanmak suretiyle ano içlerine dökülür. Vibratör yardımıyla sıkıştırılır.
a) Agregayı betondan ayırmayacak kadar priz aldıktan hemen sonra kesilmelidir. Bu süre genellikle beton dökümünden sonraki 4 – 12 saat arasıdır. (Soğuk havada daha geç.) b) En az döşeme kalınlığının ¼'ü kadar derz kesilmelidir..
Betonda agregalar ile çimento hamuru arasında büyük bir bağ kuvvetinin bulunması betonun mukavemetini yükseltir. Agrega yüzeylerinin pürüzlülüğü betonun mukavemetini arttırır. Beton için en uygun agrega şekli küp veya küre şeklinde olan agregadır.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir. Fazla suyun betona zararı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Normal dayanım sınıfındaki ortalama bir beton, mutlak hacim olarak, yaklaşık %75 oranında agrega, %10 oranında çimento ve %15 oranında sudan oluşur. Gerektiğinde, çimento ağırlığının yaklaşık %2'sine kadar kimyasal katkı maddesi ilave edilebilir.
Pompa kullanılmadan beton dökümü yapıldığında, saatte ortalama 10 - 12 metreküp beton dökülebilirken, modern beton pompalama teknolojisi kullanılarak yerleştirme hızı saatte 70 metreküp'e kadar ulaşabilmektedir. Pompa kullanımı inşaatın yapım hızını da yükselttiğinden ek kazanç getirmektedir.
Karıştırma süresi, kullanılan karıştırıcının tipine, hacmine, dönüş hızına ve kullanılan agreganın türüne bağlıdır. Genellikle 750 dm3 lük bir harman için en az 60 saniye, daha büyük harmanlarda ise her 750 dm3 için 15 saniye artırılarak karıştırma süresi belirlenmelidir(3).
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri