Amerikan Pediatri Akademisi 2008 yılında yayınladığı çalışmayla ağırlık çalışmasının ergen ve çocuklarda boy uzamasına engel olmadığını açıkladı ve bunu 2020 yılında bir başka araştırmayla tekrarladı.
Sonuç olarak, vücut geliştirme sporu boy uzamasını engellemez aksine gelişme dönemlerinde yapılan spor boy uzamasına yardımcı olur.
Zıplamak veya basketbol oynamak gibi fiziksel faaliyetler kendi başına boyunuzu normalde olacağından daha uzun yapamaz. Ancak basketbol gibi sporlarla uğraşan kişiler genellikle beslenmelerine ve sağlıklarına da daha çok dikkat ettikleri için, büyümelerine katkı sağlayan faktörlerin etkisini arttırabilirler.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Gerçek ise bu inanıştan oldukça farklı! Amerikan pediatri derneğinin son çalışmaları gösterdi ki , ağırlık egzersizleri gençlerde boy uzaması ve kalp damar hastalığı riskini değiştirmemekte.
İlgili 22 soru bulundu
December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir.
Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
Ergenlik dönemine özgü sorunları dolu dizgin yaşıyorsun. Yaşına göre boyun normal, 20 yaşına kadar 5-10 santim daha uzayabilirsin. Bu birazda ırka ve genlere bağlı bir durum, eğer annen baban çok uzun uzun boylu değilse şeninde onlar gibi olma ihtimalin kuvvetli.
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
Günde 15 dakika düzenli olarak zıplamak boyun uzamasına yardımcı olacaktır. Birçok sporda da zıplama hareketi bulunduğu için bu sporlar boyun uzamasını destekler.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Hiç bir spor disiplini boyu uzatmaz ya da kısaltmaz. Boy uzaması genetikyapıyla ve gelişme çağındaki beslenme şekli ile ilgilidir.
Maalesef öyle bir egzersiz yok. Sadece gelişim çağındayken spor yapmak büyüme hormonunu ve testosteronu belli bir miktarda hatta biyolojimize göre olması gereken seviyelere getirdiği için doğal uzama aşamana katkı sağlayabilir. Gelişim çağından sonra boyunu uzatmak ameliyat harici imkansızdır.
Epifiz plakları (büyüme kıkırdakları) uzun kemiklerin uçlarına yakın yerde yer alırlar ve kemiklerin uzamasını sağlarlar. Çocuklarda büyüme kıkırdakları ortalama olarak kızlarda 14-18, erkeklerde 16-20 yaşında kapanır ve boy uzaması sonlanır.
İlk adet görülmesi (menarş) ile birlikte büyüme yavaşlamaya başlar. Boydaki büyüme hızı, ergenliğin başlangıcından 2 yıl sonra zirveye ulaşmış olur. Kızlar adet görmeye başladıktan sonra, genellikle 2,5-7,5 cm daha büyürme potansiyeline sahiptirler ve yaklaşık 16 yaş civarında yetişkin boyuna ulaşmış olurlar.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır.
170 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 66 kg iken kadınlarda bu değer 61 kilogramdır.
Kaslı görünüm için yapılacak antrenmanlar ağırlıkla çalışmayı gerektirdiğinden en erken 15-16 yaşlarında başlanılması uygun olacaktır. Hatta daha sağlıklı olan, ergenliğin bitmesini beklemek olmalı. Başka bir deyişle 16-18 yaşta başlanması daha garantili olacaktır.
Ağırlık kaldırma, güvenli bir şekilde yaparsanız ve dikkatli bir şekilde ilerlerseniz boy uzamasını destekleyecektir. Diğeri: Uzun süredir devam eden tartışmaya girin: Ağırlık kaldırmak, aralarda ve gençlerde büyümeyi engeller mi? Kısa cevap: hayır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri