Genelde bozkır hayatı yaşadıkları için bu sırt dayanan nesne genelde bir taş veya kaya olurmuş. Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir.
Eski zamanlarda savaşa giden savaşçılar arkalarından saldırıya uğramamak için sırtlarını bir taşa dayarlar ve kendilerini böyle korurlardı . Savaşırken sırtını yaslayıp gizlenebileceği gelen oklardan korunabileceğiniz bir tür siper anlamında kullanılan kayalara Göktürkler arka taşı adını vermişlerdi.
İlk Türkçe sözlük olan Divan-ı Lugâti't-Türk'te “arkadaş” sözcüğü yer almıyor; ancak, “dostluk, arkadaşlık, sadakat” karşılığı olarak “adaş” sözcüğüne yer verilmiş.
Arkadaşın tanımına bakıldığında Türk Dil Kurumu (www.tdk.gov.tr) arkadaşa iki tanım getirmektedir: “1. Birbirlerine karşı sevgi ve anlayış gösteren kimselerden her biri, bacanak, eş, yâren. 2. Bir ortamda birlikte bulunanlardan her biri, hempa, refik” olarak tanımlanmaktadır.
yakın arkadaş, ahbap, dost.
İlgili 17 soru bulundu
Arkadaş: Arka kelimesine ortaklık anlamı getiren –daş ekinin gelmesiyle türetilmiş bir kelimedir. Birbirinin arkasını kollayan, destek olan anlamına gelir.
Anadolu sahasında tarihî metinlerde arkadaş anlamında eş (iş), koldaş, koştaş, sıñarı, uya sözcükleri kaydedilmiştir. Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
diğerlerinin yararına kullanan kişidir. Dost benmerkezci değildir, düşünce ve duygularında esnektir. Dost sosyal beceriye sahip kişidir. Dost diğerlerine karşı empati kurar.
Dost kelimesi arkadaş kelimesinin en bilindik eş anlamlılarından biridir. Bunun dışında yaren, refik, yoldaş kelimeleri de arkadaş kelimesinin yerine kullanılmaktadır.
Eski Türkçe taş- “(su, sıvı) sınırını aşmak, dökülmek” fiilinden evrilmiştir.
Taş kültü, Türk mitolojisinde ağaç ve dağ kültleriyle beraber tabiat kültünü oluşturmuş ve dağ kültünün bir parçası kabul edilmiştir. Taş, zaman içinde İslami pratikte de yerini korumuş, kimi zaman derviş giyiminin bir parçası olarak kendini var etmiştir.
Kız arkadaş; platonik, romantik ya da cinsel olarak arkadaşlık bağı kurulan kişi. Aralarında bu tür bir ilişki bulunan kişiler birbirlerini "kıymetli" ve "partner" olarak da tanımlamaktadırlar. Evli bir erkekle ilişki yaşayan kadınlar ise "metres" olarak adlandırılmaktadır.
Erkek arkadaş; platonik, romantik ya da cinsel olarak arkadaşlık bağı kurulan erkeği belirten bir terim. Aralarında bu tür bir ilişki bulunan kişiler birbirlerini "kıymetli" ve "partner" olarak da tanımlamaktadırlar.
Mevlana'dan Dostluk Sözleri
Dost, dostun gözünde yaşayan bir ruhtur." "Ne olursan ol yine gel, ister kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergahımız umutsuzluk dergahı değildir, yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel." "Dost, gönülden bir bağdır." "Dostluk, ruhların birleştiği yerdir."
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” denmez. Onun yerine “Saadet-i Seniyyem” derlermiş.Anlamı ise “Çok mühim,kıymetli,âli olan... Instagram.
Osmanlı Türkçesi عشق, o da Arapça عَشْق (ʿaşḳ) sözcüğünden gelmektedir.
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Eski Türkçe dönemine ait olan er kelimesi “adam, kişi” sözcüğünden evrilmiştir. "Rütbesiz asker" anlamı 1. Dünya Savaşı dolayında belirmiştir.
Köken. Osmanlı Türkçesi آرقهداش sözcüğünden devralındı. arka + -daş, arka, sırt; sıkıntılı anlarda yardım eden kişi, yardımcı demek olup Tarama Sözlüğü'ne göre zahîr, hami, yardımcı" demektir.
Arkadaşlık;birbirine yardım etmek, muhabbet etmek, paylaşmak, birbirini dinlemek, birbirine güç vermek, birbiriniz için var olmak, farklı fikir ve kültürlerden olunsa da birbirinizi olduğunuz gibi kabul etmek... gibi daha birçok anlam içerir.
şöyle ki.. ingilizce'de bildiğimiz flört edilen kız, sevgili anlamında kullanılan kelime, kızlar için "girl friend" 'dir. dilimize çevirdiğimizde kız arkadaş olur. fakat biz "kız arkadaş" kelimesini her zaman sevgili anlamında kullanmayız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri