Yani arka silecek çalışmıyor olsa bile muayeneden geçer. (Hafif kusır)
Önsilecek çalışmıyorsa ağır kusur, arka silecek sanırım hafif kusur oluyor, yani geçer. yine de bir araştırın tüvtürkü arayın sorun isterseniz, ağır kusur listesinde yok ama.
Ön camların onaysız olması, Araçta sol dikiz aynası yoksa, Ön cam silecekleri yok veya arızalıysa, Cam yıkama su püskürtme sistemlerinde arıza varsa bu durumlar ağır kusurlar içerisinde yer alır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Buna göre, sürücünün görüş alanındaki cam hasarları, standart dışı basılan plakalar ve vida, boya, yansıtıcı folyo vb nedeniyle rakam ve harfleri elektronik denetleme sistemleri tarafından okunamayan plakalar ağır kusurlu olarak değerlendiriliyor. Bu araçlar, araç muayenesinden kalıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Sedan araçlarda olmaz zaten, hatchback ve station araçlarda olur arka silecek. HB ve SW araçlarda bakıyorlardır ama yalnızca bu varsa hafif kusurlu geçersin.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
sedan araçlarda silecek olmamasının sebebi; sedan araçların şekil itibarıyla arka camlarının su tutmamasını sağlayan genel aerodinamik yapısıdır. daha genel tabirle; havanın hareketiyle cisimlerin uyum derecesi göz önüne alınarak bu araçlar tasarlananmıştır. rüzgar, arka camdaki suyu siler süpürür.
Hatchback araçların arka camları yağışlı havalarda kirlenebildiği için o araçlarda silecek mevcuttur. Fakat sedan araçlarda herhangi bir kirlenme olmadığından böyle bir donanıma ihtiyaç bulunmamaktadır.
Yani arka silecek çalışmıyor olsa bile muayeneden geçer.
Bununla ilgili aşağıdaki kusur maddesini okuyunuz; Cam sileceği, arka silecek aşınmış ya da çalışmıyor.
Birçok kişi aracı, frenlerinin standart değerlere uymadığından muayeneyi geçemiyor. Fıskiye veya kalorifer arızası ile ön cam çatlağı gibi önemsiz görülen bazı eksiklikler nedeniyle araçlar ağır kusurlu görülüp vize alamıyor.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ön tarafa doğru çekildiğinde ön cama su gönderilir. Zaten otomatik olarak silecekler de çalışmaya başlar. Arka camı temizlemek için ise tam tersi şekilde kolun torpidoya doğru itilmesi gerekir. Kolun ucunda bir düğme bulunuyorsa, o düğme döndürülerek de arka silecekler çalıştırılabilir.
TÜVTÜRK - 01.01.1995 tarihi sonrası araçların arka koltuklarında çalışır durumda emniyet kemeri olması zorunludur. | Facebook.
Arka kapılar aşağıya doğru daraldığı için camın gireceği alan kalmaz ve bu nedenle cam belirli bir yere kadar açılabilir. Tamamen kapının şeklinden kaynaklı olarak arka camlarda tam olarak açılma söz konusu olmamaktadır.
Arka silecek, sağ kontrol kolunu kendinize doğru çektiğinizde aktif olur. Bir kademe ileri ittiğinizde kapanır. Silecek kolunu yukarı doğru kademeleri olarak ne kadar artırırsanız arka silecekte o kademeye göre hızlanır.
Özellikle kış aylarında silecek suyu olmadan çıkılan yolculukların tehlikeli olabileceğini belirtmekte fayda var. Ön camın çizilmesini ve su kanallarındaki kireçlemeyi önler.
Sürücünün görüşünü engelleyen cam hasarları muayeneden geçemeyecek. | Facebook.
Ön camda cam filmi bulunması veya diğer camlarda geçirgenliği düşük cam filmlerinin kullanılmasıyla geçersiz bir muayene raporu alınabilir. Böyle bir durumda ise 30 günlük süre zarfında cam filmlerin çıkarılması ya da değiştirilmesi sonrasında tekrar muayeneye girilebilir.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri